Αχαϊα

Φωτιά Αχαΐα: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για την χαρτογράφηση της περιοχής – Αναζωπύρωση της φωτιάς στη Ζήρια

Για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής της Αιγιαλείας που ξέσπασε χθες μεγάλη δασική πυρκαγιά ενεργοποιήθηκε ως Εθνικό Σημείο Επαφής η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή της Αιγιαλείας, η οποία επλήγη από δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 31 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Σοβαρές αναζωπυρώσεις στη Ζήρια

Αυτή την ώρα υπάρχουν σοβαρές αναζωπυρώσεις μέσα στο χωριό Ζήρια και επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και 3 αεροσκάφη καναντέρ. Παράλληλα μαίνονται μικρές εστίες σε Άνω Ζηρια και Προφήτη Ηλία όπου επίσης γίνονται διαρκώς ρίψεις νερού από αέρος. Το ρωσικό αεροσκάφος Μπεριέβ έχει πάντως αποχωρήσει από την επιχείρηση κατάσβεσης.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε το Συντονιστικό Όργανο υπό τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανο Κολοκούρη και τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Πολίτικής Προστασίας Χαράλαμπου Μπονάνου, του δημάρχου Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλου, της Συντονίστριας ΠΠ Ευσταθίας Γιαννιά και του διευθυντή ΠΠ της Περιφέρειας Νίκου Γυφτάκη.

Το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στην Ζήρια περιορίζεται στην Άνω Ζήρια και τον Προφήτη Ηλία και βαίνει προς οριοθέτηση, δηλαδή προς έλεγχο. Στο σημείο συνεχίζονται οι ρίψεις ποσοτήτων νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Στο Συντονιστικό συμμετείχε και ο Γενικό Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης.

Το Συντονιστικό έγινε στις Καμάρες (βενζινάδικο Μπαβιόλη) και συμμετείχαν ακόμα οι αντιπεριφερειάρχες Ανδρέας Φίλιας και Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, το ΕΚΑΒ, το Δασαρχείο και το Λιμενικό. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να αρχίσει η δ ‘ φάση του σχεδίου που προβλέπει την καταγραφή των ζημιών από τη Δημοτική Αστυνομία Αιγιάλειας.

Με πληροφορίες και από: pelop.gr

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα