WEB tv Ηλεία

Σ. Μπαλιούκος: «Η εξαίρεσή μας από το lockdown είναι αποτέλεσμα της ατομικής ευθύνης που επέδειξαν οι δημότες» (Video)

Ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων είναι ο ένας από τους δύο δήμους της Ηλείας, που έχουν εξαιρεθεί από το lockdown που έχει επιβληθεί στο νομό και αυτό οφείλεται στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τους κατοίκους και φυσικά από τη δημοτική αρχή.

Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος κος Σάκης Μπαλιούκος τόνισε χθες στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ:  «Αυτό είναι αποτέλεσμα της ατομικής ευθύνης που επέδειξαν οι δημότες. Η δημοτική αρχή έκανε συγκεκριμένα πράγματα που είναι της αρμοδιότητάς της υποχρεωμένη να κάνει, αλλά το αποτέλεσμα αυτό ήρθε από την προσοχή που έδειξαν οι δημότες, τους οποίους με την ευκαιρία που μου δίνετε τους καλώ να τη συνεχίσουν, να την εντείνουν, αφού η εβδομάδα που έρχεται έχει δυο-τρεις προκλήσεις. Η μία είναι η χοιροσφαγή όπου εκεί κατά το έθιμο μαζευόμαστε πολλοί, κάτι που πρέπει φέτος να το αποφύγουμε, όπως φυσικά και την τσικνοπέμπτη. Εάν αποφύγουμε αυτές τις δύο ημερομηνίες, όπου κατά παράδοση μαζευόμαστε πολλοί, θα έχουμε φύγει από τον Μάρτιο αλώβητοι. Και πιστεύω ότι είναι το 80% περίπου για να ξεφύγουμε από αυτόν τον κυκεώνα. Γιατί θα προχωρήσουν τα εμβόλια, ανοίγει ο καιρός, έρχεται το καλοκαίρι και θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα».

«Ο δήμος έχει ξεδοντιαστεί… λόγω της κινητικότητας»

Μέσα σε όλα αυτά η δημοτική αρχή προσπαθεί να υλοποιήσει κάποια σημαντικά έργα ανάπτυξης για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών του δήμου. Μία προσπάθεια όμως που δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού λόγω της κινητικότητας ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων έχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις κυριότερες υπηρεσίες του και ειδικά σε αυτές που επιβλέπουν τα μεγάλα έργα που γίνονται ή θα ξεκινήσουν.

Για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα ο κος Μπαλιούκος τόνισε σχετικά.

«Αυτή η περίοδος είναι πάρα πολύ δύσκολη για την αυτοδιοίκηση και γενικά για όλους τους φορείς που είναι υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να έχουν μία συλλογική δράση. Ο δήμος έχει ξεδοντιαστεί… Γιατί μία απερίσκεπτη κίνηση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και αναφέρομαι στην κινητικότητα, την οποία ναι έπρεπε να πάρει , να διευκολύνει εργαζόμενους, αλλά παράλληλα όμως θα έπρεπε να έχει προβλέψει και να έχει εφαρμόσει διαδικασίες που θα συμπληρώνουν τα κενά που θα προέκυπταν. Έχουνε μείνει λοιπόν ολόκληροι δήμοι, ολόκληρα τμήματα, ολόκληρες υπηρεσίες αποδιοργανωμένες από την έλλειψη προσωπικού. Παρ’ όλα αυτά όμως, όπως έχω πει πολλές φορές, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλοθι στον κύριο σκοπό και τις αρμοδιότητες που έχουμε. Αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε ένα πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας με 100 παιδιά, τα οποία παράγουν σημαντικό έργο στην καθημερινότητα του πολίτη. Πέραν αυτού έχουμε εντάξει έργα σε προγράμματα, στα οποία έχουμε χρονοδιαγράμματα τα οποία τρέχουν αυστηρά. Έχουμε λοιπόν δρομολογήσει με την δυνατότητα που έχουμε από τη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου μας, μετά τις παλινωδίες που αντιμετωπίζουμε με την κινητικότητα, ορισμένα έργα και μάλιστα τα έχουμε δρομολογήσει σε τέτοιους χώρους, πού να σηματοδοτείται και το ενδιαφέρον του δήμου για περιοχές που ήταν ξεχασμένες».

Τα μεγάλα έργα στον δήμο 

Όσον αφορά τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα του δήμου ο κος Μπαλιούκος στάθηκε σε κάποια συγκεκριμένα που τα θεωρεί πάρα πολύ σημαντικά.

«Ένα μεγάλο έργο οδοποιίας εκτελείται στις κοινότητες Αμυγδαλιές – Μυρώνια και ερχόμαστε σε επαφή και συνδεόμαστε με το δήμο Ζαχάρως, στο ύψος του Κρυονερίου, πάνω από τα Πετράλωνα της ορεινής Ολυμπίας. Ένα άλλο επίσης σημαντικό έργο οδοποιίας, γίνεται στην κοινότητα της Τρυπητής που είναι μεγάλου προϋπολογισμού και αφορά την Αγροτική οδοποιία. Έτσι δείχνουμε στον πολίτη ότι στο ενδιαφέρον της πολιτείας είναι και η αγροτική παραγωγή. Και βεβαίως έχουμε ετοιμάσει ένα πλήρη φάκελο τον οποίο έχουμε υποβάλει στο Υπουργείο για μία μεγάλη χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, για να επεκταθούμε και στις άλλες κοινότητες. Βέβαια αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, θα είχαμε εξέλιξη και στην εργολαβία για τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού, μία πίστωση τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, θα είχαμε δρομολογήσει τα έργα αναπλάσεων που είναι ενταγμένα, ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, αλλά καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά πάνε με μέτρο, διότι αδυνατούν οι υπηρεσίες μας να καλύψουν την επίβλεψη αυτών των έργων. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μεγάλου προϋπολογισμού παρεμβάσεις στην περιοχή μας, χωρίς να έχουμε την εποπτεία και τον έλεγχο της προσπάθειας που κάνουν οι ανάδοχοι, αλλά και των λαθών που μπορεί να προκύψουν. Πρέπει να υπάρχουν ειδικοί άνθρωποι εκεί που θα παρακολουθούν την πορεία των έργων. Όλα αυτά τα έργα έχουν χρονοδιάγραμμα, είναι ενημερωμένες οι διαχειριστικές αρχές και έχουμε τη συγκατάθεση και την κατανόησή τους ότι τα έργα αυτά θα πρέπει να είναι κάτω τον πλήρη έλεγχο των τεχνικών υπηρεσιών μας. Ένας άλλος τομέας είναι και τα έργα που αφορούν την πολιτική προστασία, ένα μεγάλο έργο το οποίο είναι αρμοδιότητας περιφέρειας βέβαια, αλλά είχαμε κάνει και εμείς χιλιόμετρα ποδαρόδρομο για να πείσουμε τις κεντρικές και διαχειριστικές αρχές να το χρηματοδοτήσουν, εκτελείται ήδη στον Αλφειό ποταμό και περιλαμβάνει δράσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην κοινότητα Καλυβακίων και Λιναριάς και σιγά-σιγά θα καλύψουν όλο το μήκος του Αλφειού μέχρι τη γέφυρα στα Άσπρα Σπίτια. Γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις όχι μόνο εδώ, αλλά σε ολόκληρο το νομό μας, αλλού μεγαλύτερες, αλλού μικρότερες, υπάρχει όμως μία κινητικότητα. Δεν κινούμαστε όμως σε κανονικές συνθήκες αυτή την περίοδο και αυτό είναι κουραστικό και αποκαρδιωτικό».

Όλη η επικαιρότητα