Ευρώπη Οικονομία

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού βυθίζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν βουτιά 3% νωρίτερα σήμερα, το δολάριο κατέγραψε άνοδο ενώ ενισχύθηκε η μεταβλητότητα σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων καθώς το νέο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία και που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς απειλεί να τορπιλίσει την αισιοδοξία των αγορών για την ανάκαμψη της οικονομίας που τροφοδότησαν οι εξελίξεις για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.

Πτώση στο ξεκίνημα της συνεδρίαση αναμένεται να καταγράψει και η Wall Street.

Το στέλεχος αυτό, που θεωρείται ότι καθιστά τον ιό 70% πιο μεταδοτικό, οδήγησε περίπου 16 εκατ. Βρετανούς σε καθεστώς αυστηρού lockdown και είχε ως αποτέλεσμα αρκετές χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους με το Ηνωμένο Βασίλειο, επισκιάζοντας ουσιαστικά τις θετικές ειδήσεις στις ΗΠΑ για το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας.

Η αναστολή διεθνών πτήσεων και το «πάγωμα» στη ροή των εμπορικών μεταφορών προς και από τη Βρετανία απειλεί με χάος τα βρετανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η εξέλιξη αυτή που συνέπεσε με την απουσία εμπορικής συμφωνίας του Brexit ενώ πλησιάζει η διορία της 31ης Δεκεμβρίου, οδήγησε τη λίρα σε πτώση κατά 2,5%, κάτω από το 1,32 δολάριο, και τη θέτει σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τον Μάρτιο.

Οι βρετανικές μετοχές κατέγραφαν απώλειες άνω 3%, με τις βρετανικές τράπεζες Lloyds και Barclays να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας κάποια στιγμή πάνω από 6%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν νωρίτερα πτώση περίπου 3%, με τις μετοχές ταξιδίων και αναψυχής να υποχωρούν περίπου 5%.

«Η βασική μας ανησυχία για τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη θα είναι ότι η βρετανική μετάλλαξη (του ιού) είναι ήδη εκτός ελέγχου στην ήπειρο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις στα συστήματα υγείας και να επιβάλει ακόμα αυστηρότερα lockdown με αυξανόμενο οικονομικό κόστος», ανέφερε υψηλόβαθμος οικονομολόγος της AXA Investment Managers.

Οι απώλειες στην αγορά οδήγησαν σε αύξηση της μεταβλητότητας, με τον λεγόμενο «δείκτη φόβου» της Wall Street, τον VIX, να ενισχύεται κατά 29,7 μονάδες στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον δείκτη S&P 500 σημείωσαν πτώση 2,5%, ενώ για τον Nasdaq υποχώρησαν σχεδόν 1%, καθώς οι φόβοι για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού επισκίασαν τη συμφωνία για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Ο επικεφαλής της πλειοψηφία στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν χθες σε συμφωνία σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους περίπου 900 δισεκκ. δολαρίων, το το οποίο διαπραγματεύονταν από το καλοκαίρι.

Πηγή: newsbeast 

Όλη η επικαιρότητα