Ηλεία

Φρίξα: Με ιστορικό απόθεμα και πληθυσμό που φθίνει…

Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας

Οδηγώντας μια απόσταση 13 χλμ. από τα Κρέστενα –και μετά από μια εντυπωσιακή διαδρομή όπου κυριαρχεί το πράσινο- αντικρίζεις τη Φρίξα που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο.

Η κοινότητα αποτελείται από δύο οικισμούς το «Τουρνεσιάρι» και την κυρίως «Φρίξα». Αν και έχει «κοπάσει» τα τελευταία χρόνια παραμένει γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει λόγω  των κατολισθήσεων και καθίζησης του εδάφους που έγιναν κατά το 1999, ενώ την περιοχή επηρέασε και η μεγάλη φωτιά του 2007… 

Η Φρίξα ήταν πόλη της αρχαίας Ηλείας με τη θέση της να τοποθετείται κοντά στο σημερινό χωριό, στην περιοχή «Παλιοφάναρο», στο Φρίξιον όρος, με τη μαγευτική θέα.

Η αρχαία Φρίξα, πόλη της Μινυακής εξάπολης,  είναι γνωστή από τον Παυσανία ο οποίος αναφέρει ότι την εποχή που πέρασε από εκεί ήταν κατεστραμμένη. Ανήκε στη χώρα των Πισατών και δίπλα στην πόλη πάνω σε λόφο υπήρχε ο ναός της Κυδωνίας Αθηνάς τον οποίο ο Παυσανίας βρήκε μισογκρεμισμένο ενώ διατηρούνταν ακόμα ο βωμός. Ο ναός βρισκόταν στην αριστερή όχθη του Αλφειού και τον είχε κατασκευάσει ο Κλύμενος από την Κυδωνία της Κρήτης ο οποίος ήταν απόγονος του Ηρακλή.

Τις φυσικές ομορφιές του ποταμού Αλφειού απολαμβάνουν κάθε καλοκαίρι και τα δεκάδες μέλη της εγκατεστημένης εκεί παιδικής κατασκήνωσης.

Σήμερα η Φρίξα έχει περίπου 150 μόνιμους κάτοικους κύρια ασχολία των οποίων είναι η καλλιέργεια της ελιάς, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα του χωριού είναι η μείωση του πληθυσμού…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Φρίξας)

«Προβλήματα άλλοτε μικρά, άλλοτε μεγαλύτερα πάντα υπάρχουν. Τουλάχιστον τελευταία δεν έχουμε πρόβλημα με τις κατολισθήσεις και είμαστε ευχαριστημένοι γι’ αυτό. Η Φρίξα παλιότερα είχε προβλήματα με αυτό, τώρα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα κι ευχόμαστε να συνεχίσει έτσι.

Η αγροτική οδοποιία είναι σε ένα μέτριο προς καλό επίπεδο, στην ύδρευση είμαστε μια χαρά ενώ σε καλό επίπεδο είμαστε και με φωτισμό και απορρίμματα.

Έχει δοθεί σε εργολάβο η αλλαγή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και η τοποθέτηση νέας δεξαμενής, έχουν ασφαλτοστρωθεί κάποια σημεία στον δρόμο που οδηγεί στο χωριό, αλλού έχει πέσει και τσιμέντο.

Τώρα το καλοκαίρι το χωριό μας παίρνει ζωή αφού έρχεται κόσμος. Υπάρχει και η κατασκήνωση -που κάποιοι σταματούν κάποιοι όχι- και περνά κόσμος.

Η πανδημία έφερε φόβο και στο χωριό μας, που όμως έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι κάτοικοί του.

Η βασική καλλιέργεια είναι αυτή της ελιάς που σίγουρα δεν είναι όπως ήταν πριν 20 χρόνια. Παραμένει σε ανεκτά επίπεδα πάντως.

Οι νέοι στο χωριό μας είναι 15- 20 και νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνει για να μείνουν εδώ άλλοι να επιστρέψουν και άλλοι είναι να βάλουν το μυαλό τους κάτω και να σκεφτούν πράγματα που μπορούν να κάνουν. Φτάνει να θέλουν και οι ίδιοι να το κάνουν…».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΛΙΟΥΚΟΣ (Συνταξιούχος)

«Η ζωή στη Φρίξα είναι χάλια, υπάρχει φτώχεια, τίποτα δεν είναι στη θέση του, δρόμους δεν έχουμε. Οι παραγωγές είναι μικρές, κόσμος δεν υπάρχει ενώ παλιότερα φτάναμε τα 800 άτομα. Τώρα αμφιβάλλω αν έχουμε 150. Πρέπει να υπάρξουν δουλειές για τους νεότερους, να τους δώσουν κίνητρα, κάποτε ο κάμπος ήταν πράσινος τώρα υπάρχει εγκατάλειψη και ξηρασία.

Υπάρχει ένα καφενεδάκι, εκεί μαζευόμαστε 5- 6 και συζητάμε κάθε μέρα.

Με την πανδημία δεν είχαμε πρόβλημα και τώρα όλο σχεδόν το χωριό είναι εμβολιασμένο. Τι θα γίνει από δω και πέρα δεν γνωρίζω. Ότι ακούμε στην τηλεόραση…».

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

«Η ζωή στη Φρίξα είναι ήρεμη και ήσυχη. Έρχομαι για διακοπές πολλά χρόνια αφού ο σύζυγός μου κατάγεται από το χωριό. Παλιότερα ήταν χειρότερα τα πράγματα, δεν υπήρχαν δρόμοι και δέσποζε η λάσπη. Τώρα έχουν φτιάξει πολλά, όμως δεν πιάνουμε τηλεόραση κι αυτό είναι μειονέκτημα».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΗΓΑΣ

«Το χωριό μας δεν έχει κανέναν σωστό αγροτικό δρόμο, δεν πάει κανένα αμάξι και τα τρακτέρ κινούνται με το ζόρι. Δεν μας προσέχουν και δεν ξέρω γιατί. Ο πρόεδρος της κοινότητας δεν μπορεί να κάνει πολλά αφού αρμόδιοι είναι άλλοι…

Έχω κι ένα παράπονο που πήρε το αυτί μας… αυτοί οι κύριοι θέλουν να μας κόψουν και το κυνήγι. Αν ισχύσει αυτό να μην πατήσει κάνεις από τους 300 στο χωριό μας. Η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε 100 ψήφους από τη Φρίξα, με αυτό το πράμα δεν θα πάρει ούτε μισό!

Για ν’ αλλάξει η κατάσταση πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους να γυρίσουν στα χωράφια».

Όλη η επικαιρότητα