Αποδράσεις Μεσσηνία

Το Σελλά Τριφυλίας είναι το μοναδικό χωριό με τα περισσότερα αιωνόβια δέντρα της Ελληνικής Επανάστασης

Ακούστε το άρθρο

Στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικήτα υπάρχουν 2 υπεραιωνόβιες βελανιδιές που χρονολογούνται στα 400 χρόνια περίπου.

Τα χρόνια της επανάστασης, οι Σελλαίοι μαχητές γονάτισαν κάτω από τις 2 βελανιδιές και προσευχήθηκαν όλοι μαζί στον προστάτη του χωριού Άγιο Νικήτα προκειμένου να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το Τουρκικό απόσπασμα του Ιμπραήμ που ερχόταν μετά την καύση του χωριού Αετός Τριφυλλίας, με προορισμό το Μανιάκι.

Στη μάχη που έγινε στην μονή του Άγιου Νικήτα ανήμερα της εορτής του, στις 15/9/1827, οι Σελλαίοι πολεμιστές διασκόρπισαν και διαμέλισαν τους Τούρκους. Τότε, ένα μέρος του διαμελισμένου Τουρκικού στρατεύματος συγκεντρώθηκε στον πλάτανο του «Καμπίλια» που χρονολογείται στα 700 χρόνια περίπου και βρίσκεται στην θέση «Κέρκιζα» στο Σελλά, 500 μέτρα από το σημείο της μάχης, ενώ το υπόλοιπο στράτευμα κατάφερε να συσπειρωθεί στον πλάτανο του «Τσοπάνη» στη θέση «Συμπόσι» που χρονολογείται στα 500 χρόνια περίπου και βρίσκεται στα 1800 μέτρα από τη μονή. Η μάχη αυτή είχε ιστορική σημασία γιατί οι Σελλαίοι πολεμιστές καθυστέρησαν πολύ τους Τούρκους με αποτέλεσμα να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους άνδρες των 10 χωριών της Τριπύλης να ταμπουρωθούν στο χωριό Λυκουδέσι, να νικήσουν τους Τούρκους και να απελευθερώσουν τους ομήρους και τα αιγοπρόβατα του Αετού που προορίζονταν για την τροφοδοσία των Τούρκικων στρατευμάτων.

Σε απόσταση 80 μέτρα από το Κοιμητήριο του Σελλά υπάρχουν 3 βελανιδιές που χρονολογούνται στα 250 χρόνια περίπου. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο αρχηγός του χωριού ο Παπά Διονύσης συγκέντρωνε κάτω από αυτά τα δέντρα τους Σελλαίους μαχητές, τους έδινε συμβουλές και οδηγίες πριν ξεκινήσουν όλοι μαζί για τα πεδία των μαχών (Δερβενάκια, Τριπολιτσά, Άργος, Μεσσηνιακά φρούρια, Μανιάκι, Λάλα κτλ).

Η επετειακή εκδήλωση για την σήμανση των παραπάνω Αιωνόβιων Δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης θα γίνει στις 14/9 και 15/9/2021, ημέρα εορτασμού της μονής του Αη Νικήτα όπου θα πραγματοποιηθεί και πεζοπορία από το χωριό Σελλάς προς τη μόνη.

Η βιοποικιλότητα της περιοχής με δρυς και πεύκα καθώς και το Σελλαίικο ποτάμι που ξεκινάει από το βουνό επάνω από το χωριό και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, καθιστούν την περιοχή αγαπημένο προορισμό πεζοπορικών και ορειβατικών συλλόγων. Τα αγαπημένα σημεία διαδρομών περιλαμβάνουν το Πάρκο Τριπύλης όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει τον παλιό νερόμυλο του Σελλά και να περπατήσει στα παραποτάμια μονοπάτια του Σελλαίικου ποταμού αλλά και το ιστορικό μοναστήρι του Αη Νικήτα που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χωρών και μνημείων της Ελλάδας του Υπουργείου Πολιτισμού. Η διαδρομή από το χωριό μέχρι το μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρα, περνάει μέσα από το εξαιρετικής ομορφιάς δάσος με ακακίες, βελανιδιές και πηγές με τρεχούμενα νερά.

Εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού, σημαντικά αξιοθέατα του χωριού είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού (ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας), η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο που κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα με εξαιρετική αμφιθεατρική θέα σε όλο το χωριό και τα βουνά, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο Σελλά.

Όλη η επικαιρότητα