Ηλεία

Φεστιβάλ Γκράφιτι στο Παλούκι: Τέχνη, χρώμα και… φαντασία!

Άμεσα προς υλοποίηση σχέδιο ανακατασκευής Αλιευτικού Καταφυγίου Παλουκίου

«Αλλάζουμε την Πόλη», είναι το θέμα της δράσης που υλοποιούν ο δήμος Ήλιδας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Αλιευτικό Καταφύγιο Παλουκίου, με στόχο – σε πρώτη φάση – την αισθητική αναβάθμιση του χώρου.

Έως τις 30 Οκτωβρίου στο λιμανάκι του Παλουκίου  θα βρίσκεται και θα δημιουργεί  διάσημη ομάδα καλλιτεχνών που θα αλλάξουν, με χρώματα και παραστάσεις, τα τοιχία της προκυμαίας.

Χθες το πρωί, ο  δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού κ.  Νίκος Κοροβέσης, επισκέφτηκαν το χώρο όπου δημιουργούν οι καλλιτέχνες και είχαν συνεργασία μαζί τους, καθορίζοντας  τις επόμενες παρόμοιες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν και στην πόλη της Αμαλιάδας. Εκεί βρέθηκαν και ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» κ. Γιώργος Μπακέλας και ο ειδικός συνεργάτης σε θέματα Πολιτισμού του δημάρχου Ήλιδας κ. Βασίλης Καψής, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Καταλυμάτων Παλουκίου – Κουρούτας κ. Ιωάννης Πανουτσόπουλος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα εικαστικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν, ώστε νέοι  της περιοχής να γνωρίσουν βιωματικά την τεχνοτροπία της «τέχνης του δρόμου» σε τοιχογραφίες και άλλες τεχνικές.

Την καλλιτεχνική δημιουργία και την πραγματοποίηση των βιωματικών εργαστηρίων θα αναλάβει η Art in Progress, μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, η οποία εδώ και μερικούς μήνες υλοποιεί αντίστοιχη δράση στη πόλη της Πάτρας για τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στα συγκεκριμένα εργαστήρια θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Θα πάρει μια διαφορετική μορφή»

Στην ιδέα του γκράφιτι, που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων για την αναβάθμιση του καταφυγίου, στάθηκε σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης: «Ξεκίνησε η υλοποίηση μιας παλιάς ιδέας, το γκράφιτι στον περίγυρο του Αλιευτικού Καταφυγίου Παλουκίου. Σε αυτό το «στολίδι» του δήμου μας, που λειτουργεί για τους ψαράδες μας και την αναψυχή του κόσμου. Θα πάρει μια διαφορετική μορφή με τις εικόνες που θα δώσουν οι καλλιτέχνες.

Πρόκειται για μια σύμπραξη του δήμου Ήλιδας με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Νίκο Κοροβέση να λειτουργεί γρήγορα μαζί μας προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτή τη δράση.

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα εντυπωσιάσει. Ευχαριστούμε τον κ. Κοροβέση και να πούμε «και εις άλλα». Δεν θα «μείνουμε» εδώ. Θα συνεχίσουμε. Έρχεται ο εορτασμός της Επαναστάσεως του 1821 και κορονοϊού επιτρέποντος και Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό κάνουμε πάντα τόσα χρόνια».

«Βλέπουμε τον Πολιτισμό διαφορετικά»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Κοροβέσης τόνισε ότι: «Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας δείχνει στην πράξη ότι βλέπει τον Πολιτισμό και με άλλο «μάτι». Και σε αυτό δεν θα μπορούσε να λείψει η σημαντική βοήθεια του δημάρχου Ήλιδας και των συνεργατών του, όπου αυτή η αλληλεπίδραση σήμερα, παίρνει «σάρκα και οστά». Με το arting progress ομορφαίνουμε την πόλη μας, δείχνουμε ότι τον Πολιτισμό τον βλέπουμε διαφορετικά, με τα σύγχρονα, με τα σημερινά δεδομένα».

Συνεχίζοντας είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη, ο οποίος στάθηκε αρωγός από την πρώτη στιγμή και συνδιοργανώνουμε αυτή την όμορφη δραστηριότητα. Ομορφαίνουμε το Παλούκι, είναι και απόφαση και επιθυμία αυτό του Περιφερειάρχη μας, όχι μόνο στην συνεργασία με τον δήμο, αλλά και γενικότερα για τέτοιου είδους δράσεις, οι οποίες να είστε βέβαιοι ότι και θα συνεχιστούν και στην όμορφη πόλη της Αμαλιάδας, την οποία θα ομορφύνουμε περισσότερο.

