Ελλάδα Ηλεία

Τουρισμός: Το «καλοκαίρι» ίσως αργήσει φέτος

Το πότε θα γίνει η έξοδος από τα lockdowns, πώς θα εξελιχθεί η πορεία των εμβολιασμών, πώς θα κινηθούν οι κρατήσεις όταν ανοίξουν οι τουριστικές αγορές, ποιος θα είναι ο προγραμματισμός από touroperators και τις αεροπορικές εταιρείες, ποιοι θα είναι οι υγειονομικοί περιορισμοί και τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού: η φετινή τουριστική περίοδος εξελίσσεται σε μεγάλο γρίφο και όλα τα παραπάνω συνθέτουν το δύσκολο σταυρόλεξο της σεζόν.

Μιας σεζόν που, όπως όλα δείχνουν, θα αργήσει να ξεκινήσει, πόσο δε μάλλον να επανέλθει σε μια κανονικότητα.

Επιχειρηματίες του τουρισμού, βλέποντας την πανδημία να επιμένει,  τη διστακτικότητα για ταξίδια να παραμένει και θεωρώντας δεδομένο πως περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, αν και σε ηπιότερη μορφή, προβλέπουν καθυστέρηση στην τουριστική περίοδο και ίσως και το καλοκαίρι να μην έχει τη δυναμική που θα περίμεναν.

Επί του παρόντος, η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό, ειδικά μετά την εμφάνιση μεταλλάξεων που διακρίνονται από υψηλή μεταδοτικότητα.

Ενώ ο ιός παραμένει, οποιοδήποτε προγραμματισμός από την τουριστική αγορά δείχνει να γίνεται αυτήν τη στιγμή στα τυφλά.

Τα σενάρια

Ένα ενδεχόμενο θα ήταν να ανοίξει η φετινή σεζόν μετά το ορθόδοξο Πάσχα στις αρχές του Μαΐου εντούτοις επικρατεί έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο, δεδομένου πως σύμφωνα με τους ειδικούς και την εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας, δεν αναμένεται να επιτευχθεί υψηλό ποσοστό ανοσίας (πάνω από 60%) πριν από το καλοκαίρι.

Όπως λένε οι πληροφορίες, η εικόνα για το πώς θα κινηθεί αυτή η σεζόν θα είναι πιο ξεκάθαρη από τον Μάρτιο και μετά. Θεωρείται παρ’ όλα αυτά πως η χρονιά θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με το καταστροφικό 2020, όμως οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και κάθε σχεδιασμός μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν και η σεζόν αργήσει να ξεκινήσει, το στοίχημα θα είναι αυτή να παραταθεί στη συνέχεια όσο γίνεται περισσότερο, δεδομένης και της επιθυμίας για ταξίδια που υπάρχει υπό ασφαλείς συνθήκες – μια επιθυμία που ήδη αποτυπώνεται από τους μεγάλους ξένους touroperators που επεκτείνουν τα προγράμματά τους, ώστε να περιοριστούν και οι φετινές σημαντικές απώλειες στην τουριστική οικονομία.

Φορείς της αγοράς δηλώνουν πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναλειτουργήσει τη σεζόν όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι, σημειώνοντας πως, εάν δεν τα καταφέρουν, το μέλλον είναι αβέβαιο.

Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού: Δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις 

«Θα πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά εξαιτίας της πανδημίας. Νέοι παράγοντες έχουν αναδειχθεί πλέον σε ρυθμιστές των εξελίξεων, ενώ έχουν μεταβληθεί και οι συνήθειες των τουριστών. Αυτό σημαίνει ότι το φετινό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού θα καθοριστεί από την πρόοδο των εμβολιασμών, την αποτελεσματική αναχαίτιση της πανδημίας αλλά και από την καθιέρωση του πιστοποιητικού που θα χορηγείται σε κάθε εμβολιασμένο πολίτη. Προβλέψεις για το πόσους τουρίστες θα υποδεχτούμε φέτος δεν μπορούν να γίνουν, διότι στην συντριπτική τους πλειονότητα οι κρατήσεις γίνονται πια την τελευταία στιγμή. Σε μια αγορά όπου αναμένεται να δοθεί μάχη μέχρις εσχάτων όταν οι μετακινήσεις απελευθερωθούν, το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι από πέρσι έχει καθιερωθεί στη συνείδηση εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως ως ασφαλής προορισμός. Γι’ αυτό και προσωπικά πιστεύω ότι το 2021 θα φανεί η πρώτη αχτίδα ανάκαμψης. Ως προς τον αριθμό αφίξεων και τα έσοδα, αισιοδοξώ ότι συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά φέτος θα δούμε υψηλότερες επιδόσεις από τον ελληνικό τουρισμό».

Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος :Καμία αισιοδοξία για τον τουρισμό

Η πορεία της πανδημίας όπως εξελίσσεται δυστυχώς δεν μας αφήνει να είμαστε αισιόδοξοι, δήλωσε στην εφ. Πατρίς ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Πύργου κ. Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος και προσθέτει «Τα τελευταία γεγονότα στην Αττική αλλά και στην Ηλεία ακόμα, μας δείχνουν ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας και σε συνδυασμό με την απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νομό από τον Νοέμβριο του 2020 όλα είναι παγωμένα. Ο στόχος όλων όσων εμπλέκονται με τον τουρισμό είναι μια άρση της απαγόρευσης για το Πάσχα, αλλά αυτό θα κριθεί την

τελευταία στιγμή. Άρα πάμε για μια σεζόν όπου όλα θα κριθούν από την πορεία

των κρουσμάτων αλλά και την πρόοδο του εμβολιασμού. Δυστυχώς η ζημιά για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας είναι τεράστια και βαδίζουμε πάλι προς ένα αβέβαιο καλοκαίρι όπου παραμένουμε σε λειτουργία  με τις μετακινήσεις να απαγορεύονται και με τα έξοδα να τρέχουν… ».

Βασίλης Τυλιγάδας :Και κλειστοί που είμαστε τα έξοδα είναι τεράστια.                         

Δυστυχώς οι κρατήσεις για τον Απρίλιο και το Μάιο έχουν ακυρωθεί, δήλωσε στην εφ. Πατρίς ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Αρχ. Ολυμπίας κ. Βασίλης Τυλιγάδας και προσθέτει« Όλες οι ακυρώσεις πάνε για Σεπτέμβριο με Οκτώβριο ή και για το 2022. Ο μαθητικός τουρισμός που κατέκλυζε κάθε χρόνο την Ολυμπία από το Μάρτιο φέτος είναι ανύπαρκτος. Αν ο εμβολιασμός εξελιχθεί ομαλά και σε συνάρτηση πάντα με την κατάσταση στο εξωτερικό από το Σεπτέμβριο θα έχουμε τουρισμό. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά σχεδόν στα περσινά επίπεδα ίσως και λίγο καλύτερη από το φθινόπωρο λόγω του εμβολιασμού. Το κράτος επιβάλλεται να μας στηρίξει και να μας διευκολύνει ουσιαστικά, αν θέλει να μείνουμε σε λειτουργία και πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι και κλειστά που είμαστε έχουμε τεράστια έξοδα.         Όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν σοβαρά και να εκπαιδευτούμε στον τουρισμό. Όσο τον αντιμετωπίζουμε ερασιτεχνικά, αυτή η κατάσταση θα διαιωνίζεται, κατέληξε..».

Αντώνης Μαυρόπουλος: Η τουριστική σεζόν είναι απρόβλεπτη.   

Μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχει ακριβώς η ίδια κατάσταση με πέρυσι δήλωσε στην εφ. Πατρίς ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων δυτικής Ηλείας  κ. Μαυρόπουλος  και προσθέτει «Για το Μάιο δεν υπάρχουν κρατήσεις, είναι απρόβλεπτη η φετινή χρονιά και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του εμβολιασμού αλλά και από την πορεία της πανδημίας στις  χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που παραδοσιακά μας επισκέπτονται. Όσο λοιπόν ομαλοποιείται η κατάσταση της υγείας των πολιτών τόσο θα αυξάνεται και η τουριστική κίνηση. Θεωρώ ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το φετινό καλοκαίρι. Από τις επαφές που έχουμε με τους πελάτες μας και γενικά από τα μηνύματα που παίρνουμε, διαπιστώνουμε ότι όλοι είναι σε αναμονή και παρακολουθούν τις εξελίξεις της πανδημίας. Βέβαια στην εξέλιξη του τουρισμού σπουδαίο ρόλο θα παίξουν και οι υγειονομικοί όροι που θα τεθούν σε ισχύ,  τόσο για τα ταξίδια όσο και για την παραμονή των τουριστών στη χώρα μας.».

Όλη η επικαιρότητα