Ηλεία

Υγειονομική «βόμβα» η δομή της Μυρσίνης – 16 κρούσματα Covid-19 μέχρι χθες

Ακούστε το άρθρο

Σε βραδυφλεγή υγειονομική βόμβα υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί η δομή φιλοξενίας της Μυρσίνης αφού μέχρι στιγμής υπάρχουν 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ των 184 μεταναστών που μεταφέρθηκαν από την Καλαμάτα προχθές το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν την Τρίτη του Πάσχα στη δομή της Μυρσίνης είναι τελικά 184 εκ των οποίων 48 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι και 8 γυναίκες. Από τα test covid διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 16 θετικοί οι οποίοι και βρίσκονται σε καραντίνα σε ειδικό χώρο, σε σπίτια, στη δομή. Τονίζεται ότι όλη η δομή δηλαδή και οι ήδη 94 διαμένοντες εκεί, βρίσκεται από προχθές σε αυστηρή καραντίνα διάρκειας 14 ημερών.

Καθημερινά από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα διενεργούνται έλεγχοι covid test ενώ με το πέρας της καραντίνας θα ξεκινήσει από την ΕΛΑΣ η διαδικασία καταγραφής-ταυτοποίησης για το μέλλον των 184: απέλαση η χορήγηση ασύλου. Πάντως σύμφωνα με τον διοικητή της Δομής κ. Ναμπίλ Μοράντ, «μετά την καραντίνα που θα τηρηθεί με απόλυτη αυστηρότητα μάλλον θα απελαθούν σχεδόν όλοι».

Λέντζας: Χωρίς ενημέρωση

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας δήλωσε στην «Πατρίς»: «Οι 184 πρόσφυγες ήρθαν από την Καλαμάτα χωρίς καμία ενημέρωση του Δημάρχου ως θεσμική αρχή . Ο χώρος της δομής είναι επιταγμένος από την Πολεμική Αεροπορία και ο δήμος εκεί δεν έχει κάποια αρμοδιότητα αλλά πρώτιστο μέλημά μας είναι να διαφυλάξουμε την υγεία των συνδημοτών μας. Πληροφορηθήκαμε από την Πολιτική Προστασία της Μεσσηνίας ότι υπάρχουν μεταξύ των 184 ατόμων επιβεβαιωμένα κρούσματα και έτσι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η δομή πρέπει να κρατηθεί σε καραντίνα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ το Υπουργείο Μετανάστευσης και την ΕΛΑΣ έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Ο Δήμος και οι κάτοικοι της Μυρσίνης πάντα ήταν φιλικοί προς τους πρόσφυγες γιατί εμείς έχουμε βιώσει την προσφυγιά και δεν υπάρχει φυσικά καμία ρατσιστική διάθεση. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει όμως να διαφυλάξουμε την υγεία των συνδημοτών μας».
«Υγειονομική βόμβα»

Και ο δήμαρχος συνέχισε: « Σε κάποια πράγματα πρέπει να υπάρχει περισσότερη υπευθυνότητα, να είναι ενήμερος και ο δήμος ώστε να μπορεί να διαφυλάξει την υγεία των δημοτών. Πάντως μέχρι και σήμερα Τετάρτη μεσημέρι δεν έχουμε υπεύθυνη ενημέρωση από Υπουργείο ή από τη διοίκηση της Δομής.

Από τη στιγμή που υπήρχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι λάθος όλη αυτή η μετακίνηση γιατί δεν ξέρουμε κάτω από ποιες συνθήκες έγινε αυτή η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων, δεν ξέρουμε αν έχουν τηρηθεί όλα αυτά τα πρωτόκολλα, θέλω να πιστεύω ότι έχουν τηρηθεί, αλλά το να έρθουν σε μια δομή που ήδη έχει 94 άτομα και λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες και αίφνης να έρθουν επιβεβαιωμένα κρούσματα χωρίς να ξέρουμε αν η διασπορά έχει γίνει και στους υπόλοιπους και σε τι ποσοστό, σίγουρα είναι μια βόμβα υγειονομική και για το λόγο αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, χρειάζονται συνεχείς έλεγχοι και επαγρύπνηση για να μην έχουμε διασπορά του κορωνοϊού μέσα στην κοινότητα.»
Αστυνομία και Λιμενικό

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Μυρσίνης κ. Ανδρέας Αποστολόπουλος δήλωσε: «Ως πρόεδρος της κοινότητάς μας, με εργώδεις προσπάθειες ξεκίνησα έναν νέο αγώνα ενημέρωσης όλων, για το κρίσιμο της κατάστασης και την ανάγκη άμεσης επέμβασης.

Εκτός από τον κ. Δήμαρχο του Δήμου μας, τον Διοικητή της Δομής και τους Βουλευτές του Νομού μας , επισκέφτηκα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας και ενημέρωσα την κυρία Εισαγγελέα γραπτώς και τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας. Η γνώμη μου, που την εξέθεσα προς όλους ήταν να υπάρχει φύλαξη του χώρου σε 24ωρη βάση από ιδιωτική εταιρία φύλαξης. Έγινε δεκτή, υπό τον όρο ότι οι υπόλοιπες Δημόσιες Αρχές , Αστυνομία και Λιμενικό δηλώσουν αδυναμία 24ωρης επιτήρησης.

Σήμερα η Δομή επιτηρείται, από Αστυνομία και κυρίως Λιμενικό, συνεχώς, γεγονός που προσωπικά διαπίστωσα κατά την επίσκεψή μου στο χώρο. Παρών ήταν και ο Περιφερειακός Διευθυντής Πελοποννήσου του Λιμενικού, που τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσπάθειά του και την διάθεση του προσωπικού.
Ευχαριστώ όλους που κινητοποιήθηκαν και βοήθησαν στην προσπάθειά μας.
Οι συμπολίτες μας δεν πρέπει να ανησυχούν. Υπάρχει, προς το παρόν, επιτήρηση πλήρης. Δεν είμαστε ρατσιστές, ούτε επιθυμούμε να ”φυλακίσουμε” τους φιλοξενούμενους μέσα στη Δομή .

Θα κάνουν λίγο υπομονή, για 14 ημέρες, γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης είναι μεγάλος».

Όλη η επικαιρότητα