Ηλεία

Τι λένε οι αιρετοί της Ηλείας για τον νέο εκλογικό νόμο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κατ’ αρχάς ναι…

Σύμφωνους σε γενικές γραμμές βρίσκει τους αιρετούς της Ηλείας το πλαίσιο του νέου εκλογικού νόμου που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού εμπεριέχει μία βασική προϋπόθεση που είχαν θέσει και έχει να κάνει με την εκχώρηση της πλειοψηφίας στην πρώτη σε ψήφους παράταξη.

Από εκεί και πέρα όμως εκφράζονται ενδοιασμοί όσον αφορά το κατά πόσο οι αρμοδιότητες που δίνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνδυαστούν με εκχώρηση πόρων για τη στήριξή τους καθώς επίσης και για τη μείωση των Δημοτικών Συμβούλων που προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη βουλή το προσεχές διάστημα.

Τάκης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου: «Κυβερνησιμότητα και περισσότερη ευελιξία στους ΟΤΑ»

«Όπως έχω επαναλάβει η νομοθετική παρέμβαση θα πρέπει να έχει πρωταρχικό στόχο να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, μέσω και των απαραίτητων αλλαγών στο εκλογικό σύστημα. Οι προτάσεις που έγιναν κινούνται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Επίσης πρέπει να υπάρξει περιορισμός της σημερινής “Βαβέλ” με μείωση της γραφειοκρατίας που οδηγεί σε τρομερές καθυστερήσεις, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Αυτό που αποτελεί ανάγκη μεγάλη σήμερα στους ΟΤΑ είναι η δυνατότητα ευελιξίας

Να δοθεί στους Δήμους μεγαλύτερη δυνατότητα για Κοινωνική Πολιτική. Οι σημερινές ανάλογες δυνατότητές τους είναι σαφώς περιορισμένες από το ισχύον πλαίσιο, κάτι που αποτελεί και μεγάλη αναντιστοιχία σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, ειδικά της τόσο δύσκολης εποχής που διανύουμε.

Να αποκεντρωθούν αρμοδιότητες, μαζί με αντίστοιχους συνοδούς πόρους. Να γίνει αυτοματοποίηση διαδικασιών, με δικλείδες διαφάνειας. Να γίνει διεύρυνση των αρμοδιοτήτων στην κατεύθυνση της καταξίωσης της Αυτοδιοίκησης ως Αναπτυξιακός και Κοινωνικός θεσμός. Να προστατευτεί η πολιτική αυτονομία των Δήμων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε ικανούς πολίτες να ασχοληθούν με τα κοινά σε αυτό το επίπεδο».

Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Πύργου: «Έχει ανατραπεί η ψήφος του κόσμου»

«Σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ με όσα ανακοινώθηκαν αφού θα λυθεί το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας που έχει προκύψει σε πάρα πολλούς δήμους της χώρας.

Από την άλλη όμως διαφωνώ για το πώς έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα σήμερα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά έχει ανατραπεί η ψήφος του κόσμου με τις αλλαγές που προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία.

Ουσιαστικά στους δήμους, πλέον, λειτουργούν μόνο η Οικονομική και η Εκτελεστική επιτροπή. Μας θέτουν ζητήματα που τους απασχολούν οι πολίτες και δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε.  Πρέπει να εφαρμόζεται αυτό που ψηφίζει ο κόσμος διότι τώρα φτάνουμε στο άλλο άκρο, της υπερβολής».

Γιάννης Λυμπέρης,  Δήμαρχος Ήλιδας-Επικεφαλής παράταξης αντιπολίτευσης ΚΕΔΕ: «Εξυπηρετεί την κυβερνησιμότητα»

«Κατά βάση, οι διατάξεις του εκλογικού νόμου είναι αναφορά του νόμου που ίσχυε και  με τον «Καλλικράτη». Η Αυτοδιοίκηση, σχεδόν στο σύνολό της, όχι ομόφωνα, είχαμε ζητήσει επαναφορά του νόμου, ο οποίος εξυπηρετούσε μια βασική ανάγκη: να υπάρχει αποφασιστικότητα και κυβερνησιμότητα στους δήμους.

Αυτό που ζητούσαμε τότε, με την αλλαγή, ως απλή αναλογική, αποδείχτηκε και στην πράξη. Πάνω από τους μισούς δήμους της χώρας δεν είχαν τη δυνατότητα, μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων, να πάρουν αποφάσεις. Δεν είχαν τη δυνατότητα να «περάσουν» προϋπολογισμούς.

