Αρθρογραφία

Το στίγμα της εβδομάδας

TWITTER LOGO ΣΕ ΚΙΝΗΤΟ

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε μιλήσει κάποτε για την «αντιπολίτευση των γεγονότων» (the opposition of events).

Ο CP Scott, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Manchester Guardian» (σημερινής «Guardian») έγραψε το 1921 ένα κύριο άρθρο για να σηματοδοτήσει την εκατονταετία της εφημερίδας αυτής.

Το δοκίμιο, που δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Εκατό Χρόνια», εξακολουθεί να αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο ως ένα διαχρονικό σχέδιο ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Η αφοπλιστικά απλή όσο και ευθύβολη, πασίγνωστη πια, πρόταση του κειμένου που τα συνοψίζει όλα, ήταν το «comment is free but facts are sacred» (το σχόλιο είναι ελεύθερο αλλά τα γεγονότα είναι ιερά).

O Harold Macmillan, συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας (1957-1963) κάποτε δέχτηκε από δημοσιογράφο την ερώτηση «ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε κατά την πρωθυπουργία σας».

«Events, my dear boy, events», ήταν η απάντησή του (τα γεγονότα, αγαπητό μου παιδί, τα γεγονότα). Τα γεγονότα λοιπόν ήταν αυτά που όριζαν τις εξελίξεις, ιδιαίτερα εκείνες της πολιτικής.

Και τα γεγονότα ήταν πεισματάρικα, συνήθως καταλυτικά και αποκαλυπτικά μαζί.

Αυτά …last year Last year ή τότε που δεν υπήρχε το διαδίκτυο. Τότε που δεν είχαν γίνει οι λέξεις fake news.

Σήμερα κανένα γεγονός δεν μπορεί πια να δημιουργήσει πονοκέφαλο σε έναν πρωθυπουργό, ακόμα και θυμόσοφο σαν τον Τσόρτσιλ ή τον Μακ Μίλαν, αν δεν βάλει πρώτα «φωτιά στο τουίτερ».

Πήρε φωτιά το τουίτερ, έγινε χαμός στο τουίτερ, σάλος ξέσπασε στο τουίτερ … Η …ταραχή στο τουίτερ είναι για πολλούς πλέον το κριτήριο για το ποιο γεγονός πρέπει να προβληματίσει μια κυβέρνηση ή να «αξιοποιηθεί» από μία αντιπολίτευση.Ό,τι τιτιβίσει ο λαός γίνεται …θέλημα Θεού.

Παλιά λέγαμε ότι και ο πιο ικανός πολιτικός και ο πιο ταλαντούχος καλλιτέχνης «δεν υπάρχει αν δεν βγει στην τηλεόραση». Τώρα αν δεν σε πάρει ο άνεμος της ελαφρότητας στο τουίτερ, αν δεν κερδίσεις με τα καμώματα σου κάποιες χιλιάδες τιτιβίσματα και θέλεις να γίνεις κάποιος, τι τι θέλεις τη ρημάδα τη ζωή;

Μια κατασκευασμένη «είδηση» ή μισή αλήθεια, μπορεί να κάνει ένα αξιοπρόσεκτο διαδικτυακό ταξίδι, με τη βοήθεια χρηστών ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το χειρότερο είναι πως παρασύρονται και αναμεταδίδουν την ίδια «είδηση» σοβαροί άνθρωποι με αποτέλεσμα ο ψίθυρος σταδιακά – ακόμη και μετά από διάψευσή τουνα μετατρέπεται σε «γεγονός». Αυτό πράγματι θα τρομοκρατούσε και τον Μακ Μίλαν …

Εσείς πόσο σίγουροι είστε ότι όσα διαβάζετε κάθε μέρα στις σελίδες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αληθινά;

Όλη η επικαιρότητα