Ελλάδα

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Εγκρίθηκε το ΣΧΟΟΑΠ των Κρεστένων (ΔΕ Σκιλλούντος)

Ακούστε το άρθρο

Τα βασικά σημεία για δόμηση, απόβλητα και αντιπλημμυρικά

Με απόφαση του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η  Περιβαλλοντική έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) και Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του τέως Δήμου Σκιλλούντος, νυν Δ.Ε., του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων της Π.Ε. Ηλείας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατόπιν αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων κος Σάκης Μπαλιουκος, πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση για τον δήμο και θα ακολουθήσουν και οι ΔΕ Ανδρίτσαινας και Αλιφείρας.

Τα βασικά στοιχεία της απόφασης

Η περιοχή εφαρμογής του Σχεδίου, καταλαμβάνει έκταση 194.600 στρεμμάτων, αφορά τα διοικητικά όρια της Δ.Ε. Σκιλλούντος του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, ενώ βρίσκεται στα δυτικά της ΠΕ Ηλείας. Το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης του Σχεδίου είναι πεδινό – ημιορεινό με ένα σχετικά μικρό θαλάσσιο μέτωπο (7 χλμ) στην περιοχή από Ράχες μέχρι Κάτω Σαμικό.

Οι αναπτυξιακές προοπτικές προβλέπουν τη διατήρηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας ως σημαντικού κλάδου στην παραγωγή και τον προσδιορισμό των περιοχών ανάπτυξης αγροτικών δραστηριοτήτων, την αξιοποίηση και ανάδειξη του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, την

προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού – αναψυχής.

Με βάση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), το πρότυπο χωρικής οργάνωσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον έλεγχο και τον περιορισμό της οικιστικής εξάπλωσης

περιοχών που χρειάζονται ανάπλαση ή αναμόρφωση, καθώς και τον ορισμό ζωνών ειδικής ενίσχυσης (Ζ.Ε.Ε.), περιοχών προς πολεοδόμηση για κύρια ή δεύτερη κατοικία, περιοχών εγκατάστασης αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, όπως παραγωγικά πάρκα, τουριστικές ζώνες, καθώς και τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού, αγροτουρισμού και παραθερισμού στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά την ιεράρχηση του οδικού δικτύου δεν κρίνεται σκόπιμη η

αλλαγή της υφιστάμενης δομής και λειτουργίας, ούτε των κύριων χαρακτηριστικών του βασικού οδικού δικτύου της περιοχής. Για τις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, προτείνεται η διατήρηση των κανόνων που ισχύουν. Επιτρέπονται μόνον αγροτικές χρήσεις ή, κατ’ εξαίρεση, κατοικία έως 200 τ.μ., επιτρέπεται η συνένωση ιδιοκτησιών για απόκτηση αρτιότητας και επιτρέπονται Αθλητικές Εγκαταστάσεις σε ενιαία έκταση έως και 100 στρεμμάτων.

Η περιοχή εκτός σχεδίου χαρακτηρίζεται Ζώνη Ειδικής Ενίσχυσης (Ζ.Ε.Ε.) Πρότυπων Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων ή και άλλων καινοτόμων επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα. Στις περιοχές

του Δικτύου Natura 2000 προτείνεται η απόλυτη προστασία από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, μέχρι την ολοκλήρωση της σε βάθος περιβαλλοντικής διερεύνησης της περιοχής με την εκπόνηση και έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης προστασίας που θα

ορίσει τις επιτρεπόμενες χρήσεις στις περιοχές.

Ακόμη προτείνεται η ενοποίηση των οικισμών Κρεστένων, Μοσχούλας και Πόρου και η δημιουργία μίας νέας Πολεοδομικής Ενότητας.

Για τη διαχείριση Αποβλήτων προτείνεται η παύση λειτουργίας του υφιστάμενου χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.) στη θέση «Βαρκαριές» και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, όταν ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ του Νομού.

Προτείνεται η χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης αποβλήτων, γίνεται αναφορά για την οικολογική αξία του ποταμού Αλφειού και των ρεμάτων, ενώ προτείνονται μέτρα για την πρόληψη πλημμυρών στις περιοχές μέγιστης επικινδυνότητας, με την υλοποίηση κατά προτεραιότητα των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Όλη η επικαιρότητα