Ηλεία

Σύνδεσμός των εν Ηλεία Γορτυνίων «ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ο Ε΄»: Από το 1882 αποτελεί γέφυρα αγάπης και φιλίας σε Γορτυνία και Ηλεία

Σχεδόν 150 χρόνια στις επάλξεις

Ο Σύνδεσμός των εν Ηλεία Γορτυνίων «ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ο Ε΄» που έχει έδρα τον Πύργο, είναι Πολιτιστικός  μη κερδοσκοπικός και σκοπό έχει τη διατήρηση και μετάδοση στους νεότερους της γορτυνιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων, την αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη μεταξύ των Γορτυνιακής καταγωγής κατοίκων της Ηλείας.

Ιδρύθηκε το 1882 με τον τίτλο Φιλέορτος Ενότητα «Η ΓΟΡΤΥΝΙΑ» με σκοπό να παρέχει  βοήθεια στους  Γορτύνιους που κατέβαιναν ομαδικά ή μεμονωμένα στην Ηλεία.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, οι  ελληνικές οικογένειες κατέφευγαν στα ορεινά και άγονα μέρη, όπου δεν πήγαιναν οι Τούρκοι  λόγω των δυσκολιών διαβίωσης και η ορεινή και άγονη Γορτυνία ήταν ιδανικό μέρος για μια φτωχική μεν αλλά ήρεμη και χωρίς τουρκικούς κινδύνους ζωή.

Μετά την απελευθέρωση ζήτησαν να βρουν πιο εύφορες περιοχές για μια άνετη ζωή και η πιο κοντινή και πλούσια περιοχή ήταν η πεδιάδα της Ηλείας, έτσι ξεσηκώνονται ομαδικά με τις οικογένειές τους, παίρνουν ό,τι μπορούν από το βιος τους και κατεβαίνουν στην Ηλεία, όπου ιδρύουν ολόκληρα χωριά, στα οποία δίνουν τα ονόματα της γενέτειράς τους για να μην ξεχάσουν ποτέ, την καταγωγή τους.

Αποκτούν περιουσίες, χτίζουν εκκλησίες, σχολεία και οργανώνουν την καινούρια τους ζωή, χωρίς να ξεχνούν τα γορτυνιακά ήθη και τα έθιμά.

Το 1895, με Νέο Καταστατικό, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο ΦΕΚ της 28ης Φεβρουαρίου 1895 «η ΦΙΛΕΟΡΤΟΣ ΕΝΌΤΗΤΑ» μετονομάζεται σε «ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΣ ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ». Αργότερα  με τροποποίηση του καταστατικού πήρε τη σημερινή του ονομασία.

Σκοπός και δραστηριότητες του συνδέσμου 

Πρώτιστη προσπάθεια είναι η διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και η μετάδοση των ηθών και των εθίμων και την αγάπη προς την γενέτειρα των προγόνων τους, την  εύανδρο  Γορτυνία.

Για να το επιτύχει παρέχει στους νεότερους  δραστηριότητες που προσελκύουν  τα ενδιαφέροντά τους όπως την ίδρυση χορευτικού τμήματος με παραδοσιακούς χορούς με την επωνυμία σύλλογος Γορτυνίων Πύργου «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ», στον οποίο έχουν δοθεί  είκοσι παραδοσιακές αυθεντικές φορεσιές, δωρεά του Ιδρύματος «ΑΙΓΕΑΣ» από τη Στεμνίτσα,  Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου .

Οργανώνει εκδρομές στα χωριά και τους ιστορικούς τόπους της Γορτυνίας, με δωρεάν συμμετοχή των μαθητών και φοιτητών στη διάρκεια των οποίων γίνεται αναφορά στα ονόματα Γορτυνίων Ηρώων, Εθνικών Ευεργετών και διακεκριμένων προσωπικοτήτων στις Επιστήμες, τα Γράμματα, τις Τέχνες κ.ά.

Οργανώνει συνεστιάσεις, χορούς με γορτυνιακό χρώμα, πίτες και άλλα, για να καλλιεργήσει την αλληλεγγύη και τη σύσφιξη των σχέσεων.