Άρα, «νέκρωνε» η οποιαδήποτε δραστηριότητα και κίνηση στους δήμους. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα να γίνουν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και θα έλεγε κανείς ότι οι αρμοδιότητες που πέρασαν τα Δημοτικά Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές, στις οποίες ο δήμαρχος με απόφασή του και η παράταξή του, έχει την πλειοψηφία, έπαιρνε τις αποφάσεις που θα έπρεπε να παίρνουν τα Δημοτικά Συμβούλια.

Αυτό δεν είναι σωστό. Δεν είναι δημοκρατικό. Τα Δημοτικά Συμβούλια, είναι τα όργανα δημοκρατικού προγραμματισμού στις τοπικές κοινωνίες, που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Όμως, έγινε εξ ανάγκης για να βγει η τετραετία. Άρα, το ότι επαναφέρεται ένα σύστημα που η πλειοψηφούσα παράταξη του δημάρχου θα έχει την πλειοψηφία των 3/5 για να μπορέσει να διοικήσει, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Οι όποιες άλλες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα για τα ψηφοδέλτια, είναι θέμα που θα συζητήσουμε και πάλι στην ΚΕΔΕ, μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο».

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας: «Σε πρώτη προσέγγιση ο νέος νόμος είναι σωστός»

«Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή τις αλλαγές στον νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οφείλω να πω ότι είναι πιο κοντά σε αυτό που όλα τα τοπικοαυτοδιοικητικά στελέχη ζητούν τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως, οφείλω να αναφέρω ότι, έγκαιρα πριν την παρουσίαση του προηγούμενου νόμου με την απλή αναλογική είχα εκφράσει τις επιφυλάξεις μου για τη λειτουργικότητά του και για τις ισορροπίες που ήρθε τελικά να διαταράξει.

Από τότε είχαμε συνταχθεί ως Δήμαρχοι και ως ΚΕΔΕ με την άποψη ότι οι αλλαγή δεν έπρεπε να έχει αυτό το χαρακτήρα.

Κατ’ ουσία οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν βασίζονται στους προηγούμενους Νόμους και ιδιαίτερα στον «Καλλικράτη», που κατά την άποψή μου ήταν ο πιο λειτουργικός, ο πιο ουσιαστικός και προήλθε από ενδελεχή διάλογο με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι που δεν συνέβη στον «Κλεισθένη».

Όσον αφορά σε επί μέρους στοιχεία, αναμένουμε να δούμε και τις διευκρινήσεις επί του Νομοσχεδίου κατά την κατάθεσή του, όμως υπάρχει και ένα «αγκάθι» στη διαδικασία.

Αυτό έχει να κάνει με την απογραφή βάσει την οποίας θα γίνουν οι εκλογές, διότι καλώς εχόντων των πραγμάτων εφέτος έπρεπε να ξεκινήσει η απογραφή με την οποία θα γίνουν οι εκλογές του 2023.

Αν λόγω της πανδημίας η απογραφή δεν πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία, τότε οι εκλογές θα γίνει με συνθήκες πληθυσμού προηγούμενων δεκαετιών.

Βεβαίως και κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τη διεξαγωγή τους, κυρίως ως προς τα έσοδα  των δήμων και τον πληθυσμό των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων. Σε πρώτη προσέγγιση πάντως, ο νέος νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Γιώργος Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας: «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές  δημιουργούν  μεγάλες προσδοκίες»

Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως έχουν διατυπωθεί από την Κυβέρνηση, δημιουργούν εύλογα μεγάλες προσδοκίες, τόσο σε εμάς τους αυτοδιοικητικούς, όσο και στους πολίτες. Η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση φαίνεται να δίνει λύσεις στην αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και ευθυνών μεταξύ Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Αυτοδιοίκησης, παρέχοντας αρμοδιότητες και «εργαλεία» στους Δήμους που θα κάνουν αποτελεσματικότερη τη λειτουργία τους. Αντίστοιχα, ο ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να εξομαλυνθούν ασάφειες και δυσχέρειες από τους υπάρχοντες κώδικες.

