WEB tv Ηλεία Πολιτική

Πανεπιστημιακά Τμήματα Ηλείας: «Τοίχος» από Συρίγο – «Προσπαθώ να βρω κάτι να σας ταιριάζει…» (vid)

“Προσπαθώ να έχει παρουσία η Ηλεία στον Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και της Ευρώπης με κάτι που θα της ταιριάζει, που θα σχετίζεται με την Αρχαία Ολυμπία και για αυτό το λόγο βρίσκομαι σε συζητήσεις με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου. Έχετε πραγματικά ένα θησαυρό στα χέρια σας. Πρέπει να δούμε πως θα αναδείξουμε αυτό το θησαυρό”.

Είναι τα λόγια με τα οποία προαναγγέλει το κλείσιμο των υπαρχόντων τμημάτων ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε την Πέμπτη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, των πέντε βουλευτών του Νομού και των Δημάρχων Πύργου και Ήλιδος.

Γεγονός που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους Ηλείους αιρετούς όλων των βαθμίδων της Αυτοδιοίκησης και του κοινοβουλίου που έκαναν λόγω για το “ακαδημαϊκό κατεστημένο” του Πανεπιστήμιου Πατρών που οδήγησε μεθοδευμένα τα δύο τμήματα στην σημερινή κατάσταση προκειμένου να τα κλείσει.
Μάλιστα διεμήνυσαν στον Υφυπουργό Παιδείας πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούν η Ηλεία να λείπει από τον ακαδημαϊκό χάρτη και τον κάλεσαν να μην υπακούσει σε μία “Σύγκλητο που δεν θέλει την εξακτίνωση αλλά την συρρίκνωση του πανεπιστημίου”…

Αρχ. Ολυμπία και Αμαλιάδα

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Παιδείας επεσήμανε πως ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου για την υλοποίηση μεταπτυχιακού προγράμματος καθώς και ότι εξετάζει την δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων στην Αμαλιάδα για κάποια σχολή. Δίνοντας έτσι την κατεύθυνση του σχεδιασμού που έχει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παιδείας για την παρουσία της Ηλείας στον Ακαδημαϊκό Χάρτη. “Πανεπιστημιακά ένα τμήμα του μέλλοντος της Ηλείας σχετίζεται με την Αρχαία Ολυμπία δεν υπάρχει αμφιβολία. Είμαι ήδη σε συζητήσεις και με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ψάχνοντας να βρούμε τι μπορεί να γίνει στην περιοχή της Αρχ Ολυμπίας. Έχω συζητήσει και με τον Δήμαρχο Αρχ Ολυμπίας. Υπάρχει ο χώρος του ξενοδοχείου “Ξένιος Ζεύς” που μπορεί σε βάθος χρόνου να χρησιμοποιηθεί ως εγκαταστάσεις ενός τμήματος. Προς το παρών έχω μιλήσει με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία που έχει την έδρα της εκεί. Για ένα δύο χρόνια μέχρι να γίνουν οι εγκαταστάσεις στο ξενοδοχείο “Ξένιος Ζεύς” είναι 18 στρέμματα εκεί πέρα η περιοχή θα μπορεί να φιλοξενεί τέτοια προγράμματα. Εκ των πραγμάτων επειδή έχουμε τετραετή προγράμματα προπτυχιακών σπουδών δεν είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς, διότι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν τριετή προγραμμάτα. Οπότε κανένας δεν θα έρθει να σπουδάσει σε τετραετές πρόγραμμα. Σε ένα μονοετές μεταπτυχιακό όμως μπορεί να έρθει να σπουδάσει. Και έχω συνομιλήσει και με το ΤΟΓΑ το τμήμα στην Σπάρτη που τρέχει ένα πρόγραμμα και μιλάω και με τα δύο Πανεπιστήμια ψάχνοντας να βρω τι θα γίνει για αυτό το θέμα”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ Συρίγος.

