Ένθετα Σπίτι & Διακόσμηση

Τα 6 μεγάλα λάθη που κάνουμε στη διακόσμηση και δεν το καταλαβαίνουμε

Μιλώντας για διακόσμηση θα πρέπει αν έχουμε πάντα στο νου μας πως δεν υπάρχουν μόδες αλλά τάσεις που κάνουν την εμφάνισή τους και μπορεί να παρουσιάζονται ξανά και ξανά, χωρίς βέβαια να λείπει και το στοιχείο της καινοτομίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήνουμε ελεύθερη τη φαντασία μας και να διακοσμούμε με βάση το προσωπικό μας γούστο.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που τουλάχιστον αυτή την περίοδο οφείλουμε να γνωρίζουμε εάν θέλουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα.

– Μη βάφετε τους τοίχους με πολύ έντονα χρώματα ούτε στο σαλόνι ούτε στα υπνοδωμάτια. Είναι τάση περασμένων δεκαετιών και δεν προτιμώνται τη σημερινή εποχή.

Προσπαθήστε να έχετε πιο ψυχρές αποχρώσεις ή πιο γήινες εάν το επιτρέπει ο χώρος σας. Εάν επιμένετε στο χρώμα επιλέξτε να βάφετε έναν μόνο τοίχο αλλά όχι και ολόκληρο το δωμάτιο.

-Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι η τοποθέτηση των κάδρων. Πολλοί τα κρεμάνε τόσο ψηλά νομίζοντας πως έτσι, φαίνονται καλύτερα. Λάθος. Τα κάδρα πρέπει να τα κρεμάμε 1.5 μέτρο από το πάτωμα ώστε να βρίσκονται σε σχεδόν ευθεία γραμμή με τα μάτια μας και να μπορούμε να απολαμβάνουμε το περιεχόμενό τους. Θυμηθείτε πως είναι καλύτερο να επιλέγετε ένα αυθεντικό πίνακα που να είναι φθηνός παρά ένα κακό αντίγραφο. Ο γενικός κανόνας πάντως, επειδή εμείς μένουμε στο σπίτι και όχι οι φιλοξενούμενοί μας, είναι το θέμα του κάδρου- πίνακα να δημιουργεί σε εμάς τους ίδιους θετικά συναισθήματα.

-Συμβαίνει συχνά να γεμίζουμε τον καναπέ με πολλά μαξιλάρια. Αυτή η πρακτική δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε λίγο χρώμα στο σαλόνι αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην το παρακάνουμε. Πολλές φορές τα μαξιλάρια λειτουργούν εις βάρος της λειτουργικότητας και εμποδίζουν τον επισκέπτη να κάτσει με άνεση. Αν διαπιστώσετε πως τα κάνει στην άκρη για να καθίσει τότε μάλλον έχετε κάνει κάποιο λάθος!

-Πολλά μικρά αντικείμενα σε έναν μικρό χώρο, δημιουργούν μια ασφυκτική αίσθηση. Εάν το σπίτι σας δεν είναι τόσο μεγάλο όσο θα θέλατε, απομακρύνετε τα μικρά διακοσμητικά στοιχεία, μπιμπελό, μικρά πορτατίφ, αξεσουάρ που δεν έχουν χρηστική αξία και οπωσδήποτε τα αποξηραμένα και πλαστικά λουλούδια. Δώστε στο σπίτι σας την ευκαιρία να αναπνεύσει για να μπορείτε και εσείς να κινείστε πιο ελεύθερα και να το χαρείτε. Πολλές γυναίκες θέλουν να έχουν συλλογές στο σαλόνι τους, για παράδειγμα κομμάτια από τσαγιέρες ή ποτήρια συλλεκτικά ή πορσελάνες. Ο γενικός κανόνας που πρέπει να θυμάστε αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία είναι πως οι συλλογές είναι θεμιτές αλλά ποτέ δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες (σε ποσότητα αντικειμένων).

-Ξεχάστε τα σετ στα έπιπλα που είναι μια τακτική μάλλον παροχυμένη. Δεν έχει κανένα νόημα να είναι όλα τα κομοδίνα ίδια στο υπνοδωμάτιο όλες οι καρέκλες του σαλονιού ίδιες, όλα τα ριχτάρια και τα υφάσματα στον ίδιο χρωματισμό. Δείξτε πως μπορείτε να επιλέγετε κομμάτια με ιδιαίτερη αξία για εσάς και πως μπορείτε να τα συνδυάζετε σωστά στο χώρο σας. Η προχειρότητα είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στη διακόσμηση του σπιτιού σας και οι μονότονες επιλογές την ενισχύουν όσο δε φαντάζεστε.

-Μη στριμώχνετε έπιπλα στα δωμάτια. Όλοι οι διάδρομοι και τα περάσματα του σπιτιού πρέπει να έχουν πλάτος περίπου ένα μέτρο για να μπορείτε να περνάτε άνετα μέσα από αυτά και μισό μέτρο να είναι οι αποστάσεις ανάμεσα σε καναπέδες και coffee tables, τονίζει η Martha Stewart ειδικός σε θέματα διακόσμησης.

Αν έχετε μικρό σπίτι θα πρέπει να απομακρύνετε κάποια έπιπλα που δημιουργούν ασφυκτική αίσθηση. Αν έχετε πολύ μεγάλο σπίτι θα πρέπει να απομακρύνετε τα έπιπλά σας από τους τοίχους έστω και λίγο έτσι ώστε να είναι όλα πιο κοντά μεταξύ τους και ο χώρος να μοιάζει πιο ζεστός.

Όλη η επικαιρότητα