Ηλεία

Υπογειοποίηση και μείωση κόστους για άρδευση!

ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Μ. ΒΟΡΙΔΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΕΒ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΔΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΡ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Την υπογειοποίηση της διώρυγας που αρδεύονται οι παραγωγοί από το φράγμα Πηνειού, μέσα από την εκπόνηση μελέτης, ώστε να είναι βιώσιμες οι καλλιέργειες, ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδας Χρήστος Παλαιολόγος.

Την περασμένη Πέμπτη, η διοίκηση της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδας είχε συνάντηση με τον κ. Βορίδη για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ της χώρας.
Ο κ. Παλαιολόγος, μεταξύ άλλων, έθεσε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ της Ηλείας και οι αρδευτές και στάθηκε στο θέμα της υψομετρικής διαφοράς φράγματος Πηνειού και αντλιοστασίων.

«Έθεσα το θέμα υψομετρικής διαφοράς στην Ηλεία αντλιοστασίων και φράγματος Πηνειού 120 μέτρων.

Αν υπογειοποηθεί η διώρυγα και το έχω επισημάνει πολλές φορές, από την Λίμνη Καραμανλή στα αντλιοστάσια.

Ο υπουργός ζήτησε να κάνουμε μια έρευνα για το κοστολόγιο και να καταθέσουμε τεκμηριωμένη πρόταση αν και αυτό μπορεί να το κάνει το υπουργείο μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, ώστε να προχωρήσει σε μελέτη.

Εμείς αδυνατούμε να κάνουμε τέτοια μελέτη. Τα τέσσερα ΤΟΕΒ που αρδεύονται από τον Πηνειό δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν μια τέτοια μελέτη.

Υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια για τέτοια έργα υδάτινων πόρων  και το γνωρίζει και ο υπουργός. Είναι μια ευκαιρία αυτή η διεκδίκηση για υπογειοποίηση.

Δεν είναι εύκολο έργο, αλλά ας ξεκινήσουν με τις μελέτες να δρομολογηθεί το έργο.Ας το οραματιστούν αυτό το μεγάλο έργο.Το βλέπουν θετικά…», είπε ο κ. Παλαιολόγος.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι αγρότες έχουν φτάσει στα όρια τους από τα υψηλά κόστοι, όπως και για την κατανάλωση ενέργειας:

«Με την «γάγγραινα» της ενέργειας, δεν μπορούν άλλο να αντέξουν οι αγρότες. Η ΔΕΗ είναι πανάκριβη ανά στρέμμα. Δεν μπορεί να πληρώνει ο αγρότης 30 ευρώ το στρέμμα.

Πρέπει να βοηθηθούν οι παραγωγοί, όπως οι καλαμποκοπαραγωγοί που καταναλώνουν και την μεγαλύτερη ενέργεια. Πρέπει να μειωθεί το κοστολόγιο σε κάθε επίπεδο, για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί», κατέληξε.

Όλη η επικαιρότητα