Ηλεία Πολιτική

Φάμελλος-Καλαματιανός στην Τριανταφυλλιά: Απαραίτητη η λειτουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Ηλεία

Τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Ηλείας επισκέφθηκαν ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και ο Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, όπου συνάντησαν το Δήμαρχο Ήλιδας και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Γιάννη Λυμπέρη και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το έργο. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστωθεί η πρόοδος των εργασιών και συζητήθηκαν και διάφορα τεχνικά θέματα. Ο κ. Φάμελλος είχε παραστεί ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στις 13 Μαρτίου του 2019, κατά την οποία είχε θέσει ως άμεση προτεραιότητα την επιτάχυνση της κατασκευής του έργου, την τήρηση των υποχρεώσεων του αναδόχου, αλλά και της πολιτείας, έναντι των Δήμων και των πολιτών του Νομού  Ηλείας, αλλά και την ουσιαστική ανάπτυξη της ανακύκλωσης.

H κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει την επίλυση σοβαρών προβλημάτων στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία, καθώς, ο Νομός ήταν για πολλούς μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Επιλύθηκαν ζητήματα, όπως το κλείσιμο των εννιά ΧΑΔΑ (χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων),  για τους οποίους η χώρα έχει πληρώσει σχεδόν 3,5 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα, η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και η υγειονομική διάθεση στο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς. Υπήρξε, δε, διαπραγμάτευση, ώστε η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Ηλείας να είναι ένα μεγάλο σύγχρονο έργο κυκλικής οικονομίας.

Με τη διαπραγμάτευση επιτεύχθηκε η μεγιστοποίηση του οφέλους για την ανακύκλωση και η μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, καθώς, η προκήρυξη του έργου το 2012 δέσμευε τους Δήμους του Νομού Ηλείας σε μεγάλο ύψος υποχρεωτικά εισερχόμενων απορριμμάτων. Με την παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε η εγγυημένη ποσότητα από 60.000 τόνους σε 45.000 τόνους ετησίως, κάτι που οδηγεί σε εξοικονόμηση δημοτικών τελών 30 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια. Επιπρόσθετα, η υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτείας για την κατασκευή κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, δηλαδή μονάδας ανακύκλωσης στην περιοχή, θα οδηγήσει σε μείωση έτι περαιτέρω της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, ώστε να κατέλθει στους 30.000 τόνους. Με το τρόπο αυτό θα μειωθεί κατά 50% η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και θα εξοικονομηθούν επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε η πρόοδος του έργου, η ανάγκη να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του  εντός του 2020, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Ταυτόχρονα επαναλήφθηκε εκ μέρους των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η ανάγκη να προωθηθεί η δέσμευση της πολιτείας για την χρηματοδότηση του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην ίδια περιοχή. Με τη λειτουργία του ΚΔΑΥ θα ενισχυθεί πραγματικά η ανακύκλωση του Νομού Ηλείας, καθώς, σήμερα τα απορρίμματα είτε δεν ανακυκλώνονται είτε πηγαίνουν στην Αχαΐα, αλλά και θα μειωθεί το κόστος από τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, μιας και θα μειωθεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα.

Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον της συζήτησης επικεντρώθηκε και στην μεταφορά, αποκομιδή και αποκατάσταση των περιοχών προσωρινής απόθεσης στα Κονιδέϊκα και στο Ποτόκι, όπου θα πρέπει να αναληφθούν αντίστοιχες  πρωτοβουλίες από την μεριά της Αυτοδιοίκησης και η πολιτεία οφείλει να στηρίξει την αποκατάσταση αυτών των δύο μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων του Νομού Ηλείας.

Για την περίπτωση της ανακύκλωσης και του ΚΔΑΥ ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη δέσμευση, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ΝΔ διότι η ανακύκλωση στο Νομό Ηλείας, όπως και στο σύνολο της Ελλάδας δε μπορεί να περιμένει.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για μονομερή ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και καύσης των απορριμμάτων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή πολιτική για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλη η προοδευτική επιστημονική κοινότητα.

Όλη η επικαιρότητα