Ηλεία

Φωτιές – Covid- Κυπαρισσιακός περιορίζουν τη δράση των κυνηγών

Με τη νέα κυνηγετική περίοδο να έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες, η κίνηση στις επιχειρήσεις με κυνηγετική είδη έχει ξεκινήσει δειλά δειλά.

Χρονιά που δεν θα ήθελε να θυμάται κανένας επιχειρηματίας ειδών κυνηγιού ήταν η περυσινή, καθώς οι γενικές απαγορεύσεις της κυβέρνησης συμπεριέλαβαν και την παλαιά αυτή δραστηριότητα που περνά από γενιά σε γενιά.

Με τη νέα κυνηγετική περίοδο να έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες, η κίνηση στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει δειλά δειλά και ευχή όλων είναι η δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας τη δεδομένη στιγμή με τον κορωνοϊό να μην σταθεί ξανά εμπόδιο.

Για πολλούς το κυνήγι αποτελεί τρόπο ζωής και διέξοδο από την καθημερινότητα. Η στέρησή του την περυσινή χρονιά ήταν κοστοβόρα και οι αντιδράσεις πολλές. Ο οικονομικός αντίκτυπος από την κυβερνητική απαγόρευση τεράστιος και η απώλεια εισοδήματος σημαντική σε μια τόσο δύσκολη εποχή που διανύουμε, με τη νέα χρονιά να αποτελεί ίσως τη μοναδική ευκαιρία να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις.

Με προβλήματα αλλά και ελπίδα…

Και αν χαρακτήριζε κανείς την περυσινή χρονιά «γεμάτη προβλήματα», η φετινή δεν αποτελεί εξαίρεση. Όχι μόνο υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, αλλά ο πύρινος εφιάλτης για την Ηλεία επέστρεψε και πάλι και τεράστιες εκτάσεις δασών έγιναν στάχτες. Όλα αυτά, μαζί με τις καιρικές συνθήκες, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή διεξαγωγή της δραστηριότητας του κυνηγιού τη φετινή χρονιά, όπως αποκαλύπτουν οι επιχειρηματίες. Και παρότι το κλίμα δεν είναι αισιόδοξο, εκφράζουν τις ελπίδες τους έστω και για ελάχιστη ανάκαμψη, αρκεί να μην υπάρξουν ξανά παρόμοιες απαγορεύσεις.

Παρακάτω οι δηλώσεις τους για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου:

Διονύσιος Καραλής: «Φέτος είναι πολύ περίεργα τα πράγματα.

Υπήρχε και ακόμα υπάρχει ο κορωνοϊός, ενώ στην περιοχή μας αντιμετωπίζουμε ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα που είναι οι φωτιές. Το κυνήγι είναι ένα χόμπι που αρέσει σε πολλούς και δειλά δειλά έχουν ξεκινήσει να κάνουν τις προετοιμασίες τους, αγοράζοντας όσα προϊόντα έχουν ανάγκη. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το ξεκίνημα της νέας κυνηγετικής περιόδου όπως τα προηγούμενα χρόνια. Είναι αρκετά πεσμένο.

Πέρυσι η χρονιά έληξε πριν καν ξεκινήσει. Κατά τη γνώμη μου θεωρώ πως η κυβέρνηση φέτος θα αφήσει ελεύθερο το κυνήγι, μιας και στους κυνηγούς δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Πάντα οι παρέες φτάνουν το πολύ τέσσερα άτομα και κυνηγούν στο δάσος σε ανοιχτές περιοχές. Εκτιμώ ακόμα πως δεν θα υπάρξει απαγόρευση ξανά μιας και η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο να κρατά όλα τα επαγγέλματα και τις δραστηριότητες κλειστές λόγω κορωνοϊού.

Το κυνήγι αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας είναι το ορτύκι και το τρυγόνι που γίνεται στα παραθαλάσσια μέρη. Το πρόβλημα ωστόσο θα είναι αργότερα, με το κυνήγι στα βουνά, όπου εκεί όπως είναι αναμενόμενο θα υπάρξουν κάποιες απαγορεύσεις λόγω των πυρκαγιών. Εκεί σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα. Το βουνό σε πάρα πολλά σημεία στην περιοχή μας θα είναι απαγορευμένο. Μπεκάτσες, τσίχλες, αγριογούρουνα, λαγούς είναι τα θηράματα που κυνηγάμε και αποτελούν το 80% του κυνηγιού.

Σε ότι έχει σχέση με τις τιμές, αυτές είναι ίδιες. Μια μικρή αύξηση που υπάρξει, θα την καλύψουμε προσωπικά σαν μαγαζί με τη βοήθεια των εταιρειών. Να σημειώσουμε πως η αύξηση αυτή είναι στα φυσίγγια, λόγω της αύξησης του μολύβδου. Σε όλα τα υπόλοιπα οι τιμές είναι ίδιες».

