Ηλεία

Τεράστιο πλήγμα για τις επιχειρήσεις οι ακυρώσεις γάμων & βαπτίσεων – Τι δηλώνουν στην «Πατρίς»

Ελάχιστα είναι τα ζευγάρια που φέτος έχουν καταφέρει να χορέψουν το «χορό του Ησαΐα» ή να βαφτίσουν το παιδί τους, αφού η πανδημία του κορωνοϊού που ταλαιπωρεί τη χώρα μας για περισσότερους από πέντε μήνες έχει προκαλέσει πτώση των εκδηλώσεων αυτών σε ποσοστά μεγαλύτερα του 60%, γεμίζοντας απόγνωση τους επαγγελματίες του χώρου που ανέμεναν αυτό το καλοκαίρι με ελπίδα πως όλα θα πάνε καλύτερα. Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον «ξενοδόχο», όπου στην προκειμένη περίπτωση το ρόλο αυτό έχει η πανδημία.

Γαμήλιες τελετές κατά κύριο λόγο και βαφτίσεις σε μικρότερο βαθμό, αναβάλλονται και μεταθέτονται κυρίως για την επόμενη χρονιά. Τα μέτρα απαγόρευσης της κυβέρνησης για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στα ζευγάρια, τα οποία είχαν φροντίσει κάθε λεπτομέρεια για τη σπουδαιότερη στιγμή της κοινής ζωής τους. Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η έξαρση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της οποίας όλο αυτό το διάστημα γάμοι και βαφτίσεις βρίσκονταν «στον αέρα» με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που έχουν άμεσα σχέση με αυτού του είδους τις εκδηλώσεις να βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κρίση με καταστροφικές συνέπειες.

Καταστροφική χρονιά!

Μπορεί η φετινή χρονιά να ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και με ελπίδες πως όλα θα αλλάξουν, ωστόσο ο κορωνοϊός ήρθε για να «προσγειώσει» ανώμαλα τους πάντες σε παγκόσμιο επίπεδο. Νυφικά και βαφτιστικά μένουν στο ράφι. Έμποροι και σχεδιαστές αντικρίζουν τις δημιουργίες τους να μένουν στις κρεμάστρες και να χάνεται τεράστιος τζίρος τον οποίο ανέμεναν συνεχώς.

Οι συνεχείς ακυρώσεις των μυστηρίων έχουν φέρει σε κατάσταση απόγνωσης τους επαγγελματίες. Για αυτούς το κόστος είναι αβάσταχτο, καθώς εκτιμούσαν πως θα μπορέσουν σε μια χρονιά που είχε καλό ξεκίνημα να «ρεφάρουν» για όλα τα προηγούμενα χρόνια. Απώλειες ωστόσο μετρούν και τα ανθοπωλεία, καθώς εκατομμύρια άνθη που προορίζονταν για τα νυφικά μπουκέτα και τους στολισμούς των γάμων είναι τώρα στα αζήτητα. Τέλος, «θύμα» της κατάστασης αυτής έπεσαν και οι βαπτίσεις με τις ακυρώσεις να είναι αρκετές, ενώ όσες γίνουν αναμένεται να μην περιλαμβάνουν δεξίωση για συγγενείς και καλεσμένους.

Γαμπριάτικα κοστούμια… εντός θηκών!

Αναπάντεχη ήταν για πολλούς επαγγελματίες η εξέλιξη της χρονιάς, μιας χρονιάς που αποτελεί ξεκίνημα νέας δεκαετίας και αν μη τι άλλο πολλοί είχαν ελπίδες πως θα βελτιωνόταν η κατάσταση όλων των προηγούμενων χρόνων που η οικονομική κρίση ταλαιπωρούσε τους πάντες. Και σίγουρα η πανδημία έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία σε πολλά ζευγάρια, τα οποία κοιτούν την υγεία τους και την τέλεση της ευτυχέστερης στιγμής τους σε ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον. Οι αναβολές μυστηρίων φέτος πολλές, με τα γαμπριάτικα κοστούμια να παραμένουν εντός θηκών!

Για την κατάσταση αυτή μίλησε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «Tsitsos men’s store» Νίκος Τσίτσος,  ο οποίος ανέφερε πως ο κορωνοϊός έχει δυσκολέψει πολύ το κομμάτι του γαμπριάτικου ντυσίματος, μιας και έχουν ακυρωθεί περισσότερο από το 60% των γάμων. Όπως τόνισε, ήταν κάτι αναπάντεχο το οποίο θα πρέπει όλοι να υπομείνουν και πως πλέον θα πρέπει να κοιτούν για την επόμενη χρονιά μιας και η φετινή αποτελεί «χαμένη υπόθεση». Δεν παρέλειψε ακόμα να εστιάσει και στα μέτρα με τον επιτρεπτό αριθμό ατόμων που πρέπει να υπάρχει στα μυστήρια, κάτι το οποίο έχει σαστίσει μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία όλων για τη συνέχεια και αναμένει στο τέλος τα αποτελέσματα του ιού και το πόσοι θα μπορέσουν να αντέξουν αυτή την αναταραχή.

