Υγεία

Φέτος στολίσαμε νωρίς- Ψυχολόγοι ερμηνεύουν το φαινόμενο

Τα τελευταία χρόνια η… «χριστουγεννιάτικη περίοδος» και στη χώρα μας ξεκινά από τον Νοέμβριο, ακολουθώντας όλο αυτό το κλίμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών – κυρίως βόρειων-, άσχετα αν στην Ελλάδα, μόλις έχουμε βγει από τη… θάλασσα!

Φέτος, ένας λόγος, μια αφορμή (;), παραπάνω για πολλούς αποτελεί η πανδημία
του κορωνοϊού, το κλείσιμο στο σπίτι και η απώλεια του αισθήματος κοινωνικότητας και μοιράσματος, που είθισται να επιτάσσουν οι μέρες και το «πνεύμα» των Χριστουγέννων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται ήδη με τις ανάλογες φωτογραφίες, χριστουγεννιάτικα δέντρα, αγιοβασίληδες, φώτα, λάμψη… Γιατί άραγε, ειδικότερα φέτος, προσπαθούμε να φέρουμε τα Χριστούγεννα ακόμα πιο κοντά, ακόμα πιο σύντομα και… μακρύτερης διάρκειας και τι σημαίνει αυτό για τον ψυχισμό μας;
Ζητήσαμε τη γνώμη τριών ειδικών, ώστε να μπούμε και να ερμηνεύσουμε, τι μας φέρνει ειδικότερα φέτος πιο κοντά στην… φάτνη.

Ασημίνα Μουρτεζά, Ψυχολόγος:

Τα social media φαίνεται να έχουν μπει δυναμικά στο πνεύμα των Χριστουγέννων, με πολλούς από τους χρήστες τους να κοινοποιούν φωτογραφίες με χριστουγεννιάτικους στολισμούς. Σύμφωνα με έρευνες, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός ενεργοποιεί την παραγωγή των ορμονών της χαράς στο σώμα και αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι. Τα ποικίλα ερεθίσματα και οι καταστάσεις των εορτών προκαλούν ευφορία στον ανθρώπινο εγκέφαλο: διάθεση για προσφορά, αγάπη, ξεκούραση, διασκέδαση, αγαπημένα πρόσωπα.

Η αναμονή των Χριστουγέννων δίνει ισχυρά κίνητρα για θετικές σκέψεις και συναισθήματα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να θέλουν να νιώσουν θετική

ενέργεια. Σε μια καθημερινότητα που κατακλύζεται από πίεση και άγχος, οι άνθρωποι επιθυμούν να συσχετιστούν με κάτι που θα τους κάνει ευτυχισμένους: οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις αναδύουν τα έντονα συναισθήματα και τις ευτυχισμένες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, αποτελώντας έναν τρόπο επανασύνδεσης με αυτήν, ή με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.

Δεδομένου ότι στη σύγχρονη εποχή τα social media αποτελούν ένα από τα κυριότερα μέσα αλληλεπίδρασης, ανταλλαγής σκέψεων και επικοινωνίας συναισθημάτων, οι φωτογραφίες με χριστουγεννιάτικα στολίδια αντανακλούν μια προσπάθεια για βελτίωση της συναισθηματικής διάθεσης, για (ανα)βίωση χαρούμενων στιγμών και θετικών αναμνήσεων, στο μονοπάτι της αναζήτησης της ευτυχίας…

 

Δήμητρα Καββαθά, Ψυχολόγος:

Φυσικά, υπάρχει λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο και έτσι εξηγείται που ο περισσότερος κόσμος θέλει να στολίσει από αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με έρευνες, τις ημέρες των γιορτών ποικίλα ερεθίσματα και καταστάσεις προκαλούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο ευφορία: η διάθεση για προσφορά και αγάπη, τα γιορτινά τελετουργικά, οι μυρωδιές και οι αναμνήσεις, αλλά και η διάθεση για ξεκούραση και χαλάρωση.

Η αναμονή των Χριστουγέννων δίνει από μόνη της ισχυρά κίνητρα για θετικές σκέψεις και συναισθήματα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να θέλουν να βάλουν

θετική ενέργεια μέσα στο σπίτι τους στολίζοντάς το. Θα έλεγε κανείς πως, βάζοντας πολλά λαμπάκια, ουσιαστικά δίνουμε ένα κομμάτι φωτός στο σκοτεινό μας μέρος, ώστε να αποφύγουμε τις εκρήξεις του στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι όλο σχεδόν τον χρόνο, και να προλάβουμε οποιοδήποτε κακό, γιατί στο φως δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος, οι άνθρωποι επιθυμούν να συσχετιστούν με πράγματα που τους κάνουν ευτυχισμένους και οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις φέρνουν στην επιφάνεια τα έντονα συναισθήματα της παιδικής ηλικίας, ξυπνούν αναμνήσεις ενθουσιασμού και ξεγνοιασιάς.

Φέτος στις γιορτές, λοιπόν, προσθέστε όσο συναίσθημα, όση αγάπη κι όσα δώρα και στολίδια σας κάνουν χαρούμενους. Όταν είστε εσείς χαρούμενοι, θα μεταδώσετε το συναίσθημα και στους γύρω σας.

 

Κωνσταντίνα Μουζάκη, Ψυχολόγος:

Τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ σημαντική εορτή. Γιορτάζουμε την γέννηση του Θεανθρώπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι, είτε πιστεύουν είτε όχι, έχουν συνδέσει άρρηκτα αυτές τις γιορτινές ημέρες με την αγάπη, την ελπίδα, την χαρά, την προσφορά και την παιδικότητα. Συγγενείς και φίλοι έρχονται πιο κοντά και όλοι λίγο πολύ ξεχνούν τα προβλήματά τους, τα άγχη και τις αγωνίες τους .Αυτό τον χρόνο η ανάγκη του να νιώσουνε όλοι οι άνθρωποι, έστω και για λίγες μέρες, πως όλα είναι καλά και δεν κινδυνεύουν είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Τα τελευταία χρόνια έμφαση έχει δοθεί στον πλούσιο στολισμό, στα δώρα και στις συγκεντρώσεις. Φέτος τα Χριστούγεννα ή θα φέρουν σε κίνδυνο κάποιους ανθρώπους που θα αποφασίσουν να έρθουν σε επαφή λόγο του εορταστικού κλίματος, ή θα δυσαρεστήσει αρκετούς αφού μπορεί να μην δύναται να ανταποκριθούν στον πλούσιο στολισμό στα δώρα αλλά και τις συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα,

Ίσως τα φετινά Χριστούγεννα να μπορέσουμε να τα χαρούμε περισσότερο αν κρατήσουμε το αίσθημα της προσφοράς (είτε είναι ένα δώρο ή μια καλή πράξη) και δείξουμε τον ενδιαφέρον και την αγάπη μας στους άλλους με τρόπους που δεν θα θέσουν κανέναν σε κίνδυνο, Και αν ένα γιορτινό τραπέζι με φίλους και συγγενείς μπορούσε να προσφέρει ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας μακριά από ασθένειες, υπάρχουν οι πιθανότητες κάποιο αγαπημένο πρόσωπο να ασθενήσει σοβαρά και μετά το αίσθημα υπαιτιότητας να είναι δυσβάστακτο.

Όλη η επικαιρότητα