Είναι ήδη γνωστό πως μετά από αίτημα που είχε υποβάλλει στον Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος πριν από ένα μήνα περίπου είχε γίνει τηλεδιάσκεψη κατά την διάρκεια της οποίας είχε συζητηθεί η πρόταση αυτή παρουσία των πρυτάνεων Πάτρας και Πελοποννήσου από την πλευρά του οποίου είχε εκφραστεί η πρόθεση για άμεση συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

“Ως προς την περιοχή της Αμαλιάδας εξετάζω να δω τι μπορεί να υπάρξει διότι υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις εκεί. Βεβαίως δεν υπάρχει εστιατόριο, δεν υπάρχει εστία δεν υπάρχει βιβλιοθήκη. Εάν φροντίσουμε να φτιάξουμε κάτι στην Αμαλιάδα κύριε Περιφερειάρχα, κ Αντιπεριφερειάρχα θα θέλαμε την βοήθειά σας για να δημιουργηθούν δομές που θα μπορέσουν να το κρατήσουν”, τόνισε ο κ Συρίγος αναφερόμενος στο θέμα της Αμαλιάδας.

Υπογεννητικότητα και τμήματα

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας προέβαλλε ως βασικό επιχείρημα του περιορισμού των πανεπιστημιακών τμημάτων στην χώρα ο Υφυπουργός Παιδείας υποστηρίζοντας ότι “το 2000, πριν από 21 χρόνια είχαμε 165.000 υποψηφίους για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φέτος έχουμε 102.000. Το 2028-29 εκτιμούμε ότι θα έχουμε 84.000 βάσει του αριθμού των Γεννήσεων εκείνης της χρονιάς και των παιδιών που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη στα σχολεία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν υπάρχουν πλέον πολλοί φοιτητές για να μπορούν να γεμίζουν τμήματα. Πρέπει να τραβήξουμε κόσμο από το εξωτερικό ο οποίος θα μένει όλο το χρόνο στην περιοχή και θα δώσουν μία άλλη πνοή σε αυτό το οποίο είμαστε”, τόνισε ο κ Συρίγος που στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των τμημάτων της Ηλείας.

“Σας θυμίζω πως στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας το 2019 δημιουργήθηκαν 13 τμήματα. Στις 38 θέσεις αντιστοιχούν 3 θέσεις ανά καινούριο τμήμα. Σε αυτές τις θέσεις περιλαμβάνονται και θέσεις για μέλη ΔΕΠ τα οποία έχουν συνταξιοδοτηθεί οι οποίες φθάνουν περίπου τις 15. Δηλαδή είναι αμφίβολο αν στο τέλος της μέρας με τις 38 θέσεις που φτιάχτηκαν αντιστοιχούσε μία θέση ανά καινούριο τμήμα.

Ξεκινάω από το Τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου. Είχε θέσεις για 223 φοιτητές και ενεγράφησαν 124 από αυτούς ο μέσος όρος εισαγωγής ήταν 8,8 και οι ενενήντα ήταν κάτω από το πέντε. Έχει δύο μέλη ΔΕΠ κανένας όμως δεν είναι μουσειολόγος. Στο τμήμα Γεωπονίας Αμαλιάδας όπου έχει θέσεις για 210 φοιτητές από τους οποίους ενεγράφησαν 136 και αυτό συνέβη λόγω μετεγγραφών.

Δήλωσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα πέρυσι 74 και φέτος 70 και μέσο όρο εισαγωγής έχουν 9,13. Το 90% των φοιτητών κάτω από το οχτώ. Τι σημαίνει αυτό το πράγμα. Σημαίνει ότι έχουμε τμήματα τα οποία έχουν πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής.

