Εκπαίδευση Ηλεία

Τηλεκπαίδευση σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Ηλείας: Σαφώς λιγότερα τα προβλήματα χθες, αλλά…

Τι δηλώνουν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας κ. Νίκος Κλάδης και ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης

Μετά από τη προχθεσινή ταλαιπωρία αρκετών οικογενειών με την είσοδο των μαθητών Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στο σύστημα, χθες τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα αν και πολλές περιοχές στην Ελλάδα εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα.

Πάντως το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι το σύστημα αναβαθμίστηκε και τα προβλήματα είναι μεμονωμένα, κάτι που επανέλαβε χθες το πρωί στο ραδιόφωνο (πρώτο πρόγραμμα) και η γ.γ. του υπουργείου κ. Αναστασία Γκίκα: «Αγωνιζόμαστε για το καλύτερο. Το θέμα είναι να είσαι σε θέση να επιλύσεις τα προβλήματα. Είναι τεράστιο εγχείρημα. Το θέμα είναι να καταγραφεί το πρόβλημα, να διερευνηθεί. Θα εργαστούμε εντατικά για να το λύσουμε. Εμείς είμαστε εδώ νυχθημερόν. Ο πάροχος ανέλαβε να κάνει όλες τις κινήσεις και τις ενέργειες, ώστε να καλυφθεί. Δεν μπορούμε να ισοπεδώσουμε την προσπάθεια των χιλιάδων εκπαιδευτικών και των χιλιάδων οικογενειών, όλοι μαζί να προσφέρουμε στα παιδιά μας ό,τι μας επιτρέπει η τεχνολογία. Το σύστημα ξεκίνησε καλά. Τα πρώτα 60 λεπτά τουλάχιστον έγιναν κανονικά. 47.000 τμήματα λειτούργησαν από τις 14.00 έως τις 15.00. Μετά δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα στο σύστημα, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές στις Κυκλάδες, στη Δωδεκάνησο. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι μεμονωμένα, δεν είναι σε όλη την Ελλάδα. Υπήρχαν προβλήματα και την προηγούμενη εβδομάδα σε Γυμνάσια – Λύκεια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα θέμα».

Νίκος Κλάδης : «Πιστεύω ότι θα λυθούν όλα τα περιβλήματα»

Για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια των δυο πρώτων ημερών στην τηλεκπαίδευση των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο διευθυντής της στην Ηλεία κος Νίκος Κλάδης ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο νομός ουσιαστικά κινήθηκε αυτές τις δυο πρώτες ημέρες, στα πλαίσια της εικόνας που κινήθηκε όλη η Ελλάδα. Υπήρχαν προβλήματα, κυρίως την Τετάρτη, σε κάποιες περιοχές της Ηλείας με τη σύνδεση τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών. Το πρόβλημα υπήρχε ανά διαστήματα και ανά κατηγορία. Άλλες φορές τα προβλήματα αφορούσαν τους εκπαιδευτικούς και άλλες φορές τους μαθητές. Ας δούμε πρώτα πώς θα ισορροπήσει αυτό το θέμα, ας περιμένουμε δηλαδή δυο-τρεις ημέρες. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Υπουργείου και της εταιρείας που υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία, για να εξομαλυνθούν αυτά τα προβλήματα. Και αυτό διότι πρέπει η τηλεκπαίδευση να αποκτήσει ένα ουσιαστικό περιεχόμενο αφενός και αφετέρου να επιβραβευτεί η προσπάθεια και των ίδιων των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών και των γονέων τους».

Αθανάσιος Κατσίμπελης : «Μας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα λυθούν άμεσα τα προβλήματα»

Για τα προβλήματα που υπήρξαν κυρίως την Τετάρτη, μίλησε και ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου κος Αθανάσιος Κατσίμπελης που τόνισε και αυτός ότι περιμένει σύντομα να ομαλοποιηθούν τα πράγματα.

«Όπως γνωρίζουν όλοι οι μαθητές στην Ελλάδα, έχει ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία και του δικού μας σχολείου, όπως και των υπολοίπων και πλέον τα μαθήματα γίνονται μέσω της πλατφόρμας webex που έχει επιλέξει το υπουργείο. Δυστυχώς χθες (Τετάρτη) που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, πρώτη μέρα εφαρμογής στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, είχαμε τεράστια προβλήματα, δεν έγιναν πάρα πολλά μαθήματα, γιατί δεν μπορούσαν είτε οι εκπαιδευτικοί να μπουν στην πλατφόρμα, είτε οι μαθητές, είχε υπερφορτωθεί πάρα πολύ το δίκτυο και είχαμε πολλά τεχνικά προβλήματα. Όπως μας διαβεβαίωσε το υπουργείο, το σύστημα άμεσα θα λειτουργήσει καλύτερα και πιο αποδοτικά. Το θέμα είναι ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα τόσο με κάποιους από τους μαθητές μας, οι οποίοι δεν έχουν τον ανάλογο εξοπλισμό ή έχουν αδέρφια στο σπίτι ή είναι οι γονείς τους εκπαιδευτικοί και χρησιμοποιούν στην εργασία τους τις συσκευές που έχουν, με αποτέλεσμα να έχουμε έλλειψη συσκευών. Εμείς στο σχολείο μας όσες διαθέσιμες συσκευές έχουμε, προσπαθήσαμε να τις δώσουμε. Έχουμε και κάποιες ακόμη, αλλά θα πρέπει να βάλουμε κάποια κριτήρια, αφού όλοι έχουν ανάγκη και επομένως δεν μπορούσαμε να τις δώσουμε επιλεκτικά σε κάποιους. Προφανώς θα χρησιμοποιήσουμε μία άλλη διαδικασία, όπως κλήρωση ή οτιδήποτε άλλο για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Δυστυχώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και τα tablet δεν φτάνουν. Επίσης υπάρχουν προβλήματα σύνδεσης σε πολλά χωριά από τα οποία έρχονται στο σχολείο μας μαθητές, τα οποία δεν έχουν καλή σύνδεση με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να δυσκολεύονται να μπουν. Και έχουμε και κάποια προβλήματα στον ήχο. Με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται πάρα πολλές φορές οι μαθητές ότι δεν ακούγεται καλά ο ήχος. Υπάρχουν λοιπόν αυτά τα τεχνικά προβλήματα τα οποία ευελπιστούμε να λυθούν και να διορθωθεί η κατάσταση, έτσι ώστε και εμείς να κάνουμε καλύτερα το μάθημα και οι μαθητές να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία πιο ενεργά».

Όλη η επικαιρότητα