Ηλεία

Τα προβλήματα και οι προοπτικές του νοσοκομείου Κρεστένων

Διαρκής είναι η αναβάθμιση του νοσοκομείου Κρεστένων, που καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες μιας πολύ μεγάλης περιοχής, όπως είναι αυτή του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, ενός ορεινού Δήμου με πολλές κοινότητες, οι οποίες απέχουν από την πρωτεύουσα των Κρεστένων, αρκετά χιλιόμετρα, όπως είναι η Ανδρίτσαινα, η Καλλιθέα και πολλές ακόμη.

Έτσι το ιατρικό και του παραϊατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, προσπαθεί με αίσθημα ευθύνης να περιθάλψει όλους τους ασθενείς οι οποίοι προσέρχονται σε
αυτό, παρά τις όποιες ελλείψεις και τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Το νοσοκομείο Κρεστένων όπως τονίζει ο αναπληρωτής διοικητής του Ιωάννης
Χουζούρης, έχει ενισχυθεί και σε μηχανήματα και σε προσωπικό, αλλά σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα, για να μπορεί να επιτελέσει το έργο του με μεγαλύτερη ευκολία.

Πόσο μάλλον σε μία εποχή όπου έχουμε εκ νέου σοβαρό πρόβλημα με τον κορωνοϊό, παρ’ ότι στην περιοχή δεν έχουμε κάποιο κρούσμα, και θα πρέπει όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, να είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει ένα πιθανό κρούσμα.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο Κρεστένων λειτουργεί πλήρες εξοπλισμένο μικροβιολογικό και ακτινολογικό τμήμα, που οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να το “εκμεταλλευτούν”, κάνοντας εκεί τις εξετάσεις τους.

Για τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές του νοσοκομείου Κρεστένων η εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε την άποψη εκτός του αναπληρωτή διοικητή Ιωάννη Χουζούρη, και των Άγγελου Μαντά μηχανικού Βιοϊατρικής τεχνολογίας και Παναγιώτη Βούλγαρη προέδρου των εργαζομένων, που τόνισαν ότι παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν, η υγειονομική μονάδα μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στους πολίτες όλου του δήμου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ: «Παλεύουμε για την αναβάθμιση του νοσοκομείου»

 Ο κ. Ιωάννης Χουζούρης αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου, στάθηκε στην περαιτέρω ενίσχυσή του με προσωπικό, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής.

– Ποια είναι αυτή τη στιγμή τα βασικά προβλήματα του νοσοκομείου της Κρέστενας, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μπορέσει το νοσηλευτικό ίδρυμα να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες περίθαλψης στους κατοίκους του Δήμου;
«Έχουν γίνει προκηρύξεις σε θέσεις ιατρών, όπου η νοσηλευτική μονάδα Κρεστένων έχει κενά από τον οργανισμό της. Αυτά είναι στη θέση παιδιάτρου, ακτινολόγου, και παθολόγου. Έχει γίνει κάλυψη σε επικουρικό προσωπικό, κενών θέσεων όπως είναι στο μικροβιολογικό, αλλά και στο νοσηλευτικό, ενώ υπάρχει κενό στο ακτινολογικό εργαστήριο. Εκεί χρειαζόμαστε προσωπικό, έχουμε κάνει τα αιτήματα τα οποία έχουν γίνει αποδεκτά. Πλέον περιμένουμε να καλυφθούν αυτά τα κενά από επικουρικό προσωπικό. Υπάρχει βέβαια και η εκκρεμότητα της μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, πού είναι το επόμενο εργαλείο, έτσι ώστε η νοσηλευτική μονάδα Κρεστένων να αποδώσει στη μετά νοσοκομειακή περίθαλψη».

– Στο απώτερο μέλλον που πιστεύετε ότι θα χρειαστεί να «επενδύσει» το κράτος για να γίνει ακόμη καλύτερο και πληρέστερο το νοσοκομείο Κρεστένων;


«Πρέπει να δώσουμε έναν καινούργιο ρόλο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στην φροντίδα υγείας. Δηλαδή με τη ρύθμιση αυτής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε απομακρυσμένες περιοχές όπως είναι η Κρέστενα, αλλά και γενικότερα τα 2/3 της Ελλάδας, που είναι η επαρχεία και τα χωριά. Χαρακτηριστικά αναφέρω τους εργάτες γης με τις ελιές που έχουμε εδώ, αλλά και με τη φράουλα που υπάρχει στη Μανωλάδα. Θα μπορούσε να παίξει δραστικό ρόλο και στην πρόνοια, με την έννοια του covid-19, αλλά και στην αποκατάσταση και φροντίδα μετά την επαφή με τη Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Εκεί η νοσηλευτική μονάδα Κρεστένων που είναι νοσοκομείο- κέντρο Υγείας, μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο και στην αποσυμφόρηση των μεγάλων μονάδων».

– Από μηχανήματα είσαστε καλυμμένοι; Υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποιες ελλείψεις οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα;

Υπάρχουν ελλείψεις σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας. Γιατί εδώ στην Κρέστενα δεν έχουμε τις μεγάλες ταχύτητες, που υπάρχουν στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Πιστεύουμε ότι με την κάλυψη ενός νέου προγράμματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή, η νοσηλευτική μονάδα Κρεστένων θα έχει ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες, και ακόμη καλύτερη κάλυψη των αναγκών της πρωτοβάθμιας υγείας».