Στο τμήμα της Γεωπονίας που είναι παλιό τμήμα οι απόφοιτοι ήταν το 8,5% του συνολικού αριθμού των φοιτούντων. Προσέξτε έχουμε φτιάξει ένα τμήμα από το οποίο αποφοιτούν στους 100 οι 8. Τώρα θα μου πείτε εσείς ότι εμείς εκείνο που βλέπουμε είναι ότι η Ηλεία μένει χωρίς πανεπιστημιακό τμήμα διότι αυτό είναι το βασικό που ακούω ως επιχείρημα.

Για την Μουσειολογία ειδικά να βάζουμε 223 φοιτητές σε ένα τμήμα μουσειολογίας που θεωρωτικώς θα αποφοιτούσαν σε δέκα χρόνια 2200 άτομα με προοπτική να μπουν στα μουσεία. Δεν έχουμε ούτε τέτοιο αριθμό μουσείων και άδεια να ήταν τα μουσεία μας από προσωπικό”, κατέληξε ο κ Συρίγος

Ν. Φαρμάκης:” Η πολιτεία πιστεύει στην εξακτίνωση;”

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης απευθυνόμενος προς τον Υφυπουργό τόνισε πως αν η πολιτεία πιστεύει στην εξακτίνωση δεν τα κλείνει τα τμήματα αλλά τα ενισχύει. “Ξέρεται η Ηλεία και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συνολικά δεν είναι μόνο ένα κομμάτι μάρκετινγκ. Η Ηλεία δεν πουλάει μόνο την Αρχαία Ολυμπία άρα είναι ένα στοιχείο το οποίο θέλουμε να πουλήσουμε για να φέρουμε ξένους φοιτητές. Η Ηλεία έχει και ουσία. Και η ουσία βρίσκεται και στο πολιτιστικό της απόθεμα αφενός αλλά και στο απόθεμα του πρωτογενούς τομέα. Και για να μιλήσουμε όρους γραφειοκρατικούς για να παρθεί μία απόφαση πρέπει να υπάρχει ένα cost effect, αν το θέλουμε έτσι.

Θα σας πω λοιπόν ότι στο τέλος-τέλος αυτής της cost- effect ανάλυσης δεν υπάρχει λογική του ότι όταν ένα τμήμα, για παράδειγμα, αν εμείς μαντεύουμε ότι του χρόνου δεν θα έρθει φοιτητής το κλείνουμε. Το κάνουμε καλύτερο. Και δεν το κλείνουμε γιατί έχουμε επενδύσει δημόσιο χρήμα, ανθρώπινους πόρους και όχι μόνο αυτό αλλά και έχει όλα τα επιχειρήματα για να υπάρχει, ουσιαστικά και συμβολικά στα οποία αναφέρεστε.

Άρα αυτό το τμήμα το οποίο εγώ βλέπω να μην πηγαίνει καλά για τους χ,ψ λόγους που αναφέρετε, τους οποίους δεν θα τους αμφισβητήσω, το ενισχύεις. Αυτό το τμήμα το ενισχύεις δεν το καταργείς αν πιστεύεις στην εξακτίνωση.

Και προφανώς το Πανεπιστήμιο της Πάτρας δεν πιστεύει στην εξακτίνωση και εκεί είναι το θέμα της πολιτείας. Πιστεύω στην εξακτινωμένη λειτουργία των πανεπιστημίων όπως άλλα πανεπιστήμια της χώρας.

Τι παραπάνω έχει το πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο στην Ιταλία που μαζεύονται από όλη την υφήλιο και φοιτούν εκεί πέρα της ιστορικότητάς του. Και πως καθίσταται ένα πανεπιστήμιο ιστορικό όταν κάποιοι αποφασίζουν μέσα σε δύο χρόνια ότι δεν πρέπει να υπάρχει πια. Όταν έχουν υποδαυλίσει την λειτουργία του οι ίδιοι οι έχοντες την ευθύνη της λειτουργίας του.

