Ηλεία

Τι δηλώνουν οι φαρμακοποιοί του Πύργου για την διάθεση των self-test Covid-19 από τα φαρμακεία

Ένα ακόμη σημαντικό όπλο που έρχεται να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα στην μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, είναι τα αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ (self test). 

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα , για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο. Για τα ανήλικα τέκνα τα  self test θα  προμηθεύονται από τους γονείς τους.

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 7 Απριλίου και έως το τέλος της εβδομάδας τα 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 ετών. Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου. Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.

Τι είναι τα self  test

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η βασική διαφορά από τα rapid tests. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

Τι δήλωσαν οι φαρμακοποιοί

Για το θέμα αυτό μίλησαν στην εφημερίδα «Πατρίς» οι φαρμακοποιοί Δημήτριος Καραμάνης, Κατερίνα Αυγερινοπούλου και Μαρία Ιωάννα Κακόγιαννου.

Ο κος Δημήτριος Καραμάνης φαρμακοποιός στον Πύργο δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να διευρύνει τον έλεγχο μέσω τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Θα διατίθενται στα φαρμακεία δωρεάν ένα τεστ για κάθε άτομο την εβδομάδα, επομένως τέσσερα του μήνα, για να μπορεί ο καθένας από το σπίτι του να κάνει τον έλεγχο και να βλέπει εάν είναι θετικός ή όχι. Τα τεστ αυτά δεν είναι τα γνωστά rapid τεστ που γίνονται από το ΕΟΔΥ, είναι τα λεγόμενα self- test, δηλαδή γίνονται από τον καθέναν ξεχωριστά και είναι σαφώς μία πιο εύκολη διαδικασία, αφού το τεστ θα γίνεται με τη χρήση είτε σιέλου, είτε ρινικού επιχρίσματος και όχι μέσω ρινοφαρυγγικού υγρού όπως είναι το άλλο. Αυτή η διαδικασία όμως έχει πολλές δυσκολίες. Το πρώτο είναι πώς εμείς θα προμηθευτούμε αυτά τα self test; Θα μας τα στείλει η κυβέρνηση; Θα πρέπει να τα βρούμε από κάποια φαρμακαποθήκη; Η δεύτερη δυσκολία είναι ότι αυτά θα πρέπει κάπου να καταχωρούνται. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει μία πλατφόρμα στο διαδίκτυο, όπου καθένας με το ΑΜΚΑ του θα φαίνεται ότι παίρνει αυτό το τεστ μία φορά την εβδομάδα. Γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, ούτε έχει γίνει κάποια προεργασία».

Η κα Κατερίνα Αυγερινοπούλου φαρμακοποιός «συστεγασμένα φαρμακεία Αυγερινοπούλου – Διονυσοπούλου δήλωσε από την πλευρά της:

«Ως συνήθως τα νέα και τα νομοσχέδια αναγγέλλονται στις τηλεοράσεις. Δεν είναι ότι δεν είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, όπως άφησαν να εννοηθεί ορισμένοι δημοσιογράφοι, κυρίως στα μεγάλα κανάλια. Πρέπει όμως να γίνει με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλής για τον κόσμο, αλλά και για μας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ για τα αποτελέσματα ώστε να γίνεται σωστή ιχνηλάτηση. Διότι δεν διασφαλίζει κανένας τον τρόπο με το οποίο θα γίνουν σωστά τα αποτελέσματα. Ακόμη δεν ξέρω κατά πόσο τα αποτελέσματα θα γίνονται γνωστά ή θα αρχίσουν να αποκρύπτονται. Επίσης δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει αμοιβή ή όχι, αν και οι φαρμακοποιοί κάνουν πολλά πράγματα χωρίς να πληρώνονται».

Τέλος η κα. Μαρία Ιωάννα Κακόγιαννου φαρμακοποιός, φαρμακείο Κακόγιαννου στον Πύργο, τόνισε για το θέμα αυτό:

«Εμείς είμαστε σύμφωνοι στο να τα δώσουμε τα τεστ δωρεάν στον κόσμο. Μπορεί ο κόσμος να το παίρνει από μας δωρεάν και να το κάνει στο σπίτι του, χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία όπως έχουμε ενημερωθεί».

Όλη η επικαιρότητα