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «Jordan» Φώτης Βασιλακόπουλος υποστήριξε πως οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις ήταν από τις πρώτες που επλήγησαν από τις αποφάσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης, αφού όλα αυτά δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις στα ζευγάρια που τους οδήγησαν σε αναβολές. Σημείωσε πως το γαμπριάτικο ντύσιμο έχει πληγεί τουλάχιστον 50% για την επιχείρησή του τουλάχιστον, εκτιμώντας πως κάτι ανάλογο έχει συμβεί και με τους υπόλοιπους κλάδους που ασχολούνται με τα μυστήρια αυτά.

Τα νυφικά παρέμειναν στη βιτρίνα!

Όπως και στα γαμπριάτικα, έτσι και στα νυφικά η κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός έχει τεράστιες επιπτώσεις. Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος στολισμού και νυφικών «Δημιουργίες», Μαρίνα Γεωργοπούλου, ανέδειξε αρχικά τις δυσκολίες που έχει φέρει ο κορωνοϊός στον κλάδο της, ενώ με λύπη τόνισε πως ο αρχικός στόχος των μυστηρίων που είναι να φέρνει τους ανθρώπους κοντά φέτος χάθηκε. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ο γάμος και η βάπτιση δείχνουν την αγάπη και το σεβασμό, κάτι που φέτος καταστράφηκε.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως η πρώτη φάση του ιού ήταν δύσκολη με πτώση και των δυο μυστηρίων κατά 60%, υπήρξε μια καλή προσπάθεια από τον Ιούνιο και μετά ωστόσο η δεύτερη φάση του ιού ήταν και η αποτελειωτική καθώς η καταστροφή υπολογίστηκε μεγαλύτερη του 85%.

Σημαντικότερο στοιχείο που ανέδειξε η κ. Γεωργοπούλου ωστόσο ήταν οι απώλειες συνανθρώπων μας, εκφράζοντας την ελπίδα όλο αυτό να σταματήσει άμεσα τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως. Τέλος, τόνισε πως θα πρέπει από κοινού όλοι να είναι συνεπής για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση, ενώ ευχήθηκε το τέλος αυτής της χρονιάς και το ξεκίνημα της νέας να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο για να αποζημιωθεί ο κόσμος όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τραπέζια για λίγους!

Οι δεξιώσεις δε θα μπορούσαν να λείπουν από τους κλάδους των επηρεασμένων, με τα κέντρα εστίασης να βρίσκονται μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, καθώς οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούσαν την «ελπίδα» τους μετά το κλείσιμο που έφερε η καραντίνα του Μαρτίου.

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος μίλησε ο ιδιοκτήτης του «Εν Λευκώ Επιταλίου» και εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστίασης και Καταστημάτων Αναψυχής Πύργου Θανάσης Μπούκλης, που δήλωσε χαρακτηριστικά πως το πρόβλημα που έχει προκαλέσει αυτή η κατάσταση είναι τεράστιο και δεν είναι μόνο στον περιορισμένο αριθμό ατόμων που έχει ορίσει η κυβέρνηση με τα μέτρα της, αλλά και στο φόβο που έχει δημιουργήσει στο κοινωνικό σύνολο που πολλές φορές αρνείται να παρευρεθεί στις δεξιώσεις υπό το φόβο του κορωνοϊού. Μια τέτοια κατάσταση επηρεάζει σαφώς τις επιχειρήσεις μιας και απασχολούν παραπάνω προσωπικό για λιγότερα άτομα από όσα είχαν ορισθεί αρχικά, ενώ πληγώνει και τους ανθρώπους που διοργάνωσαν τις δεξιώσεις. Επιπλέον, εκτίμησε πως το πρόβλημα στον κλάδο αναμένεται να φανεί από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και πως οι μειώσεις της αγγίζουν το 80-90%, με τις περισσότερες εκδηλώσεις να γίνονται με λίγα άτομα πλέον και με τήρηση όλων των μέτρων.

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης της «Αίγλης» Ανδρέας Γιαννόπουλος ανέφερε πως το ποσοστό των ακυρώσεων αγγίζει το 80% και πως οι ελάχιστες δεξιώσεις που απομένουν κρίνονται και πάλι από τα μέτρα της κυβέρνησης. Παράλληλα, στάθηκε και στο γεγονός πως η εστίαση «πνίγεται» από τα αποτελέσματα του κορωνοϊού όπως και οι άλλες επιχειρήσεις.

Λουλούδια στα αζήτητα

Το θέμα του στολισμού ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο σε γάμους και βαφτίσια. Όμως οι ακυρώσεις των μυστηρίων έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και στους ανθρώπους του χώρου.

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε και η υπεύθυνη του ανθοπωλείου «Πανταζόπουλος» κ. Φλόρα, η οποία είπε πως ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει πτώση στην επιχείρησή της τουλάχιστον 70%. Επιπλέον, εστίασε στην ψυχολογία των ζευγαριών που επηρεάζεται σημαντικά από το γεγονός πως πρέπει να αναβάλλουν τη σημαντικότερη στιγμή της ζωής τους, ενώ άσκησε κριτική και στο γεγονός πως στα μέσα μεταφοράς επιτρέπεται μεγάλη πληρότητα και στους γάμους όχι.

Όλη η επικαιρότητα