Πολιτική

Τζανακόπουλος: Το επιτελικό κράτος έχει καταρρεύσει

Ακούστε το άρθρο

«Το επιτελικό κράτος έχει καταρρεύσει και έχει δώσει τη θέση του στο απόλυτο επιτελικό μπάχαλο», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον ρ/σ Real Fm 97,8 κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δέκα ημέρες είχε να προετοιμαστεί για την κακοκαιρία, αλλά επέλεξε να μην κάνει τίποτα, με αποτέλεσμα να έχουμε νοικοκυριά για πέμπτο 24ωρο σήμερα χωρίς ρεύμα».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη «να κόψει την Ελλάδα στα δύο κλείνοντας προληπτικά την Εθνική Οδό, είναι ο ορισμός της επιτελικής ανευθυνότητας», ενώ τον κατηγόρησε για «μαθήματα πολιτικής αλητείας» δια της «λογικής του συμψηφισμού των νεκρών με το Μάτι». «Πρόκειται για πολιτική τυμβωρυχεία που δεν αρμόζει στον πολιτικό διάλογο. Αλλά δυστυχώς ως νεοφώτιστος, νεοδεξιός, ο κ. Χρυσοχοΐδης μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου τύπου γενιτσαρικές λογικές», σχολίασε.

Αναφέρθηκε στο νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι και που, όπως είπε, καλεί τον παραχωρησιούχο στην Εθνική Οδό να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο με 1 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που κλείσει ο δρόμος λόγω κακοκαιρίας, λέγοντας ότι «προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το τεράστιο πρόστιμο, η κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία αποφάσισε να κόψει την Ελλάδα στα δύο προληπτικά και ενώ είχε 10 ημέρες να προετοιμαστεί». Σημείωσε ότι η διαφορά στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγκειται «στην ενίσχυση και ανανέωση των δημόσιων υποδομών έπειτα από την 10ετή κρίση που περάσαμε και στο δημόσιο έλεγχό τους, όμως η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να πουλήσει τον ΔΕΔΔΗΕ».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και για τη διαχείριση της πανδημίας, είπε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης να στηρίξει τη δημόσια υγεία και την οικονομία». Είπε ειδικότερα ότι «έχουμε το μεγαλύτερο lockdown σε όλη την Ευρώπη, ταυτόχρονη έξαρση κρουσμάτων, μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας και μόνο νόσου, και τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ που δημιουργεί τους όρους και προϋποθέσεις να ξαναβυθιστεί η χώρα μας σε μια επώδυνη κρίση χρέους». Υποστήριξε ότι «η κρίση αυτή θα φέρει και πάλι τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη» και τόνισε ότι «απαιτείται άμεσα πολιτική αλλαγή στη χώρα».

Ενόψει της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρούσε η υπουργός Πολιτισμού στις 12:00, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κάλεσε «να παραιτηθεί». «Η κ. Μενδώνη, αλλά και ο κ. Μητσοτάκης είναι εκτεθειμένοι στο πανελλήνιο, αφού επιχειρούν να καλύψουν την υπόθεση του κ. Λιγνάδη που ήταν πρωθυπουργική επιλογή στο Εθνικό Θέατρο, με απώτερο στόχο να συγκαλύψουν και τις ίδιες τις δικές τους ευθύνες», είπε, προσθέτοντας ότι «εδώ και 15 ημέρες ο πρωθυπουργός δεν έχει βγάλει μιλιά για την υπόθεση, η κ. Μενδώνη μιλά για υποτιθέμενες καταγγελίες και φήμες, ενώ γνωρίζουμε ότι επωνύμως έχουν κατατεθεί καταγγελίες στον εισαγγελέα. Ταυτόχρονα διεξάγεται μια πολιτικομιντιακή προσπάθεια να ξεπλυθεί το γεγονός».

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο, λειτουργεί συνολικά στην εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγικό σχέδιο, και έτσι δεν συμβάλλει στη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Είπε ότι «εξαρχής ακολούθησε μια πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, δεν διεκδίκησε κυρώσεις ούτε μια πιο στιβαρή πολιτική στάση απέναντι στην ΕΕ». Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια συνολική πολιτική αλλαγή στην στρατηγική μας, και δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να την εκπονήσει λόγω των εσωκομματικών ανισορροπιών στις οποίες είναι δέσμιος».

Όλη η επικαιρότητα