Ευχαριστώ και τον κ. Βασίλη Καψή και τον κ. Γιώργο Μπακέλα από το Νομικό Πρόσωπο του δήμου, οι οποίοι συνέδραμαν σε όλη αυτή την δραστηριότητα».

Και τεχνική ανακατασκευή του αλιευτικού…

Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Γιώργος Μπακέλας εκτός των αισθητικών παρεμβάσεων που ήδη ξεκίνησαν, μίλησε και για άμεση έναρξη παρεμβάσεων ανακατασκευών στο αλιευτικό καταφύγιο, οι οποίες θα συμβάλλουν στην συντήρηση και στην καλύτερη με σύγχρονους όρους λειτουργία του, για την εξυπηρέτηση αλιέων και πολιτών.

«Μετά από 4 μήνες, όπου δώσαμε την υπόσχεση ότι το λιμανάκι Παλουκίου θα αναβαθμιστεί, βρισκόμαστε εδώ για να κάνουμε έργο αυτό που υποσχεθήκαμε στον απλό πολίτη και τον καθημερινό χρήστη αυτής της δομής.

Δεν θα γινόταν τίποτε, αν δεν είχαμε την συνδρομή τόσο της Περιφέρειας, που απεικονίζεται στο πρόσωπο του κ. Κοροβέση, ο οποίος ανταποκρίνεται πάντα σε θέματα πολιτισμού και σε θέματα τα οποία έχουν πραγματικά υψηλό καλλωπιστικό επίπεδο για την πόλη.

Αυτό που βλέπεται να γίνεται με τα γκράφιτι, δεν είναι μια στατική μελέτη και μια στατική κατασκευή. Είναι δράσεις που υπάρχει συμμετοχή απ’ όλα τα σχολεία της Αμαλιάδας, τα οποία την ερχόμενη εβδομάδα, πάντα βάσει του πρωτοκόλλου για τον κορονοϊό, θα έρχονται εδώ και υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη κ. Κωστόπουλου, ο οποίος είναι ο ιθύνον νους του έργου, θα μπορούν να μπαίνουν σε μια διαδικασία συνδιαχείρισης αυτού του έργου.

Εννοείτε, ότι στην εποχή του «γκρίζου» και του κορονοϊού, εμείς κάνουμε μελέτες και «προχωράμε» με έργα, τα οποία δίνουν χρώμα στη ζωή μας και βέβαια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα «προχωρήσουμε» και με την τεχνική ανακατασκευή του λιμένος, τόσο όσον αφορά τα φωτιστικά, την ύδρευση και την παροχή ηλεκτρισμού, όσο και με την περαιτέρω πλήρη ανάπλαση του λιμενοβραχίονα και των κατασκευών της ξηράς, για να μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές και θα αναβαθμίσουν και τον τουριστικό τομέα της περιοχής.

Δεν θα γινόταν τίποτα, όπως ποτέ δεν γίνεται τίποτα, αν δεν είχαμε την συνδρομή και την παρότρυνση κάποιων ανθρώπων. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν, ώστε αυτό να έχει αντίκρισμα στους πολίτες και την περιοχή».

Στηρίζουν και οι επαγγελματίες

Την προσπάθεια που επιτελείται στο Παλούκι αυτές τις μέρες στηρίζουν έμπρακτα και οι επαγγελματίες της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννης Πανουτσόπουλος, πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Καταλυμάτων περιοχής Παλουκίου – Κουρούτας  «Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε ότι θα γίνει αυτό το έργο, το «αγκαλιάσαμε» και προσφέρουμε στέγη στα άτομα που εργάζονται εδώ. Θα πρέπει όλο αυτό που γίνεται ο κόσμος να το αγαπήσει και να το προστατεύσει. Επικροτούμε αυτή την προσπάθεια. Μακάρι να γίνονται τέτοιες προσπάθειες και αυτό που θέλουμε είναι να βελτιωθεί η όψη του Παλουκίου γιατί είναι πολύ φθίνουσα. Ευχόμαστε να γίνουν και άλλα πράγματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης».

Να σημειωθεί, ότι η  Art In Progress έχει σαν αντικείμενο την σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό. Eίναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός (ΑΜΚΕ) που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2011 στην Πάτρα. Δραστηριοποιείται κυρίως στην διοργάνωση και την υλοποίηση σύγχρονων εικαστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αναφορά στις αρχές της κοινωνίας των πολιτών, της αειφόρου ανάπτυξης και της κοινής ωφέλειας.

Δείτε φωτογραφίες:

Όλη η επικαιρότητα