– Επειδή αυτή τη στιγμή η πανδημία του covid-19 είναι αρκετά έντονη και πάλι, το νοσοκομείο Κρεστένων είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσματα;


«Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο Διοικητής μας ο κ. Χριστόπουλος, αλλά και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ο κ. Καρβέλης, η νοσηλευτική μονάδα Κρεστένων σε συνεργασία με τη νοσηλευτική μονάδα Πύργου και Αμαλιάδας έχουμε ένα σχέδιο».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: «Αναγκαία η αναβάθμιση των νοσοκομειακών μονάδων»


 

Από την πλευρά του ο κ. Άγγελος Μαντάς μηχανικός Βιοϊατρικής τεχνολογίας τόνισε για την κατάσταση στην οποία είναι αυτή την στιγμή το Νοσοκομείο Κρεστένων.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο νοσοκομείο Κρεστένων, είναι μία δομή που είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Τα προβλήματα αφορούν ένα ευρύτερο επίπεδο, η αναβάθμιση δηλαδή των νοσοκομειακών μονάδων για να μπορούμε να έχουμε περισσότερο ιατρικό προσωπικό, για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον κόσμο, που μας αντιστοιχεί σαν νοσηλευτική μονάδα».

– Αυτή τη στιγμή λόγω και της πανδημίας του covid-19 πιστεύετε ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και αν αυτή η πανδημία έχει επηρεάσει τις σχέσεις του νοσηλευτικού Ιδρύματος με τους ασθενείς; Κυρίως σε θέματα ασφάλειας.


«Σίγουρα η ασφάλεια είναι πλέον μεγαλύτερη, η επιφυλακή του κόσμου είναι πολύ περισσότερη. Οι γιατροί σίγουρα έχουν μία πιο αυξημένη σχέση με τους ασθενείς, προσπαθούν να μην εξαπλώνετε ο ιός και θεωρώ ότι κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά και στο νοσοκομείο Κρεστένων και γενικότερα σε όλη την Ηλεία».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ: «Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται, υπάρχουν προβλήματα»

Επειδή είμαι γέννημα θρέμμα της Κρέστενας, ξέρω όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Κάποτε το νοσοκομείο κάλυπτε μεγάλο φάσμα της επαρχίας Ολυμπίας. Τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει αφορούν στην υπολειτουργικότητα, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει ο Διοικητής ο κ. Χουζούρης για τη στελέχωσή του.

Οι ενέργειες του υποδιοικητή είναι άψογες πιστεύω, το νοσοκομείο είναι σχετικά στελεχωμένο, αλλά θα πρέπει να υποβοηθηθεί, αφού όσοι παίρνουν άδεια ή παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα από το προσωπικό πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα. Θέλουμε και Ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Το χειρουργικό έχει να λειτουργήσει από όταν έγιναν τα εγκαίνια, επί Παναγιώτη Αθανασόπουλου, και πιστεύω ότι αυτό είναι κρίμα. Αυτός ο άνθρωπος είχε κάνει 36.000 εγχειρήσεις εν ζωή. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γιατρός για το χειρουργικό».

– Επειδή η περιοχή είναι ορεινή μπορούν να αντιμετωπιστούν όποια προβλήματα υπάρξουν πριν φύγουν οι ασθενείς για Πύργο ή Αμαλιάδα; Και αναφερόμαστε σε κάποια έκτακτα περιστατικά, όπως τροχαία εργατικά ατυχήματα και άλλα.


«Αυτό είναι το βασικότερο θέμα, και πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν η Ανδρίτσαινα ιστορική πρωτεύουσα του δήμου, είναι 40 χιλιόμετρα μακριά. Πώς θα έρθει ο άλλος από την Ανδρίτσαινα στην Κρέστενα και μετά να πάει Πύργο; Εδώ υπάρχει η έλλειψη προσωπικού».

– Πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα λόγω της πανδημίας του covid-19; Έχουμε φυσικά περισσότερα μέτρα ασφαλείας αλλά υπάρχει και ένας φόβος για τη διασπορά του ιού.

«Προσπαθούμε αυτό να το δώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε στον κόσμο, και όταν είμαστε πολλές φορές σε συνθήκες εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος χρησιμοποιούμε τη μάσκα και ας μας θεωρούν κάποιοι παράλογους»

«Το χειρουργικό δεν λειτουργεί από το 2004»

 Τι αναφέρει ο κ. Χουζούρης για το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό τμήμα

Ο κ. Ιωάννης Χουζούρης στάθηκε και στο χειρουργικό τμήμα που δεν λειτουργεί από το 2004. Χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται μόνο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών από τους γενικούς ιατρούς ή από αγροτικούς. Αλλά χειρουργική κλινική για να γίνουν χειρουργεία δεν γίνεται από το 2004.
Επίσης αναφέρθηκε και στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών από το μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο.

«Θα ήθελα να πω στους πολίτες να έρχονται στο μικροβιολογικό εργαστήριο το νοσοκομείο Κρεστένων, γιατί είμαστε ακόμη σε οικονομική κρίση και δεν χρειάζονται να πάνε στον ιδιωτικό τομέα για μία μικροβιολογική εξέταση. Ειδικά όταν μπορούν να βρεθούν συνταγές από τους γενικούς ιατρούς που έχουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με το ακτινολογικό. Μία φορά την εβδομάδα γίνονται ακτινολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο μας. Άρα δεν χρειάζεται οι πολίτες να πηγαίνουν στον ιδιωτικό γιατρό και να πληρώνουν από το υστέρημά τους όταν αυτές τις ανάγκες και για μικροβιολογική εξέταση, αλλά και για ακτινολογική εξέταση την προσφέρει το νοσοκομείο μας».

Όλη η επικαιρότητα