Αχαϊα Ηλεία Πολιτική

Τελική ευθεία για το πράσινο φως της Κομισιόν για το Πάτρα-Πύργος

Θέμα χρόνου και γραφειοκρατικών διαδικασιών φαίνεται είναι η επίσημη έγκριση του Πάτρα-Πύργος από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες προτεραιοποιείται, τώρα, από την πλευρά της Κομισιόν η τελική έγκριση του φακέλου. Η διαδικασία της οριστικής έγκρισης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ευρ. Επιτροπής, θα διαρκέσει περί το τέλος του 2021.

Θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ακολούθως θα χρειαστεί η αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να υπογραφεί και να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

«Μετά από μια μακρόχρονη δοκιμασία που κόντεψε να συμπληρώσει μια δεκαετία το πολύπαθο έργο του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου-Ολυμπίας θα αρχίσει να κατασκευάζεται πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο Ηλείος βουλευτής, Κώστας Τζαβάρας. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου αυτού, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος θα μπορέσουν πλέον να επωφεληθούν από ένα ασφαλές οδικό δίκτυο σύγχρονων προδιαγραφών.» δήλωσε επίσης η Ηλεία βουλευτής, Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Ένταξη στην Ολυμπία Οδό

Το έργο του Πάτρα-Πύργος θα ενταχθεί και πάλι (οκτώ χρόνια μετά) στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού η οποία θα φτάνει πλέον σχεδόν μέχρι την Αρχαία Ολυμπία δικαιολογώντας το όνομα της. Η χρηματοδοτική συμμετοχή του Δημοσίου και της Ε.Ε. από το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα ανέλθει στα επίπεδα λίγο πάνω από τα 220 εκατ. ευρώ και της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ σε 80 εκατ. ευρώ, άρα το συνολικό κόστος θα φτάσει περίπου στα 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η ένταξη του έργου ως «γέφυρα» στη νέα Προγραμματική Περίοδο (ΕΣΠΑ 2021-2027), διασφαλίζοντας την χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του.

Πριν από μερικές εβδομάδες από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πει πως «Για το δρόμο Πάτρα-Πύργος έχουμε κάνει προσπάθειες να ξεμπλοκάρουμε το έργο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικά νέα».

Το έργο της κατασκευής ενός σύγχρονου κλειστού αυτοκινητόδρομου από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα θέματα των τελευταίων 10 ετών.

Η ιστορία του Πάτρα-Πύργος

Εν τάχει να θυμίσουμε πως το τμήμα Πάτρα-Πύργος αρχικά είχε ενταχθεί στην σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού το 2007 και είχαν ξεκινήσει κάποια έργα μέχρι και τη διακοπή του 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το 2013 με το restart των οδικών αξόνων, έμεινε εκτός παραχώρησης και τέθηκε σε προτεραιότητα υλοποίησης ως δημόσιο έργο. Το έργο τελικά που αρχικά είχε προκηρυχθεί ως ενιαίο το 2015 άλλαξε μορφή και αποφασίστηκε η κατάτμηση του σε οκτώ τμήματα.

Οι διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν την διετία 2015-2017 και κάποια τμήματα συμβασιοποιήθηκαν. Το 2019 αποφασίστηκε να διακοπούν όσες συμβάσεις είχαν ενεργοποιηθεί και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. προκειμένου το έργο αφενός να ενταχθεί και πάλι στην σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και αφετέρου να χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

Πηγή: ypodomes.com

Όλη η επικαιρότητα