Ωστόσο οι αλλαγές αυτές δημιουργούν και κάποια επιφυλακτικότητα, κυρίως ως προς τις προθέσεις του κράτους να στηρίξει και με πόρους τις αρμοδιότητες που θα μεταβιβάσει στην αυτοδιοίκηση. Έχουμε δει και σε άλλες μεταρρυθμίσεις κατά το παρελθόν να παρέχονται αρμοδιότητες χωρίς την πρόβλεψη ικανών πόρων να τις στηρίξουν. Οι πόροι, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, εξακολουθούν να παραμένουν περιορισμένοι, με αποτέλεσμα, βασικές ανάγκες των Δήμων να μην καλύπτονται επαρκώς.

Ως προς το νέο εκλογικό σύστημα, θεωρούμε πως πρέπει να συνδυάζει στοιχεία αναλογικότητας, χωρίς να ακυρώνει όμως την κυβερνησιμότητα. Άρα θα πρέπει να βρεθεί η αναγκαία ισορροπία, την οποία δεν εξασφάλισαν ούτε τα συστήματα του παρελθόντος, ούτε το ισχύον σύστημα».

Γιώργος Αηδόνης, Επικεφαλής αντιπολίτευσης στον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας : «Συμφωνώ να εκλέγεται δήμαρχος με 43%»

«Είμαι υπέρ της ρύθμισης που θέλει να εκλέγεται Δήμαρχος όποιος πιάνει το 43 % στις εκλογές. Είναι δίκαιο. Εδώ γίνεται για κυβερνήσεις δεν θα γίνεται για δήμους. Σε μία εκλογική αναμέτρηση το είχα πιάσει και πήγα σε δεύτερο γύρο με τους υπόλοιπους να έχουν πιάσει συνολικά 37.5%.  Θα πρέπει λοιπόν, όσον αφορά τις τοπικές κοινότητες, οι πρόεδροι που είναι κατά την άποψή μου σε χωριά πάνω από 300 κατοίκους να εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου. Θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να φύγει από την κηδεμονία και την χειραγώγηση της κεντρικής εξουσίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αυτοδιαχείριση οικονομική. Για επιτευχθεί αυτό θα πρέπει ο Δήμος να έχει δικά του έσοδα».

Ιωάννης Λέντζας, Δήμαρχος Ανδραβίδας  – Κυλλήνης: «Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση»

«Ο νέος εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το πολιτικό μας σύστημα απεδείχθη ότι δεν ήταν ώριμο να διαχειριστεί την απλή αναλογική. Με τον νέο νόμο που προωθείται εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα. Ο δήμαρχος που θα κερδίζει τις εκλογές θα έχει πλειοψηφία 3/5 στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ναι, με βρίσκει σύμφωνο ο νέος εκλογικός νόμος».

Διονύσης Μάλιαρης,  Επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης: «Ο νέος εκλογικός νόμος δεν θα φέρει κάτι νέο»

«Είναι σε όλους μας γνωστό ότι οι εκάστοτε εκλογικοί νόμοι που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των πολιτικών συμφερόντων του εκάστοτε κυβερνητικού κόμματος και όχι σε αυτά των πολιτών – δημοτών, των τοπικών κοινωνιών. Αυτή η πρακτική, αυτές οι λογικές των εκάστοτε κυβερνώντων είναι που δημιουργούσαν και δημιουργούν δημοτικούς άρχοντες με καθεστωτικές νοοτροπίες, που διαμορφώνουν δημοτικά συμβούλια τα οποία  στην ουσία απλώς συνθέτουν το απαραίτητο… ντεκόρ της δήθεν δημοκρατικής εκπροσώπησης των δημοτών, δημοτικά συμβούλια χωρίς ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης. Δεν αισιοδοξώ πως ο νέος εκλογικός νόμος, τον οποίο σύντομα θα καταθέσει προς ψήφιση η κυβέρνηση, θα φέρει στα αυτοδιοικητικά δρώμενα κάτι νέο, κάτι πιο προοδευτικό από τους προηγούμενους. Μακάρι να διαψευστώ… Αλλά ας περιμένουμε».

Ναμπίλ Μοράντ, Επικεφαλής  ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Ανδραβίδας –  Κυλλήνης: «Με βρίσκει σύμφωνο»

«Με την απλή αναλογική  υπήρξε κατά μια έννοια καλύτερη εκπροσώπηση των δημοτών στον Δήμο, αλλά δυστυχώς προκάλεσε άλλα προβλήματα πολύ σοβαρότερα εξαιτίας των συμφωνιών «κάτω από το τραπέζι», δημιουργώντας προβλήματα κυβερνησιμότητας. Αυτό και άλλα πολλά,  έπρεπε λοιπόν να διορθωθούν, κάτι που νομίζω ότι θα συμβεί  με τον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο οποίος με βρίσκει σύμφωνο».

