Ηλεία

Τριανταφυλλιά Νιάρχου: Με συναισθήματα υπερηφάνειας και συγκίνησης για την Καλίδονα

Το δικό της μήνυμα για όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην κοινότητα που κατάγεται και ζει, την Καλίδονα Ζαχάρως, με τις προσπάθειες συγχωριανών για παροχή βοήθειας σε μία ηλικιωμένη που κινητοποίησαν τον κρατικό μηχανισμό και προκάλεσαν πραγματικά συγκίνηση, έστειλε μέσω ανάρτησης στη σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας «Σάρενα» η πρόεδρος του Τριανταφυλλιά Νιάρχου.

Αρχικά, στάθηκε ιδιαίτερα στους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε η εφημερίδα μας για την αξιέπαινη αυτή κίνηση. Συγκεκριμένα, τόνισε: «ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΔΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!!!!! Διαβάζοντας σε τοπική εφημερίδα την έκφραση αυτή, αισθάνθηκα ως Καλιδονιώτισσα έντονα συναισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας για το χωριό μου, για τον τόπο που γεννήθηκα  και που πρωτοαντίκρισα το φως του ήλιου. Και όλα αυτά, γιατί μέσα στο κλίμα των ημερών που συζητείται έντονα η ηθική πλευρά του πολιτισμού για ανθρώπους που θεωρούνται μορφωμένοι, η Καλίδονα έδωσε δείγματα πολιτισμού, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Οι άνθρωποι της Καλίδονας δεν έμειναν αδιάφοροι στο πρόβλημα που είχε προκύψει με την ηλικιωμένη συμπατριώτισσά τους. Άνθρωποι απλοί, καλοσυνάτοι, άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι, που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια στο συνάνθρωπό τους, γιατί τους ενδιαφέρει η καθημερινότητά του, έδωσαν ένα μάθημα ανθρωπιάς προς κάθε κατεύθυνση. Πράγματι δεν έμειναν αδιάφοροι στο σοβαρό πρόβλημα μιας ηλικιωμένης κυρίας, που οι λόγοι υγείας της είχαν αναγκάσει το γιό της να την έχει κλειδωμένη στο σπίτι. Το τελευταίο  διάστημα ο γιος της βρίσκεται στο Νοσοκομείο. Οι νόμοι δεν επιτρέπουν την είσοδο αυθαίρετα στο σπίτι κανενός. Δεν αδιαφόρησαν, αλλά κίνησαν «γη και ουρανό» προκειμένου  να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, να ανοιχτεί το σπίτι για να δούνε την ανήμπορη ηλικιωμένη και τη διαβίωσή της. Όλα τα πράγματα θέλουν τρόπο  και όχι κόπο. Έτσι λέει ο σοφός  λαός μας. Όλοι οι υπεύθυνοι έδειξαν ενδιαφέρον, έσκυψαν στο πρόβλημα και έγιναν όλα καλά και όμορφα».

Ακολούθως, εστίασε στο πρόβλημα της ηλικιωμένης γυναίκας, στη ζωή της και στην ευγενική προσφορά ενός ανώνυμου φίλου της κοινότητας που ευαισθητοποιήθηκε από όλη αυτή την κατάσταση. «Οφείλω όμως ως Πρόεδρος Συλλόγου να ομολογήσω ότι πάντα  όλοι  μας  ρωτούσαμε το γιό  για τη μάνα του και αν θέλει κάποια βοήθεια. Πάντα μας έλεγε  ότι όλα είναι καλά.  Η γυναίκα αυτή ανήκει στη γενιά εκείνη που δούλευαν σκληρά τις αγροτικές  εργασίες, χωρίς τα σημερινά μέσα. Με τα κρύα και τα χιόνια έπρεπε να πάει εκεί που είχαν τα κοπάδια  τους, να αρμέξει, να ξεγεννήσει πρόβατα, να πήξει τυριά και μυζήθρες, να θερίσει, να αλωνίσει, να ζυμώσει κλπ. Ήταν με λίγα λόγια άνδρας και γυναίκα. Πολύ σωστά, όλες οι κυρίες μίλησαν και είπαν ότι της αξίζει μια καλύτερη καθημερινότητα και να  ζήσει με αξιοπρέπεια. Όλα βρίσκονται  σε σωστό δρόμο. Η σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε με την ευγενική χορηγία εκλεκτού φίλου του χωριού μας, ο οποίος και κατά το παρελθόν έχει δείξει δείγματα  ευαισθησίας απέναντι σε προβλήματα  των συνανθρώπων μας. Θέλει όμως να κρατήσει την ανωνυμία του. Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε υγεία».

Σημαντική αναφορά όμως έκανε και στους φορείς, ευχαριστώντας τους δημόσια για την άμεση επέμβασή τους. «Η ευαισθητοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων είναι συγκινητική.  Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια, μέσα από την καρδιάς μας όλους όσους βοήθησαν. Το Δήμο Ζαχάρως, την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, το Αστυνομικό Τμήμα Ζαχάρως, την αρμοδία Εισαγγελική Αρχή, τους δημοσιογράφους που με πολύ ευαισθησία και προσοχή ανέδειξαν το θέμα και ευχόμαστε πολύ σύντομα στην ηλικιωμένη συμπατριώτισσά μας να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητά της. Επίσης, να έχει αίσιο τέλος η περιπέτεια της υγείας του γιού της και η συνέχεια της ζωής τους να είναι διαφορετική».

Κλείνοντας, επεσήμανε πως η ανθρωπιά και η ευαισθησία είναι στοιχεία πολιτισμού, ενώ ευχήθηκε η πολιτεία να διαχειρίζεται καλύτερα τους οικονομικούς της πόρους σε θέματα πολιτισμού. «Κλείνοντας σημειώνουμε ότι η ανθρωπιά και η ευαισθησία που είναι δείγματα πολιτισμού της κοινωνίας μας δεν εξαγοράζονται με τίποτε. Ο Πολιτισμός που υπάρχει από των αρχαιοτάτων χρόνων στη χώρα μας, να συνεχίσει να  παίρνει την αξία που έχει μέσα από τέτοιες πράξεις και ενέργειες, όπως των κατοίκων της Καλίδονας. Η ευχή μας είναι  τα χρηματικά κονδύλια που διαθέτει η πολιτεία για τον πολιτισμό, να τα διαχειρίζονται με σωστό τρόπο όλοι οι αρμόδιοι, γιατί διανύουμε δύσκολες εποχές και χρειάζονται γερές αντοχές».

Όλη η επικαιρότητα