Τηλεδιάσκεψη για την κτηνοτροφία από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας

Share

Η κριτική για… απάθεια της Κυβέρνησης στα ουσιαστικά προβλήματα του κλάδου αλλά και οι προτάσεις για το τι πρέπει να συμβεί ώστε ν` αλλάξουν προς το καλύτερο τα δεδομένα ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της κτηνοτροφίας και οι προκλήσεις της νέας εποχής. Η περίπτωση της Ηλείας», που διοργανώθηκε από τον Αγροτικό Τομέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης έγινα αναφορές στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στη συνέχιση παραγωγής κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Ως.. λύση στα περισσότερα προβλήματα ειπώθηκε πως είναι η δημιουργία και λειτουργία συνεταιριστικών σχημάτων που θα επιτρέψουν και την αξιοποίηση των προϊόντων του κλάδου που διαθέτουν ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση απεύθυνε ο Συντονιστής της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Φλεβοτόμος. Τη συζήτηση συντόνισε ο υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα Τάσος Τσάκωνας.

«Πρέπει να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί»

Ο βουλευτής Λακωνίας, πρ. υπουργός και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης, μεταξύ άλλων τόνισε πως «Η στήριξη σε 3,90 ευρώ ανά ζώο δεν ήταν επαρκής. Δόθηκε μετά από πολύ καιρό, ύστερα από πολύ μεγάλες πιέσεις και άφησε και πολλούς κτηνοτρόφους εκτός. Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα έχουν αλλάξει δύο πρόεδροι στον ΟΠΕΚΕΠΕ γεγονός που φανερώνει την αδυναμία διαχείρισης. Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας είναι να μην ξέρουν οι δικαιούχοι πότε και τι ακριβώς έχουν να πάρουν.

Όσον αφορά το αύριο που είναι και το ζητούμενο η ελπίδα για την κτηνοτροφία υπάρχει και βασίζεται στο ότι ποιοτικά το ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα είναι ξεχωριστό και διαφοροποιημένο. Κάθε περιοχή λόγω ακριβώς της διαφοροποίησης της βλάστησης και των ειδών εκτροφής παράγει διαφορετικής ποιότητας γάλα το οποίο βγάζει και διαφορετικά είδη τυριού. Αυτή η διαφοροποίηση με τις ποιότητες αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να πουλήσουμε στις αγορές που ήδη μας περιμένουν. Πρέπει να βγούμε και να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί».

«Η κυβέρνηση δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»

Ο βουλευτής Ηλείας και Αναπλ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, τόνισε ότι «Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης επηρεάζουν και τους κτηνοτρόφους μας που έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται σε μεγάλο βαθμό, από το πρώτο κιόλας lock down.

Το κλείσιμο της εστίασης, η υπολειτουργία του τουρισμού, αλλά και σημαντικά ζητήματα που ανακύπτουν λόγω της μεγάλης δυσκολίας που παρατηρείται στις εξαγωγές, έχουν ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινώνεται.

Μέσα σε όλα αυτά οι παραγωγοί μας έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν και την μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών που ξεπερνά το 20%.

Για τα προβλήματα έχουμε καταθέσει ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό, δυστυχώς, όμως η κυβέρνηση δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Θα μπορούσε να έχουν γίνει ενέργειες στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων μας όπως η διεξαγωγή εντατικών ελέγχων στην αγορά η αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και  η αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων, ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς ΟΤΑ, για το χρονικό διάστημα της κρίσης, δίχως την επιβάρυνση με τόκους καθώς και το να καθιερωθεί το παρατηρητήριο τιμών σε όλο το φάσμα της αλυσίδας των προϊόντων.

Οι στοχεύσεις που θα πρέπει να έχουμε για το μέλλον είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, τα συνεργατικά σχήματα, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και ο στοχευμένος σχεδιασμός, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την Κλιματική Αλλαγή».

«Ανάγκη για λειτουργία συνεταιρισμών»

Ο πρ. βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας σχολίασε πως «Ο πρωτογενής τομέας είναι ο μοναδικός κλάδος που άντεξε στην κρίση κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία στην πορεία της χώρας μας. Υπερτονίζω την ανάγκη για λειτουργία συνεταιρισμών μια έννοια που έχει παρεξηγηθεί στην Ελλάδα γιατί αποτέλεσε το μακρύ χέρι των κομμάτων. Αυτό, όμως, είναι κάτι που πρέπει να ξεπεραστεί πάση θυσία».