Ανδρέας Μαρίνος, Δήμαρχος Πηνειού: «Οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες»

«Θεωρώ ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την ανάδειξη των διοικήσεων των δήμων είναι επιβεβλημένες. Ο προηγούμενος νόμος της απλής αναλογικής,  δημιούργησε πολλά προβλήματα στην πλειονότητα των δήμων, χωρίς δυστυχώς  να επιλύσει κανένα από τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης. Η απλή αναλογική δεν διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και έτσι κρίθηκε αναγκαία η επιστροφή στην καθαρή εντολή. Με τον νέο εκλογικό νόμο θα ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια».

Διονύσης Γεωργόπουλος, Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας δήμου Πηνειού: «Να διασφαλίζεται η πρόθεση του εκλογικού σώματος»

«Στον νέο λοιπόν εκλογικό νόμο, θα πρέπει να διασφαλίζεται η πρόθεση του εκλογικού σώματος από τη μία, συνάμα όμως, με την κυβερνησιμότητα και την αριθμητική εκλογική (επιτυχία-υπεροχή) του επιτυχόντος συνδυασμού και του δημάρχου. Θα πρέπει να υπάρχουν ενιαία ψηφοδέλτια κορμού και κοινοτήτων, για να ελαχιστοποιούνται τυχόν εκλογικές συναλλαγές. Θα πρέπει ν’ απαγορεύεται ρητώς, το οποιοδήποτε αξίωμα -οφίτσιο σε σύμβουλο, που ανεξαρτητοποιείται από την παράταξη με την οποία εκλέχτηκε, πηγαίνοντας στην παράταξη που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του, δηλαδή σ’ αυτήν που διοικεί, γιατί κάτι τέτοιο καταστρατηγεί την πρόθεση της ψήφου κατά την εκλογική διαδικασία. Γενικός  στόχος και σκοπός μας, είναι η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων μαζί με τους ανάλογους πόρους, από το Κεντρικό Κράτος προς την αυτοδιοίκηση».

 

Σάκης Μπαλιούκος, Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχαμε μαζί του, επιφυλάχτηκε να απαντήσει προκειμένου να ενημερωθεί πληρέστερα για το νέο νομοσχέδιο και να έχει λεπτομερή άποψη για τις αλλαγές που φέρνει στην Τ.Α.

Τάκης Δημητρουλόπουλος, Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: «Στη σωστή κατεύθυνση…»

Ο επικεφαλής της παράταξης “Επιλογή Ευθύνης” του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Τάκης Δημητρουλόπουλος δήλωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον νέο εκλογικό νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση, αυτός είναι στη σωστή κατεύθυνση.
«Σε ότι αφορά με τα στοιχεία του σχεδίου νόμου που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρώτον η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας του δήμου και της περιφέρειας, με την απόδοση των 3/5 των συμβουλίων στον εκλεγμένο δήμαρχο και περιφερειάρχη, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ως γνωστόν σήμερα έχουν δοθεί υπερεξουσίες στις οικονομικές επιτροπές και έχουν αφαιρεθεί από το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, αυτό είναι λάθος. Δεύτερον, η εκλογή από την πρώτη Κυριακή, με τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο είναι κάτι το λογικό. Εξάλλου κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις εθνικές εκλογές. Και τρίτον οι δύο κάλπες για την εκλογή Δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου στην μία και κοινοτικών Συμβουλίων στην άλλη, δημιουργεί de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης, γεγονός που απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Άρα η πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση».

 

Κώστας Αλεξανδρόπουλος, Δήμαρχος Ζαχάρως-Φιγαλείας: «Συμφωνώ με τις βασικές αρχές»

«Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Συμφωνώ απολύτως για την εκλογή του Δημάρχου με 43% καθώς και με την εκλογή  των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου. Εκείνο που μας προκαλεί ενδοιασμό είναι η μείωση των Δημοτικών Συμβούλων. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι πολλοί αλλά στους δικούς μας δήμους δεν επαρκούν τις περισσότερες φορές για να βγει σε πέρας το έργο της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Θα πρέπει να δούμε πόσο είναι το ποσοστό μείωσης στους δήμους της Περιφέρειας».

Όλη η επικαιρότητα