Φωνή απόγνωσης από τους κτηνοτρόφους της Ηλείας: Χάνουν χιλιάδες ευρώ από την απένταξη 37 ορεινών κοινοτήτων από την εξισωτική

Share

Παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή τα εμπόδια που έχει θέσει η συγκυβέρνηση στους κτηνοτρόφους της Ελλάδας, πραγματοποίησαν χθες τα μέλη του ΔΣ της ΟΑΣΗ και αρκετοί κτηνοτρόφοι, επισκεπτόμενοι την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηλείας προκειμένου να θέσουν τους προβληματισμούς τους και να ζητήσουν άμεσα λύσεις πριν εξαφανιστεί εντελώς η κτηνοτροφία στη χώρα μας.

Η συγκέντρωση της ομάδας των κτηνοτρόφων ξεκίνησε από την πλατεία δίπλα στο παλαιό Νοσοκομείο Πύργου. Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος εξήγησε στους παρευρισκόμενους για την απένταξη 37 κοινοτήτων της Ηλείας από το καθεστώς των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της, με αποτέλεσμα εκατοντάδες κτηνοτρόφοι να τσακίζονται οικονομικά και να χάνουν τις εξισωτικές. Ύστερα από αναθεώρηση κοινής αγροτικής πολιτικής, θα χαθεί μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων, αφού οι κτηνοτρόφοι δε θα θεωρούνται πλέον ανταγωνιστικοί για να παραμείνουν στην παραγωγή. Ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό θέμα που έθεσε ο κ. Γιαννόπουλος ήταν αυτό με τις αποζημιώσεις των ΠΣΕΑ, όπου αγρότες άνω των 70 ετών δε δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση στον οργανισμό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για όσους έχουν κάνει τις διαδικασίες που όριζε ο κανονισμός αλλά δεν προχώρησαν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να τους βγάζει όλους και να μη λαμβάνει κανείς αποζημίωση.

Από την άλλη, χαρακτήρισε ως εμπαιγμό την απάντηση του νέου Υπουργού Γεωργίας Σταύρου Αραχωβίτη σε επερώτηση για το θέμα τιμής του γάλακτος, όπου αποποιήθηκε των ευθυνών και προέτρεψε τους αγρότες να ενταχθούν στην επιτροπή ανταγωνισμού. Μια κυβέρνηση, που θεωρεί και επιμένει ότι είναι αριστερή, οφείλει να κοιτάει τον ασθενέστερο σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο. Ακόμα, αναφέρθηκε στα εμπόδια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που οδηγεί έξι μέλη της ΟΑΣΗ στα δικαστήρια Αμαλιάδας στις 21 Νοεμβρίου για τις κινητοποιήσεις του 2017 στην περιοχή Λατίφι, μη σεβόμενοι το δικαίωμά τους για διεκδίκηση όσων τους ανήκουν.

Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη

Η συνέχεια δόθηκε με πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Πύργου, κατευθυνόμενοι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηλείας. Η συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, όπου του κατατέθηκε χαρτί με τα δυο βασικά προβλήματα και τις νομικές δυσκολίες που τους θέτει η κυβέρνηση. Ο κ. Γεωργιόπουλος έχοντας προγραμματισμένη συνάντηση την ίδια μέρα με την Εξεταστική Επιτροπή, υποσχέθηκε τη μεταφορά των αιτημάτων τους απευθείας στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα. Τελευταίος σταθμός της πορείας τους αποτέλεσε η Αποκεντρωμένη, όπου σε ολιγόλεπτη συνομιλία που είχαν με τη Διευθύντρια της υπηρεσίας Άννα Μητροπούλου, τους έγινε γνωστό πως τα αιτήματά τους έχουν προωθηθεί αλλά δεν είναι στο χέρι της η επίσπευσή τους προκειμένου να έχουν και οι ίδιοι μια οριστική απάντηση.