Ηλεία

Τ. Αντωνακόπουλος: Αντωνακόπουλος: «Προχωράμε με νομιμότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα»

Με συνέντευξη Τύπου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο παρουσία του πρόεδρου του Δημοτικού Συμβούλιου και αντιδημάρχων απάντησε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, στα όσα καταλογίζει στην Δημοτική αρχή για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες Νοεμβρίου 2019», η παράταξη «Μπορούμε» του επικεφαλής Στάθη Καννή.

Ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε λόγο για υποκριτική στάση, διευκρινίζοντας ότι όλα αυτά δεν είναι ικανά να σταματήσουν την πορεία της Δημοτικής Αρχής που κινείται με νομιμότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο στο δήμο Πύργου, με όφελος για τους δημότες…

Ο κ. Αντωνακόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι «Ήταν αναγκαία αυτή η επικοινωνία για  να μην αποπροσανατολιστούμε από τους στόχους και τους ρυθμούς που έχουμε αναπτύξει στο δημαρχείο, σε σχέση με τα μεγάλα έργα και τις μεγάλες αλλαγές στον Πύργο. Όμως κάποιοι επιδίδονται  στην τακτική να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα, με δικομανία και μια λυσσαλέα προσπάθεια να μην παραχθεί έργο στο δήμο Πύργου. Είναι γνώριμες συμπεριφορές από το παρελθόν, που τις έζησε η κοινωνία και τις πλήρωσε ο Πύργος».

«Αυτοί που σήμερα ξιφουλκούν είχαν εκτεθεί στο παρελθόν»

Συνεχίζοντας είπε ότι «Αυτοί που σήμερα δήθεν ξιφουλκούν υπέρ συγκεκριμένων διαδικασιών παραγωγής έργου, είναι αυτοί που είχαν εκτεθεί στο παρελθόν στα μέγιστα. Είχαν υιοθετήσει τη διαδικασία της παραγωγής δημοσίων έργων, με τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης μέσω διαπραγμάτευσης. Έργα όπως το αντιπλημμυρικό στο Λάπατο το 2008, που στοίχισε 1.700.000 ευρώ, με εργολάβο από την Αθήνα και έκπτωση 5,2%. Αυτοί σήμερα που πρωταγωνιστούσαν τότε στις πολιτικές επιλογές, δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα μιας άλλης δημοτικής αρχής, να κινηθεί στα πλαίσια της νομιμότητας, τηρουμένων των διαδικασιών. Εμείς ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία ακούμε ότι είναι εξωφρενικό το ποσοστό 5%, ενώ τότε το 5.2% δεν ήταν εξωφρενικό, ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες έκτακτης ανάγκης. Στο παρελθόν έγινε ανάθεση για τον δεματοποιητή στο Ποτόκι, με 1.200.000 ευρώ, 870.000 ευρώ κόστισαν εργασίες και η μεταφορά των σκουπιδιών.

Τα κριτήρια για αυτές τις αναθέσεις ήταν τα ίδια με τα σημερινά, τι άλλαξε σήμερα; Μάλλον δεν θέλουν να γίνουν έγκαιρα τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και προβάλλουν τεχνικά εμπόδια και καθυστερήσεις. Όμως η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των έργων ότι και να κάνουν».

Πρόσθεσε δε πως «Υπήρξαν δύο αποφάσεις, ομόφωνες, του Δημοτικού Συμβουλίου για την κήρυξη του Δήμου Πύργου σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημυρών, στις 24/9  και 4/10 του 2019. Η απόφαση ήταν ομόφωνη με τη συμμετοχή βεβαίως του κ. Καννή και την ομόφωνη ψήφιση από 32 προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.

Υπήρξαν σχετικές αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη του Δήμου Πύργου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπήρξε εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης και χωρίς προηγούμενη δημοσίευση σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4412/2016. Σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πύργου για έγκριση διαπραγμάτευσης των συγκεκριμένων έργων. Το ποσοστό των εκπτώσεων με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης  – διαχρονικά –   πανελλαδικά κυμαίνεται 5-10%, αυτά είναι τα δεδομένα στο χώρο».

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έφεραν καμία αντίρρηση»…

Ο κ. Αντωνακόπουλος διευκρίνισε ότι «Όταν έχεις έκτακτη ανάγκη έχεις κάποιες ιδιαίτερες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσεις. Εμείς μετά τις περυσινές πλημμύρες του Σεπτέμβρη, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, με ομόφωνη  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητήσαμε να κηρυχτεί ο δήμος Πύργου σε έκτακτη ανάγκη. Ψήφισαν όλοι και μάλιστα πήραμε παράταση και το δεύτερο εξάμηνο. Το σκεπτικό της έκτακτης ανάγκης είναι ότι πρέπει να κάνεις γρήγορα έργα, να αποκαταστήσεις τις ζημιές και να προλάβεις τα χειρότερα. Αυτό το γράφει και ο νόμος. Σε αυτό συμφώνησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έφεραν καμία αντίρρηση και ο κ. Καννής ήταν εκεί παρών και συμφώνησε. Όταν ψηφίζεις για έκτακτη ανάγκη το γνωρίζεις ότι πρέπει να γίνουν τα έργα με διαδικασία διαπραγμάτευσης, γρήγορα. Με το σκεπτικό του δεύτερου εξαμήνου που πήραμε, είναι ότι λόγω όλης αυτής της ιστορίας του κορωνοϊού, των αδειών ειδικού σκοπού αλλά γενικότερα της πεπατημένης, έχουμε άπειρα παραδείγματα ότι δεν προλαβαίνεις να κάνεις τις μελέτες για τις ζημιές που έγιναν, για να κάνεις διαπραγμάτευση σε τρεις μήνες.

