Πολιτική

Το κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

Από ένα κείμενο μόλις πέντε άρθρων απαρτίζεται η Συμφωνία Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Όπως αναφέρεται στο προοίμιο της συμφωνίας, που έφερε στη δημοσιότητα πριν από λίγα λεπτά tovima.gr, τα δύο μέρη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ στο πρώτο άρθρο ορίζεται ξεκάθαρα ότι Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν με μερική και όχι ολική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι εάν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο μέρος της Συμφωνίας.

Με άλλα λόγια εάν η Ελλάδα ή η Αίγυπτος καταλήξει σε συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλη γειτονική χώρα της, οφείλει να ενημερώσει και την Αίγυπτο ή το αντίστροφο.

Τέλος, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ, τότε αμφότερα τα δύο κράτη θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

Διαβάστε όλο το κείμενο της Συμφωνίας εδώ

Όλη η επικαιρότητα