Ιωάννης Χάρμπιλας: «Η κίνηση δεν έχει ξεκινήσει καν, όχι μόνο λόγω κορωνοϊού αλλά και λόγω οικονομικής αδυναμίας»

Περιμένουμε τις επόμενες μέρες να υπάρξει μια αύξηση του κόσμου, ωστόσο είναι δύσκολο. Οι φετινές φωτιές σίγουρα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο κυνήγι, καθώς δεν υπάρχει πράσινο πια και τα πουλιά δεν βρίσκουν τόπους για να κάτσουν και να τραφούν. Όλα αυτά θα επηρεάσουν τη δραστηριότητα.

Περιμένουμε να δούμε τις καιρικές συνθήκες αν θα επιτρέψουν να γίνει σωστό κυνήγι. Είναι μια στάσιμη περίοδος και θεωρώ πως μέχρι στιγμής καλά έχει κάνει η κυβέρνηση και δεν έχει προχωρήσει σε κάποια απαγόρευση. Σε ορισμένα δάση, αν το κρίνει αναγκαίο μπορεί να αποφασίσει την απαγόρευση, αλλά όπου δεν έχουν πληγεί από πυρκαγιές θεωρώ ότι θα πρέπει να επιτραπεί.

Το κλίμα δείχνει αύξηση των τιμών, ωστόσο κάνουμε ότι μπορούμε για να διατηρήσουμε τις ίδιες τιμές και ίσως λίγο παρακάτω. Ο κόσμος δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στα εργατικά προϊόντα και μετά στα κυνηγετικά, καθώς η εργασία πάντα προέχει από το χόμπι».

Γιώργος Σπηλιωτόπουλος: «Καλές οι πρώτες μέρες»

«Οι πρώτες μέρες μέχρι στιγμής για το κατάστημα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως καλές, κάτι που δεν ισχύει στον τομέα των θηραμάτων όπου η κατάσταση είναι μέτρια. Η κίνηση ευτυχώς ήταν όπως την αναμέναμε και πιστεύουμε να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου του λαγού και του αγριόχοιρου πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε καλά. Φέτος πιστεύουμε τα πράγματα να πάνε καλά και να μην έχουμε απαγορεύσεις όπως την περασμένη χρονιά.

Η κατάσταση ήταν απελπιστική και ο κόσμος παραπονιόταν έντονα που δεν μπορούσε να βγει στο βουνό όπου ο συνωστισμός δεν είναι εφικτός. Πιστεύουμε φέτος να μην έχουμε τα ίδια προβλήματα και να κυλήσει ομαλά η φετινή χρονιά. Ο καιρός σίγουρα θα μας καθορίσει και θα παίξει βασικό ρόλο.

Στον τομέα των τιμών υπάρχει μια μικρή αύξηση σε όλα τα προϊόντα από 10- 20% και θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση. Έχουμε κάνει ότι καλύτερο μπορούμε από τιμές και οι τιμές μας είναι πάντα χαμηλότερες. Προσπαθούμε πάντα να έχουμε την καλύτερη ποιότητα για τον κυνηγό. Κάθε κυνηγός δείχνει προτίμηση σε κάποιο συγκεκριμένο θήραμα, οπότε στις αγορές τους κινούνται ανάλογα και πάντα με ασφάλεια.

Εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα δεν μπορούμε να κάνουμε με την κατάσταση να παραμένει στο κόκκινο, ωστόσο καταβάλλουμε προσπάθειες να βοηθήσουμε όσο μπορούμε από πλευράς μας και ελπίζουμε να μην έχουμε τα ίδια με πέρυσι».

Αναστάσιος Ζαφειράκης: «Μέτριο ξεκίνημα»

«Ήταν ένα μέτριο ξεκίνημα. Ο κόσμος δείχνει ζορισμένος με όλα αυτά που έχουν γίνει λόγω κορωνοϊού που οδήγησε στην απαγόρευση πέρυσι της δραστηριότητας του κυνηγιού.

Άδειες έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν, με την περυσινή χρονιά να λογίζεται ως κάκιστη, όπου στο ξεκίνημά της υπήρχε ελπίδα αλλά η κατάληξή της δεν ήταν η αναμενόμενη. Αρκετός κόσμος περιμένει κάθε χρόνο το διάστημα αυτό για να κάνει το χόμπι του και μένει φέτος να δούμε τι θα γίνει.

Εύχομαι σε όλους ασφαλή και καλή κυνηγετική χρονιά. Θα δούμε πως θα κυλήσει η κατάσταση μιας και όλα ακόμα είναι στον αέρα. Όσον αφορά το πεδίο των τιμών θεωρώ πως φέτος θα ανέβουν εξαιτίας όσων έχουν γίνει, ωστόσο εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο για τον κόσμο και όσο το δυνατόν οικονομικότερα για όλους.

Πλέον όσοι επισκέπτονται το κατάστημα φροντίζουν να κοιτούν τα πιο οικονομικά προϊόντα μιας και δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα παλαιότερων χρόνων, με τον κάθε κυνηγό να εξοπλίζεται με τα απαραίτητα προϊόντα για το θήραμα που κυνηγά αλλά και για την ασφάλειά του».

Όλη η επικαιρότητα