Εμείς ακολουθήσαμε λοιπόν αυτή τη διαδικασία, οι υπάλληλοί μας, μηχανικοί του δήμου και προσωπικό που πήραμε για λίγους μήνες, μέσα από διαδικασίες, εκπόνησαν τις μελέτες, που είναι δεμένες. Κατόπιν ακολουθήσαμε τις διαδικασίες όπως λέει ο νόμος, οι τεχνικές υπηρεσίες εισηγήθηκαν ποια έργα εμπίπτουν στην κατηγορία να κατασκευαστούν μέσω διαπραγμάτευσης.

Μετά όλα αυτά πηγαίνουν στην Αποκεντρωμένη για να ελεγχθούν. Άρα τι παρανομία κάνεις; Είναι μια διαδικασία που έχει διάφορα επίπεδα και στο τέλος την ελέγχει κάποιος αν είναι νόμιμη. Εμείς επιλέξαμε αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα  ο νόμος. Μπορεί η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια μέχρι τώρα οίκοθεν δεν έχει δείξει ότι διαφωνεί, έχουμε ήδη δύο περιπτώσεις της εργολαβίας αποκατάστασης ζημιών στην Καριά και της αντίστοιχης στην Κορυφή. Έχουν ελεγχθεί από το συντονιστή της Αποκεντρωμένης και έχουν κριθεί νόμιμες με το σκεπτικό, για έργα που γίνονται στην έκτακτη ανάγκη, με πρόσκληση και διαπραγμάτευση».

«Εάν κάποιοι κόβουν τα έργα, πρέπει να σκεφτούμε πολλά»…

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πύργου πρόσθεσε πως «Σε αυτό που έχει γίνει ένσταση, εξέφρασε προβληματισμό η Αποκεντρωμένη. Εάν κάποιοι πάνε και κόβουν τα έργα, διότι η Αποκεντρωμένη είναι υπηρεσία και όχι δικαστήριο, πρέπει να σκεφτούμε πολλά. Αλλά σκεπτικό αυτού που κάνει την ένσταση φαίνεται ότι είναι υποκριτικά, πρώτον γιατί ο ίδιος έχει αξιοποιήσει αυτές τις διαδικασίες στο παρελθόν στα μέγιστα και μάλιστα η αποτελεσματικότητα των αντιπλημμυρικών στην Ερυθρού Σταυρού ήταν να πλημμυρίσει το νοσοκομείο μετά.

Εμείς ακολουθώντας το νόμο και την εντολή του Δημοτικού Συμβουλίου, τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και την εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών και –κυρίως- ακολουθώντας τις υπογραφές των προέδρων των κοινοτήτων που πριν ενάμισι μήνα είπαν κάντε τα έργα να προλάβουμε, προχωρήσαμε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Κάθε ανακεφαλαιωτικός πίνακας ερχόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο και έπαιρνε έγκριση, τέσσερεις φορές το είχαν ψηφίσει και ο κ. Καννής και όλοι οι υπόλοιποι που ως όψιμοι Πόντιοι Πιλάτοι ή Φαρισαίοι και υποκριτές βγαίνουν και πετάνε τη λάσπη και αγγίζουν τα όρια της παρανομίας. Δεν θα τους ακολουθήσουμε. Κατέστρεψαν την πόλη με τη δικομανία τους, τα προηγούμενα χρόνια. Εκατό  επαγγελματίες καταστράφηκαν από το ΣΔΟΕ με τη μανία τους τη δικαστική, και τους ελέγχους που προκάλεσαν στις επιχειρήσεις τους. Και ως εκ του θαύματος δεν έβαλαν ούτε παράσταση πολιτικής αγωγής να στηρίξουν αυτά που έλεγαν επί δέκα χρόνια, όταν ο κ. Λιατσής πήγε κατηγορούμενος».

Ο κ. Αντωνακόπουλος σχολίασε πως «Όλα τα έργα δόθηκαν σε τοπικές εργοληπτικές εταιρείες και μόνο ένα σε εταιρεία εθνικής εμβέλειας λόγω αναζήτησης μέγιστης ασφάλειας για την υλοποίηση του έργου. Έχουμε πολλά παραδείγματα ασυνέπειας και οικονομικής αδυναμίας από εργοληπτικές εταιρείες κατά το παρελθόν. Βλέπουμε ένα μπαράζ ενστάσεων παντού όπως στο έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας που ήταν μια αποτυχημένη προσφυγή από τον κ. Καννή».

Τέλος ο δήμαρχος Πύργου τόνισε πως «Εάν είχαν πραγματικές αγωνίες δεν θα έπρεπε να ψηφίσουν θετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις οικονομικές επιτροπές και θα έπρεπε να βγουν κόντρα στους πρόεδρους των τοπικών κοινοτήτων. Ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα».

Όλη η επικαιρότητα