Ηλεία Συνεντεύξεις

Τζούλια Δρούβα: «Θέλω να μοιραστώ το πάθος μου για τον μαγικό κόσμο του κρασιού»

Μόλις στα 28, η Τζούλια Δρούβα, μετρά αρκετά χρόνια ενασχόλησης στην τέχνη της οινοποιίας, έχοντας αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη φιλοσοφία που κουβαλά το κρασί…

Πλέον, έχει αναλάβει, τα ηνία του οικογενειακού οινοποιείου («Οινοποιείο Δρούβα», στον Άγιο Γεώργιο Πύργου), με τον «Φοίνικα» να κλέβει τις εντυπώσεις…

Ο (ερυθρός) «Φοίνικας» (2016) αποτελούμενος από Μαυρούδι (70%) και Αγιωργίτικο (30%) τρυγήθηκε χειρωνακτικά την κατάλληλη στιγμή με την μηχανική παρέμβαση να είναι ελάχιστη και ο πολύτιμος χυμός του παρέμεινε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για περίπου 10 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι σαγηνευτικό και πικάντικο και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι θετικότατες κριτικές που έχει αποσπάσει το συγκεκριμένο κρασί σε Οινικές εκθέσεις και έντυπα του Οινικού χώρου…

Ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς του ελληνικού κρασιού μας μιλά σήμερα για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο…

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με την Οινολογία;

Η οικογένεια μου και η παράδοση που είχε στην οινοπαραγωγή. Μυήθηκα στον κόσμο του κρασιού από μικρή και το έβρισκα πολύ ενδιαφέρον.

Τι σε εξιτάρει περισσότερο στο συγκεκριμένο χώρο;

Το αμπέλι! Για μένα έχει ζωτικό ενδιαφέρον η παρακολούθηση και η φροντίδα του αμπελιού και πως αυτό επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα.

Πόσο οινόφιλος είναι ο μέσος Έλληνας;

Θα έλεγα ότι τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε να εκτιμάμε το κρασί. Το απολαμβάνουμε, παρατηρούμε τη γεύση που μας αρέσει και επιλέγουμε το κατάλληλο χρώμα για την κάθε περίσταση! Θέλω να πιστεύω πως γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι των διατροφικών μας συνηθειών και συχνή επιλογή στις εξόδους μας.

Μίλησε μας για τον «Φοίνικα» την ετικέτα του οινοποιείου («Δρούβα») που έχει αποσπάσει ιδιαίτερα θετικές κριτικές;

Όταν ήρθε η ώρα να σκεφτώ τι ετικέτα να βάλω, με ρώτησε η φίλη μου Αρχοντία Κυρούδη, ποιά είναι η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό μου όταν σκέφτομαι το Κτήμα Δρούβα. Τότε σκέφτηκα την είσοδο, όπου μόλις μπαίνεις, αντικρίζεις παντού φοίνικες! Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την εξέλιξη του ερυθρού «Φοίνικα», ο οποίος έχει πλούσιο άρωμα και αρκετά γεμάτη γεύση… είναι και το κλίμα της περιοχής που βοηθάει πάρα πολύ για να συμβεί αυτό!

Που διατίθεται;

Τον «Φοίνικα» μπορεί να τον πομηθευτεί κανείς σε επιλεγμένα σημεία στον Πύργο, στην Αθήνα και τώρα καλοκαίρι σε Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά!

Ποια είναι η αγαπημένη σου ποικιλία;

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο συγκεκριμένο σταφύλι γιατί ακόμα ερευνώ τις γεύσεις και τις ποικιλίες που δεν έχουν διαδοθεί ακόμα. Θα πω ότι αυτό το διάστημα με έλκει το Μαυροφίλερο, που το φτιάχνω στον «Φοίνικα» ροζέ.

Με ποιο τρόπο πιστεύεις ότι η ελληνική παραγωγή μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εγχώριας και της παγκόσμιας αγοράς;

Με συνέπεια στην ποιότητα του τελικού προϊόντος, έμφαση στις τοπικές ποικιλίες και φυσικά συγκροτημένη τιμολογιακή πολιτική.

Με ποια φιλοδοξία αποφάσισες να αποκτήσεις την ιδιότητα του Σομελιέ; (σ.σ. Ο Σομελιέ είναι ο Σεφ της κάβας, ο υπεύθυνος για την επιλογή των κρασιών και –κατ’ επέκταση– για την δημιουργία και την τήρηση της λίστας των κρασιών, ενώ ευθύνη του είναι και η τήρηση του στοκ των κρασιών του εστιατορίου, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν ελλείψεις, αλλά ούτε και άχρηστα αποθέματα)…

Οι τεχνικές γνώσεις με ενδιέφεραν  πάντα σχετικά με το κρασί, παράλληλα όμως ήθελα να μοιραστώ και να επικοινωνήσω το πάθος μου για τον μαγικό γευσιγνωστικό κόσμο του κρασιού.

Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι δυνατότητες της Ηλείας στην παραγωγή κρασιού;

Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το κλίμα και το έδαφος του τόπου, παρατηρώ πως ενδείκνυται για την καλλιέργεια ερυθρών ποικιλιών και συμβάλλει στην παραγωγή στιβαρών κρασιών.

Η ανάπτυξη του Οινοτουρισμού θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να ανέβουμε επίπεδο;

Φυσικά! Το μεράκι για το ποιοτικό κρασί και η οινική παράδοση της περιοχής θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος παρουσίασης της Ηλείας στους επισκέπτες της.

Ποια είναι τα σχέδια σου για τον μέλλον;

Προτεραιότητα μας είναι η παραγωγή πολύ καλής ποιότητας κρασιού και η αναβάθμιση των οινοποιητικών εγκαταστάσεων.


Όλη η επικαιρότητα