Αρθρογραφία

Το στίγμα της εβδομάδας

ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΥΡΩ
Ακούστε το άρθρο

Ο Paul Grignon είναι ένας Καναδός καλλιτέχνης, πρώην χίπις, που ασχολείται με τις γραφικές τέχνες και σκηνοθετεί ταινίες κινουμένων σχεδίων. Το 2006 έφτιαξε ένα μικρό βιντεάκι το «Money as debt» που έκανε θραύση στο διαδίκτυο

Το θέμα του είναι το τραπεζικό σύστημα και η δημιουργία του χρήματος μέσα από την ιστορία.

Αυτό που λέμε fiat money, εκ του λατινικού facere = κάνω, φτιάχνω. Κι όπως το βιβλικό «fiat lux = γενηθήτω φως» είναι η απαρχή της Γένεσης του κόσμου, έτσι και το «γενηθήτω χρήμα» έγινε η Γένεση του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού σύμπαντος.

Με απλά παραδείγματα ο Paul Grignon εξηγεί πως η χρηματιστική και τραπεζική βιομηχανία, μέσω του μηχανισμού της δανειοδότησης, έχει καταφέρει να ελέγχει και να εκμεταλλεύεται την παγκόσμια οικονομία.

Παρόλες τις αμφιλεγόμενες πλευρές του – κι είναι πολλές-  για τις οποίες δεν έχει λείψει η κριτική, το εν λόγω φιλμ είναι χρήσιμο για όσους αναρωτιούνται ποια είναι η προέλευση και η λειτουργία του χρήματος στη σύγχρονη οικονομία.

Θα μου πείτε «πού το θυμήθηκες;».

Θα καταλάβετε στην συνέχεια…

Σ ένα σημείο αναφέρει: «οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται ότι, αν όλα τα δάνεια εξοφλούνταν, η κατάσταση της οικονομίας θα βελτιωνόταν. Σίγουρα αυτό ισχύει σε ατομικό επίπεδο.

Ακριβώς όπως έχουμε περισσότερα χρήματα για να ξοδέψουμε όταν οι δόσεις του δανείου μας τελειώσουν, νομίζουμε ότι αν όλοι μας εξοφλούσαμε τα χρέη μας, θα υπήρχαν περισσότερα χρήματα για όλους.

Αλλά η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο.

Δεν θα υπήρχαν καθόλου χρήματα.

Είμαστε εξαρτημένοι ολοκληρωτικά από τη συνεχώς ανανεώσιμη τραπεζική πίστωση ώστε να υπάρχουν χρήματα. Χωρίς δάνεια, δεν υπάρχουν χρήματα..».

Κι εδώ έρχεται ο συνειρμός…

Απ’ όλα τα λεφτά του κόσμου λένε πως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαχειρίζεται  τα 280 τρισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή τα κρυπτονομίσματα αντιστοιχούν σε περίπου 600 δισ. δολάρια.

Κι από όλα τα λεφτά του κόσμου, με τις πιο παράξενες μορφές και εκδοχές (που μας έφτασαν στο σημερινό χάλι) ξέρετε που σκαλώνουν οι τράπεζες; Στα κρυπτονομίσματα.

Είναι χρήμα ή δεν είναι;

Ποιος τους έδωσε εξουσία να το εκδίδουν;

Τι επιτόκιο έχει το κρυπτο-χρήμα τους;

Τι πληθωρισμό;

Ποιος θα εγγυάται την αποταμίευσή του;

Ζούμε πλέον στην εποχή που οι τραπεζίτες αισθάνονται απειλή από μια άλλη μορφή χρήματος που, παρότι κι αυτό εξορύσσεται από τα ορυχεία της πίστωσης, μας γυρίζει πίσω στην προ-τραπεζική εποχή.

Αν μπορώ εγώ σήμερα από το σπίτι μου να εξοφλήσω σε μηδενικό χρόνο και σε ψηφιακό χρήμα μια οφειλή μου στον φίλο μου τον Τάδε που ζει οπουδήποτε, χωρίς προμήθειες, λογαριασμούς, μεσάζοντες, τότε τι χώρος μένει για τράπεζες, τόκους και επιτόκια;

Και πώς θα ζήσει ο κόσμος χωρίς τόκους κι επιτόκια, μου λέτε;

Αντέχεται τέτοια στέρηση;

Όλη η επικαιρότητα