Πως αυτό θα πάρει μπροστά; Πως η Μουσειολογία θα μας δείξει τι μπορεί να κάνει όταν δεν την αφήνουμε να λειτουργήσει; Ένα τμήμα είναι ζωντανός οργανισμός. Αν του δώσει επαγγελματική υπόσταση μπορείς να του δώσεις και άλλες κατευθύνσεις. Μπορείς να το κάνεις και κομμάτι εκπαιδευτικό. Μπορείς να το κάνεις χίλια δυο κομμάτια που οι απόφοιτοί θα μπορούν να έχουν μέλλον αύριο δεν είναι μόνο για να μπαίνουν στα μουσεία. Δεν είναι μονόπαντη η πραγματικότητα γιατί την πραγματικότητα τη διαμορφώνουμε εμείς”, τόνισε ο κ Φαρμάκης.

Β. Γιαννόπουλος: “Ξεκάθαρη μεθόδευση”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας μίλησε για ξεκάθαρη μεθόδευση από πλευράς Πανεπιστημίου Πατρών που οδήγησε στην σημερινή δυσχερή πραγματικότητα για τα δύο τμήματα της Ηλείας.

“Και το άσχημο είναι, το λέω ως νομικός, να προσέρχεσαι σε ένα διάλογο και να στερείς επιχειρημάτων. Αυτό ακριβώς καταδεικνύει αυτό που είπα στην αρχική μου τοποθέτηση. Θεωρώ ότι φτάσαμε ως εδώ και έχουμε εγκλωβιστεί σε μία κατάσταση, σε μία πραγματικότητα, επειδή υπήρχε αυτή η ξεκάθαρη στόχευση, η ξεκάθαρη μεθόδευση από την πανεπιστημιακή κοινότητα του πανεπιστημίου Πατρών. Είναι ξεκάθαρο. Θεωρώ ότι αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να το αντιληφθεί και το συνδέω με αυτό που πολύ εύστοχα επεσήμανε ο κ Τζαβάρας. Οπουδήποτε αλλού σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να ήμασταν και να είχαμε αυτό τον πολιτιστικό θησαυρό που λέγεται Αρχαία Ολυμπία πραγματικά θα ήταν εντελώς παράδοξο και παράξενο να στερείτε ενός σύγχρονου και εξαιρετικά αναπτυγμένου Πανεπιστημιακού ιδρύματος. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν ελπίδες να έχει παρουσία στον Ακαδημαϊκό χάρτη η Ηλεία. Δεν το λέω εμμονικά, δεν το λέω τοπικιστικά αλλά ουσιαστικά”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Γιαννόπουλος.

Διον. Καλαματιανός (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): “Το Πανεπιστήμιο Πατρών δε θέλει τα τμήματα”

Κλείσιμο των τμημάτων της Ηλείας θέλει το Πανεπιστήμιο Πατρών και για αυτό τα υπονόμευσε. Ο νόμος Γαβρόγλου είχε έρθει για να διορθώσει μία αδικία με την δημιουργία τριών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ηλεία. Η απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών δείχνει πως δεν θέλουν τα τμήματα στην Ηλεία. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση της Συγκλήτου σε ένα προμελετημένο έγκλημα. Η κυβέρνηση όμως έχει τον τελικό λόγο και την τελική ευθύνη για το κλείσιμο των σχολών. Δεν θα αφήσουμε η Ηλεία να μπει στο περιθωριο.

