Categories: Ηλεία

Φώς ελπίδας το Φεστιβάλ Ολυμπίας…

Share

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΘΕΑΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΠΑΡΆ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΊΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Στην επιτυχία που σημείωσε το φεστιβάλ και στα κριτήρια με τα οποία έγιναν οι επιλογές των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο Φλόκα αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης Δημήτρης Κωσταριάς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θεόδωρος Αμπαζής στην συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας την Δευτέρα το απόγευμα.

Με βάση τα όσα είπε ο κ Κωσταριάς βασικό κριτήριο στην επιλογή των παραστάσεων  αποτέλεσε το περιεχόμενο των έργων και η σημασία τους για τον σύγχρονο θεατή, η πρωτοτυπία των συνεργασιών, η σκηνοθετική προσέγγιση , η υψηλή καλλιτεχνική αξία των συντελεστών και η ποιότητα των παραγωγών.

Επίσης ότι μολονότι,  λόγω πανδημίας,  ο προγραμματισμός του Φεστιβάλ καθυστέρησε αρκετά και οι προτάσεις προς το Φεστιβάλ δεν ήταν πολλές, μορφοποιήθηκε ένα πρόγραμμα με κοινό θέμα την «κρίση της πολιτικής» και την «αλλοτρίωση της εξουσίας»  (Ριχάρδος Β’, Δάφνες και Πικροδάφνες, Βάκχες, Λυσιστράτη) και τη διαπραγμάτευση αυτού του θέματος μέσα στους αιώνες.

Mε ίδιους πόρους

Ιδιαίτερη αναφορά  έγινε στο γεγονός πως με ίδιους πόρους του Δήμου επισκευάστηκε το θέατρο «Ολύμπια» (Φλόκα), ανακαινίστηκαν οι χώροι υποδοχής και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός του θεάτρου.

“Η πρότερη κατάσταση του θεάτρου (σπασμένες καρέκλες και έπιπλα, ρωγμές σε σοβάδες και σπασμένα παράθυρα και καθρέπτες, ελλιπής φωτισμός σε καμαρίνια-διαδρόμους- είσοδο θεάτρου, επικίνδυνος ηλεκτρολογικός πίνακας κ.α.) μαρτυρούσαν μια παντελή έλλειψη φροντίδας για τον χώρο. Οι καλλιτέχνες που είχαν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια και επισκέφθηκαν το θέατρο φέτος εξήραν τη σημαντική βελτίωση των υποδομών του θεάτρου και τη σημασία που έχει τόσο για την γενικότερη εικόνα του Φεστιβάλ όσο και την απρόσκοπτη παρουσίαση των παραστάσεων.  Εγκαινιάστηκαν οι παρεμβατικές δράσεις του Φεστιβάλ. Ξεκίνησαν τα δωρεάν εργαστήρια για Πολίτες σηματοδοτώντας τη σημασία της εκπαίδευσης στη φιλοσοφία του Φεστιβάλ αλλά και της άμεσης επαφής του θεσμού με την Κοινότητα των Πολιτών”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Δημήτρης  Κωσταριάς…

Αυξητική τάση…

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο η επισκεψιμότητα του Φεστιβάλ είχε – παρά την επιδείνωση της γενικότερης κατάστασης στη χώρα λόγω πανδημίας- αυξητική τάση. Δεδομένης της πολύ μικρής παρουσίας εγχώριου και ξένου τουρισμού στην περιοχή, το Φεστιβάλ ξεκίνησε με μικρή συμμετοχή του κόσμου αλλά οι θεατές αυξάνονταν σε κάθε παράσταση.

Ενδεικτικά: την παράσταση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών παρακολούθησαν 300 θεατές, την παράσταση της Γιώτας Νέγκα με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων παρακολούθησαν 400 θεατές και την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου παρακολούθησαν 800 θεατές.

“Είναι σημαντικό ότι , σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, καμία παράσταση δεν ακυρώθηκε λόγω χαμηλής προπώλησης.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες αποφάσισαν να έρθουν και να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται, επωμιζόμενοι οι ίδιοι, σε πολλές περιπτώσεις, το οικονομικό κόστος, τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θεόδωρος Αμπαζής

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θεόδωρος Αμπαζής

Πριν γίνει ο απολογισμός για το φεστιβάλ  ο Δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος  στην τοποθέτησή του μίλησε για ένα πετυχημένο Φεστιβάλ υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας ενώ επεσήμανε ότι  δεν είναι σωστό να συγκρίνεται η φετινή διοργάνωση με αυτές προηγούμενων ετών που διεξάγονταν υπό κανονικές συνθήκες.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης  τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον Γιάννη Σεφερλή που έφυγε από την ζωή στον οποίον αναφέρθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωτήρης Παπαηλίου, αναφέρθηκε στην σημαντική συνεισφορά του Γ. Σεφερλή ζητώντας παράλληλα να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
Ενός λεπτού σιγή από το Δημοτικό Συμβούλιο για τον μεγάλο οραματιστή Γ. Σεφερλή.

Κείμενο: Παναγιώτης Παυλόπουλος

Φωτορεπορτάζ: Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος

Δείτε επίσης:

Δημοτικό Συμβούλιο Αρχ. Ολυμπίας: Φωτιές, φεστιβάλ και “αρχαιολογικό πάρκο”

Γ. Γεωργιόπουλος: Στον Χαρδαλιά για πρόγραμμα πυροπροστασίας της Αρχ. Ολυμπίας