Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τάκης Παπαδόπουλος: Το Πανεπιστήμιο, εργαλείο ανάπτυξης για όλη την Περιφέρεια

Η δημιουργία ενός πανεπιστημίου εξακτινωμένου με τμήματα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αποτέλεσε το κοινό σημείο συμφωνίας όλων των παρατάξεων του χθεσινού έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου όπως αποκάλυψε κατά την παρουσία του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ χθες ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος.

Αναφερόμενος στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πώς όλοι οι φορείς περιφέρειας και δήμων αισθάνθηκαν την ανάγκη να παρέμβουν πριν ληφθούν αποφάσεις, προκειμένου να μη βρεθούν προ τετελεσμένων. Στάθηκε ιδιαίτερα στο κοινό σημείο όλων των παρατάξεων που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία ενός πανεπιστημίου εξακτινωμένου με τμήματα σε όλη την περιφέρεια.

Κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου ο λόγος δόθηκε σε βουλευτές τον εκάστοτε νομών, σε δημάρχους, σε καθηγητές και εκπροσώπους φοιτητικών παρατάξεων.

Το πανεπιστήμιο εργαλείο ανάπτυξης της περιφέρειας

Ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα σε όσα έχει πετύχει το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθιστώντας το εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων στη χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως όνειρο τους είναι ένα πανεπιστήμιο πλήρως εξοπλισμένο με υλικά μέσα και το κατάλληλο ανθρώπινο προσωπικό. Ακόμα το χαρακτήρισε ως εργαλείο ανάπτυξης για την περιφέρεια, εκφράζοντας την πίστη του σε αυτό μέσα από τα δείγματα που έχει δώσει μέχρι στιγμής.

Σωστοί σχεδιασμοί με φόντο το μέλλον

Στα ακαδημαϊκά κριτήρια βασίζουν τη λειτουργία τους τα πανεπιστήμια, με τον κ. Παπαδόπουλο να υπογραμμίζει πως για να υπάρξουν σχεδιασμοί από πλευράς κυβέρνησης λαμβάνονται υπόψιν τα κριτήρια και η άποψη της Συγκλήτου. Ταυτόχρονα, εκτιμά πώς θα πρέπει να βασίζονται με βάση τη σωστή εξέλιξη τα επόμενα χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες επενδύουν στους σχεδιασμούς αυτούς. Βέβαια, σημείωσε πώς δεν αποτελεί πάντα γνώμονα η οικονομία κάθε περιοχής, ειδάλλως θα υπήρχαν πανεπιστημιακά τμήματα σε κάθε πόλη.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε και στις προϋποθέσεις που δημιουργούνται μετά τη χάραξη στρατηγικής από κυβέρνηση, Πανεπιστήμιο και Σύγκλητο όσον αφορά το ακαδημαϊκό μέλλον των πανεπιστημίων, με την περιφέρεια να σπαταλά σημαντικά πόσα κάθε χρόνο με σκοπό την ανάπτυξή του και την προοπτική του να αφήσει ένα μοναδικό αποτύπωμα. «Θέλουμε το Πανεπιστήμιο Πατρών να είναι πραγματικά πανεπιστήμιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με οποιαδήποτε έννοια», συμπλήρωσε.

«Η συρρίκνωση θα αποτελέσει ομολογία αποτυχίας»

Στην πορεία που έχει σχεδιαστεί τα προηγούμενα χρόνια για το Πανεπιστήμιο Πατρών εστίασε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκτιμώντας πως σε περίπτωση που αναστραφεί αυτή και συρρικνωθεί το πανεπιστήμιο στην περιοχή της Πάτρας, τότε θα συνιστά μία ομολογία αποτυχίας μιας και δαπανήθηκαν τεράστιοι οικονομικοί πόροι στο παρελθόν προκειμένου η εξακτίνωση του Πανεπιστημίου να γίνει πραγματικότητα.

Η Σύγκλητος και το Υπουργείο Παιδείας τον τελευταίο λόγο

Τελευταίο κεφάλαιο στο οποίο αναφέρθηκε είναι οι τελικές αποφάσεις, όπου η Σύγκλητος μαζί με το Υπουργείο παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν τον πρώτο λόγο όσον αφορά το σχεδιασμό, χάρη στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Ωστόσο, τόνισε ο στόχος είναι να διεκδικήσουν το συμβουλευτικό ρόλο, που τους δίνει το δικαίωμα να έχουν άποψη για τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Επιπλέον, σημείωσε πως ο πρύτανης δείχνει συναινετικός στο να ακούει προτάσεις, αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη δημιουργία μιας επιτροπής που θα διαβουλευτεί με το πανεπιστήμιο αυτό το σχέδιο που προτείνει και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως ο πρύτανης επέτρεψε να υπάρχει εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τη συνεδρίαση όταν θα ληφθούν οι αποφάσεις έτσι ώστε να εκφέρει την άποψή της.

Τέλος, εστίασε στο στόχο που είναι το άκουσμα όλων των απόψεων για να συνδιαμορφωθεί το σχέδιο του πανεπιστημίου, ενώ εκτιμά πως κάτι θετικό μπορεί να προσφερθεί από την κοινή προσπάθεια πανεπιστημιακών φορέων και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. «Οι καλές πρακτικές προκύπτουν από τη συνεννόηση και τη συνεργασία», δήλωσε κλείνοντας.

Όλη η επικαιρότητα