«Έχασε την ισορροπία του ο ΟΠΕΚΕΠΕ»

Ο Συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (και πρ. πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ), Φάνης Κουρεμπές, ανέφερε πως «Με τις πολιτικές της κυβέρνησης δεν υπάρχει αύριο και δεν στέκομαι μόνο στο φαινόμενο της πανδημίας. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε να ισορροπήσουμε τον οργανισμό έτσι ώστε να μην αιμορραγεί ξεκινήσαμε διαδικασίες για να μπορέσουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε τη διαδικασία και να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό για να μπορεί να ανταπεξέλθει στο θέμα των ζημιών και σε ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Σταμάτησαν τη διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού σε νέες τεχνολογίες και σε νέες συνθήκες όπως είναι η κλιματική αλλαγή μάλιστα ενώ ένας αριθμός εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ έφυγε μέσω των μετατάξεων επειδή το κλίμα που επικρατεί είναι άσχημο. Κι αυτό είναι κάτι που  αντικατοπτρίζεται προς τις Υπηρεσίες για τους αγρότες».

«Οι αποφάσεις ήταν όλες υπέρ των βιομηχάνων»

Ο πρόεδρος των αγελαδοτρόφων νομού Ηλείας Σάκης Μαρίνος τόνισε πως «Οι κτηνοτρόφοι κατά την διάρκεια της πανδημίας δεν πήραν κάποια ενίσχυση ενώ δεν εισακούστηκαν και οι προτάσεις των αγελαδοτρόφων. Τα 2/3 του αγελαδινού γάλακτος είναι εισαγωγής. Αν το γιαούρτι γινόταν αποκλειστικά από ελληνικό γάλα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Εάν θέλουμε επιδοτήσεις  θα πρέπει να γίνονται σχολεία σεμινάρια στους νέους αγρότες. Αν οι νέοι αγρότες δεν έχουν πρότυπα πώς θα δούμε νέα παιδιά στον κλάδο; Καμία κυβέρνηση δεν πήρε αποφάσεις υπέρ των κτηνοτρόφων, οι αποφάσεις ήταν όλες υπέρ των βιομηχάνων. Υπάρχει ανάγκη συνεργατικών σχημάτων. Είμαστε σημαντικός κλάδος για την ελληνική οικονομία αλλά δε βλέπουμε στήριξη».

«Στα ύψη το κόστος παραγωγής»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων «Ηλειακή Γη» Κώστας Θεοδωροπουλος τόνισε ότι «Από τα σχέδια βελτίωσης δεν έχει εγκριθεί κανένα, για τα βοσκοτόπια περιμένουμε ακόμα ενώ δεν ξέρουμε αν θα έχουμε δικαίωμα για επιδότηση τη νέα σεζόν. Με το κόστος παραγωγής στα ύψη κανένας συνάδελφος δεν μπορεί να δώσει απολογία. Ο κτηνοτρόφος περιμένει έσοδα μόνο από το γάλα όλο το χρόνο και τα προβλήματα είναι τεράστια. Για να πουλήσουμε τη φέτα που είναι ένα ισχυρό προϊόν ο παραγωγός – κτηνοτρόφος πρέπει να διαθέτει τη δύναμη ενός συνεταιρισμού. Απαιτούνται υποδομές που είχαμε κάποτε και πλέον τις έχουμε χάσει».

«Είμαστε ένα βήμα πριν τα παρατήσουμε»

Ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Γούμερου, Δημήτρης Δημακόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργείται από την εξισωτική και την έλλειψη βοσκοτόπων στην Ορεινή Ηλεία. Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι «δεν υπάρχει το προνόμιο του Αγροτικού ρεύματος όπου 8 στις 10 μονάδες δεν έχουν ρεύμα στο στάβλο τους. Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για τους νέους να ασχοληθούν με το χώρο. Επίσης γίνονται διακρίσεις ανάμεσα στις ορεινές περιοχές και σ`αυτές των Κάμπων. Είμαστε ένα βήμα πριν τα παρατήσουμε».