Οικονομία

Τουρισμός: «Πράσινο φως» Βερολίνου στην Ελλάδα – «Κόκκινο» στην Τουρκία

Χωρίς καραντίνα θα επιστρέφουν οι Γερμανοί μετά τις διακοπές στην Ελλάδα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα SZ αναφερόμενη στα μέτρα του Βερολίνου, που ξεκλειδώνουν τις διακοπές στην Ελλάδα.

ΗΕλλάδα είναι ανάμεσα στις 18 χώρες της ΕΕ, για τις οποίες η Γερμανία άναψε «πράσινο φως» ώστε οι πολίτες της να επιστρέφουν στη χώρα τους, χωρίς καραντίνα, αλλά απλά με αρνητικό τεστ, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε άρθρο της με τίτλο «Το Βερολίνο διευκολύνει τα ταξίδια για διακοπές». Αντίθετα Γερμανοί, που επιστρέφουν από Τουρκία, και Κύπρο θα έχουν καραντίνα 10 ημέρων.

Οσοι Γερμανοί επισκέπτονται την Ελλάδα μπορούν να επιστρέφουν στη χώρα τους χωρίς υποχρέωση υπαγωγής σε καραντίνα, υπό την προϋπόθεση εμβολιασμού, πλήρους ανάρρωσης ή αρνητικού τεστ για COVID-19. Το Βερολίνο προχωρά έτσι σε ένα πολύ θετικό για την Ελλάδα βήμα, καθώς η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, με τις αφίξεις να αγγίζουν τα 4 εκατ. (4,026 εκατ.) κατά τη διάρκεια του 2019 και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις τα 2,958 δισεκατομμύρια. Το 2020, εν μέσω πανδημίας, έφθασαν στη χώρα μας 1,526 εκατ. Γερμανοί τουρίστες (ταξιδιωτικές εισπράξεις 1,13 δισεκατομμυρίου).

«Λίγες μέρες πριν τις σχολικές διακοπές της Πεντηκοστής η γερμανική κυβέρνηση χαλαρώνει τους περιορισμούς για τα ταξίδια. Από χθες όσοι τουρίστες επιστρέφουν από συγκεκριμένες χώρες αρκεί να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορονοϊού για να αποφύγουν την υποχρεωτική καραντίνα που εξακολουθεί να ισχύει. Όσοι μάλιστα έχουν αναρρώσει από κορονοϊό ή έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου απολαμβάνουν ακόμα περισσότερες ελευθερίες» γράφει αρχικά, σύμφωνα με την DW.

Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει: «Ένα αρνητικό τεστ αρκεί για να επιστρέψεις στη Γερμανία από χώρες με λιγότερα από 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Ανάμεσά τους 18 από τις χώρες της ΕΕ, όπως Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Αυστρία. Δεκαήμερη καραντίνα εξακολουθεί να ισχύει για όσους επιστρέφουν από τη Τουρκία, τη Κύπρο, την Αίγυπτο και την Τυνησία διότι αυτές θεωρούνται ακόμα χώρες υψηλού ρίσκου.

Σε άλλο άρθρο με τίτλο «Πού είναι εφικτές διακοπές» η SZ γράφει: «Η Ελλάδα έχει καταργήσει ήδη την υποχρεωτική καραντίνα για τους τουρίστες, η Ιταλία ακολουθεί στις 15 Μαΐου και η Αυστρία στις 19 του μηνός. Ως εισιτήριο αρκεί ένα αρνητικό τεστ. Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι, όσοι ανάρρωσαν από το κορονοϊό, καθώς και τα μικρά παιδιά».

Ξεκινούν και οι πτήσεις της γερμανικής TUI AG
Από σήμερα Παρασκευή ξεκινούν παράλληλα και οι πτήσεις από τη Γερμανία του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τουριστικού οργανισμού, της γερμανικής TUI AG. Συνολικά η TUI έχει προγραμματίσει περισσότερες από 120 πτήσεις μέχρι τα τέλη Μαΐου, τις οποίες και σχεδιάζει να αυξήσει σε δεύτερο στάδιο.

Αγωνία για την βρετανική αγορά
Η εξέλιξη με την γερμανική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η άλλη σημαντική αγορά για την Ελλάδα, η βρετανική, είναι προς το παρόν βαμμένη με… πορτοκαλί χρώμα. Πριν λίγα 24ωρα η Μεγάλη Βρετανία τοποθέτησε την Ελλάδα, προσωρινά, στους «πορτοκαλί» προορισμούς, που σημαίνει 10ήμερη καραντίνα στο σπίτι (κατά οίκον περιορισμός) για τον ταξιδιώτη κατά την επιστροφή. Η διαδικασία της καραντίνας – έστω και κατά οίκον (για τους κόκκινους προορισμούς ισχύει 10ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο καραντίνας) συνιστά σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για τους σχεδιασμούς των διακοπών.

Ο σχεδιασμός του Λονδίνου θα αναθεωρηθεί στα τέλη Μαίου και η Ελλάδα ελπίζει να μπει στην πράσινη ζώνη – όπως και η Πορτογαλία – καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει και η πανδημία αποκλιμακώνεται. Παράγοντες της αγοράς ωστόσο εκτιμούν πως αυτό μπορεί να μην γίνει νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου.

Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία, καθώς από εκεί η χώρα μας προσέλκυσε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι. Οι εισπράξεις αντίστοιχα από Βρετανούς τουρίστες κυμάνθηκαν στα 2,5 δισ. το 2019 και 749 εκατ. το 2020. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, Γερμανία και Βρετανία κάλυψαν το 50% αφίξεων και εισπράξεων του τουρισμού το 2020.

Πηγή: imerisia.gr

Όλη η επικαιρότητα