Και γυναικεία δράση

Οι γυναίκες του Συνδέσμου οργάνωσαν τον «Όμιλο Κυριών» με αθρόα συμμετοχή γυναικών, όπου σε τακτές και έκτακτες μηνιαίες συναντήσεις ανταλλάσσουν ιδέες, σε θέματα οικογενειακού προσανατολισμού ή καλούνται ειδικοί που αναπτύσσουν θέματα καθαρώς γυναικείου ενδιαφέροντος.

Συμμετέχοντας στη διατήρηση της Ιστορίας ο Σύνδεσμος οργανώνει, παρουσία Εκκλησιαστικών, Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών, ετησίως δύο εθνικές, για τους Γορτύνιους εορτές προς τιμήν δύο μεγάλων ηρωικών μορφών της επαναστάσεως του 1821. Του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Αγίου  Γρηγορίου του Ε΄ και του Μεγάλου Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Επίσης συμμετέχει ενεργά, επίσημα προσκεκλημένος σε όλες τις εκδηλώσεις των αρχών της Ηλείας.

Καλλιτεχνικά ημερολόγια που αναδεικνύουν ιστορία και πρόσωπα

Ο Σύνδεσμός προκειμένου να προβάλλει τις ιστορικές παρακαταθήκες και τις ομορφιές της Γορτυνίας εκδίδει καλλιτεχνικά ημερολόγια.:

Το Ημερολόγιο του 2016 ήταν αφιερωμένο στα μοναστήρια της Γορτυνίας που μαζί με τα μοναστήρια της Μεγαλοπόλεως αποτελούν το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου.

Το 2017 στα αξιοθέατα της Γορτυνίας, για την τουριστική τους προβολή.

Το 2018 στους Γορτύνιους Αγωνιστές στην Επανάσταση του 1821, που τα ονόματα, πολλών είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Το Ημερολόγιο του 2019, στην Αρκαδική Μυθολογία, που είναι πλούσια και κοινή με την γορτυνιακή,

Το Ημερολόγιο του 2020 το αφιερώθηκε  στα προεπαναστατικά κινήματα των Ελλήνων κατά των Τούρκων και τέλος το Ημερολόγιο του 2021 που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση αφιερώθηκε στον Γορτύνιο Εθνικό ΄Ηρωα Αρχιστράτηγο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Γεώργιος Μπράμος: Ανάγκη η συμμετοχή νέων ατόμων

Ο Σύνδεσμός παρουσιάζει πλούσια δράση και στο φιλανθρωπικό τομέα σε συμπολίτες εντός και εκτός νομού Ηλείας που δοκιμάζονται είτε από φυσικά φαινόμενα, είτε από την οικονομική κρίση.

Εχει εν δυνάμει, ως μέλη, όλους τους Γορτύνιους της Ηλείας που συμμετέχουν στις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες και σε δηλώσεις τους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιώργος Μπράμος, καλεί όλους να συμμετέχουν ενεργά στο Σύνδεσμο και ιδιαίτερα στο χορευτικό  και το πολιτιστικό τμήμα και ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα για να συνεχιστεί ο σκοπός του συλλόγου που είναι η διάδοση της Γορτυνιακής κληρονομιάς. Τέλος αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα της κατασκευής ενός σύγχρονου δρόμου από την Αρχαία Ολυμπία στη Βυτίνα, γεγονός που θα συμβάλλει στην ευκολότερη και ασφαλέστερη μετάβαση στη γη των προγόνων τους και στην ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη σχέσεων των δύο περιοχών.

Λεζαντες

 

3.

Κατάθεση στεφάνου από την κ. Φωτεινή Λουκοπούλου 28/10/2019

6.

Επίσκεψη στο ίδρυμα «Βασιλειάδα».

Από εκδρομή του Συνδέσμου στη Λάστα Γορτυνίας

Επίσκεψη στο δήμαρχο Πύργου κ. Π. Αντωνακόπουλο.

Όλη η επικαιρότητα