Υγεία

Τα πιο επικίνδυνα μέρη για να κολλήσεις κορωνοϊό

Μια νέα μελέτη έρχεται να αποκαλύψει ποια είναι τα πιο επικίνδυνα μέρη για να κολλήσει κανείς κορωνοϊό. Η έρευνα μελέτησε πολλές περιπτώσεις σε μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Εστιατόρια, γυμναστήρια, ξενοδοχεία και χώροι λατρείας συγκαταλέγονται μεταξύ του 10% των τοποθεσιών που φαίνεται να αντιστοιχούν στο 80% των λοιμώξεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

“Αυτά τα μέρη είναι μικρά, ευνοούν τον συνωστισμό και η διάρκεια παραμονής των πολιτών είναι μεγάλη» τόνισε ένας εκ των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Stanford ο καθηγητής Jure Leskovec σε συνέντευξη τύπου, όπως μεταδίδει το δίκτυο CNN.

Aν σε όλους αυτούς τους χώρους είχε μειωθεί η πληρότητα κατά 20% ακόμα και αν δεν είχαν κλείσει εντελώς, ο κίνδυνος θα είχε μειωθεί σημαντικά, τονίζει ο καθηγητής. Και μάλιστα, όπως ο ίδιος λέει, σε ποσοστό 80%. Οι επιστήμονες προκειμένου για τη διεξαγωγή των συμπερασμάτων τους ανέλυσαν δεδομένα από την Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, το Λός Άντζελες, το Σικάγο και το Χιούστον. Κατέγραψαν τις μετακινήσεις των πολιτών, σε εστιατόρια, καφέ, μανάβικα, γυμναστήρια, ξενοδοχεία, ναούς και διαφόρων ειδών καταστημάτων λιανικής, ιατρεία, ξενοδοχεία κτλ.

“Κατά μέσο όρο οι μολύνσεις ήταν περισσότερες στο μετρό, στα εστιατόρια, στα γυμναστήρια, στα ξενοδοχεία, στα καφέ, σε χώρους θρησκευτικών οργανώσεων. Σχεδόν 150 περιπτώσεις COVID-19 συνδέονται με την εκκλησία της Μασαχουσέτης», σημείωσε ο καθηγητής Jure Leskovec
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο κορωνοϊός κάνει … κοινωνικές διακρίσεις.

Οι κάτοικοι των περιοχών χαμηλού εισοδήματος υποφέρουν πιο πολύ. Για παράδειγμα, «ένα μανάβικο είναι μέρος που πηγαίνουν οι πιο φτωχοί» αναφέρει ο καθηγητής. Ένας πλούσιος δεν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη να χρησιμοποιήσει το λεωφορείο ή το μετρό.Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η μελέτη δεν συμπεριλαμβάνει δεδομένα για σχολεία, φυλακές και γηροκομεία.

Όλη η επικαιρότητα