Διονυσία Αυγερινοπούλου (Βουλευτής ΝΔ): “Δύο σταθμά και δύο μέτρα για την Ηλεία”

Το θέμα των σχολών έχει αναδειχθεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα μαζί με άλλα. Έχουμε επανειλημμένως πει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να μείνουν τα τμήματα. Κλείνουν μόνο στην Ηλεία και φαίνεται πως ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Ηλεία . Το ερώτημα είναι όμως τι μπορεί να κάνει η Ηλεία για το Πανεπιστήμιο. Δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς το πολιτικό κόστος για κάτι που δεν ευθυνόμαστε. Έχω ήδη μιλήσει με πανεπιστήμια στο εξωτερικό που ενδιαφέρονται να κάνουν προγράμματα στην Αρχαία Ολυμπία

Κώστας Τζαβάρας (Βουλευτής ΝΔ): “Το πανεπιστημιακό κατεστημένο προασπίζει συνδικαλιστικά συμφέροντα”

Αγωνίζομαι υπέρ της λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία άνευ όρων και αγωνίζομαι σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν επιτρέπω σε κανένα Πανεπιστημιακό κατεστημένο και μάλιστα νεόκοπο, να νομίζει ότι μέσω αυτών των αποφάσεων το ύπατου αυτού πανεπιστημίου, να προασπίσουν τα συνδικαλιστικά τους συμφέροντα. Δεν δικαιολογείται να μην έχει η Αρχαία Ολυμπία Πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί να είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αυτοί που αποφασίζουν μόνο και μόνο με γνώμονα να μην έχουν ταλαιπωρία στην καθημερινότητά τους.

Είναι παράνομη οποιαδήποτε απόφαση της συγκλήτου με την οποία θα τροποιηθεί ο 4610/19 και κλείσουν τα τμήματα. Μόνο με νόμο μπορεί να γίνει αυτό. Δεν είναι πανεπιστήμιο αυτό το πανεπιστήμιο που επιχειρεί να συρρικνωθεί με αυτό τον τρόπο. Κύριε Υπουργέ θέλω να δώσετε στη λογική τη δυνατότητα να πρυτανεύσει. Δεν θα ήθελα αυτή η κυβέρνηση που στηρίζω με την ψήφο μου να επιτρέψει να προκύψουν τραύματα σε αυτή τη λογική. Κύριε Περιφερειάρχα θα ήθελα να σταθείτε στο ύψος της απόφασης στο να περικόψετε τη χρηματοδότηση γιατί σε αυτή την λογική υπακούουν οι απόστολοι του λόγου στο Πανεπιστήμιο.

Ανδρέας Νικολακόπουλος (Βουλευτής ΝΔ): “Δεν θα δεχθούμε να είμαστε εκτός μηχανογραφικού”

Η Σύγκλητος έχοντας από την αρχή πρόθεση να αφήσει εκτός την Ηλεία από τον Ακαδημαϊκό χάρτη υπονόμευσε την λειτουργία των τμημάτων στο νομό. Πρέπει κ Υπουργέ να ασκήσετε πίεση ώστε να εγκαταλείψουν τα σχέδια αυτά. Αν δεν έχει Πανεπιστήμιο για την Ηλεία θα είμαστε παντού απέναντι. Δεν θα δεχθούμε το Σεπτέμβρη να είμαστε εκτός μηχανογραφικού. Απαιτώ από την Π.Δ.Ε. να σταματήσει τις χρηματοδοτήσεις προς το πανεπιστήμιο.

Μιχάλης Κατρίνης (Βουλευτής ΚΙΝΑΛ): “Η Σύγκλητος τα τελευταία χρόνια δεν στηρίξει τμήματα”

Βεβαίως θα πρέπει να αξιολογηθεί και η στάση της Συγκλήτου που τα τελευταία χρόνια δεν στηρίζει την λειτουργία των τμημάτων στο Νομό. Το Πανεπιστήμιο Πατρών δείχνει μία σπουδή να προχωρήσει γρήγορα αυτή τη διαδικασία. Αλγεινή εντύπωση που έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι καθηγητές δεν θέλουν να μετακινηθούν, κάτι που είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Όποιος δεν θέλει μπορεί να παραιτηθεί. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κρυφθεί πίσω από μία απόφαση ενός πανεπιστημίου που δεν μας έχει πείσει για το αν θέλει τα τμήματα στην Ηλεία.

Γιάννης Λυμπέρης – Δήμαρχος Ήλιδας: “Αφήστε τα τμήματα στα μηχανογραφικά”

Σήμερα η προηγούμενη κυβέρνηση παρουσιάζει τον πρύτανη ως το δούρειο ίππο της κυβέρνησης. Βάζουν ότι πίσω από τις αποφάσεις της Συγκλήτου κρύβεται η κυβέρνηση. Λένε ότι στο τέλος αυτή θα αποφασίσει και δείχνουν το υπουργείο. Εμείς πιστεύουμε ότι τα εξακτινωμένα τμήματα έδωσαν στις τοπικές κοινωνίες, μόρφωση, γνώση πολιτισμό. Αναφέρθηκε ότι ο Γαβρόγλου έδωσε στα τμήματα ΔΕΠ και χρήματα. Αυτό δεν έγινε ούτε και στον Πύργο. Στην Αμαλιάδα απομείωσε τους καθηγητές και οι 12 που έμειναν θέλουν να πάνε Μεσολόγγι και από εκεί θα ζητήσουν να πάνε Πάτρα. Αυτή είναι η τακτική τους. Τουλάχιστον κ Υπουργέ αφήστε τα τμήματα στα μηχανογραφικά.

lyberis.jpg

Τάκης Αντωνακόπουλος – Δήμαρχος Πύργου: “Αυτό το μακελειό δεν γίνεται πουθενά αλλού”

Αλίμονο αν κάθε εξουσία που ο λαός τίμησε με την ψήφο του ετεροπροσδιοριζόταν με τις συντεχνιακές αντιλήψεις! Αυτό δεν γίνεται πουθενά. Δηλαδή πρέπει όλοι εμείς να αποδεχτούμε το τί θα πει μια ομάδα από την Πάτρα; Αυτό το μακελειό που γίνεται στην Δυτική Ελλάδα – γιατί περί μακελειού πρόκειται, αφού περιλαμβάνει αυτό το κόψιμο τμημάτων σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αίγιο, Αγρίνιο – δεν γίνεται πουθενά αλλού, σε κανένα άλλο Πανεπιστήμιο. Ούτε στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου, ούτε στο Πελοποννήσου έγινε τίποτα. Μόνο εδώ γίνεται αυτό και σε αυτή την έκταση. Γιατί η Πάτρα θέλει τόσο να «κόψει» αυτά τα τμήματα; Άρα δεν είναι Ακαδημαϊκά τα κριτήρια. Κι είναι εύκολη η αποδόμηση αυτών των κριτηρίων. Γιατί το 2019 η Σύγκλητος ψήφισε «ναι» στην Ανωτατοποίηση των δύο τμημάτων και δέχτηκε και την ίδρυση ΤΕΦΑΑ στον Πύργο; Από το ΄2019 ως το 2021 τι άλλαξε δραματικά; Μας βάζουν επίσης το κριτήριο των καθηγητών. Οι ίδιοι που στο παρασκήνιο πήραν 38 θέσεις στην κατανομή και δεν έδωσαν καμία στην Ηλεία. Η εξακτίνωση των Πανεπιστημίων υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Μόνο εδώ γίνεται το αντίθετο και φυσικά δεν τίθεται θέμα απόστασης. Εδώ επίσης δεν έφτιαξαν ποτέ υποδομές, κι ούτε επένδυσαν σε τίποτα. Ούτε για τα επαγγελματικά δικαιώματα έκαναν ότι έπρεπε. Ακόμα και δυο διοικητικοί υπάλληλοι επετράπη με την κινητικότητα κι έφυγαν για άλλες θέσεις. Και δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Αντί να μας αποκαταστήσετε αυτή τη ζημιά θα μας τιμωρήσετε γιατί εσείς διαχρονικά, η πολιτεία και το Πανεπιστήμιο ήταν αδιάφορο απένταντί μας;

Όλη η επικαιρότητα