Ηλεία

«Χαμογέλασε» ( ; ) ο τουρισμός στους Ηλείους επιχειρηματίες του κλάδου

Αρνητικό πρόσημο οι πυρκαγιές για την Ολυμπία.

Η φετινή τουριστική σεζόν είχε κυρίως  «ελληνικό άρωμα», αφού πέρα από τους τουρίστες που ήρθαν από τις χώρες του εξωτερικού, οι Έλληνες επισκέπτες συνέβαλλαν στην τόνωση των τουριστικών ροών στα ελληνικά νησιά αλλά και στην περιφέρεια.

Για τους επαγγελματίες του τουρισμού ήταν ένα στοίχημα, αφού για ακόμα μια χρονιά έπρεπε να λειτουργήσουν με τις νέες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του τουρισμού, οι οποίοι μίλησαν στην εφ. «Πατρίς», κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό για τη φετινή τουριστική σεζόν, ξεκίνησε ελπιδοφόρα και για τους ξενοδόχους αλλά και για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, που αμφότεροι είδαν τους Έλληνες να προτιμούν τις επιχειρήσεις τους, αποτελώντας έτσι μια ευχάριστη έκπληξη.

Συμπερασματικά όλοι μιλούν για μια καλή τουριστική σεζόν και η κίνηση χαρακτηρίζεται αισθητά βελτιωμένη σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2020.

Μελανό σημείο στον απολογισμό, αποτελεί η περιοχή της Ολυμπίας, που έχασε ένα μεγάλο «κύμα» τουριστών σε μια περίοδο που αναμενόταν κορύφωση της τουριστικής κίνησης. Οι πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή ανάγκασαν τους ξενοδόχους να εκκενώσουν τα ξενοδοχεία τους ενώ και μετά το πέρας των πυρκαγιών, η κατάσταση στην ατμόσφαιρα παρέμεινε αποπνικτική, γεγονός δυσάρεστο για τους τουρίστες και για τους κατοίκους της περιοχής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΥΛΙΓΑΔΑΣ

Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων «Ένωση Αρχαίας Ολυμπίας»

«Η τουριστική σεζόν για εμάς ξεκίνησε αισιόδοξα, από τα τέλη του Ιουλίου όπου είδαμε σημαντική αύξηση στις κρατήσεις. Δυστυχώς, εκτός από το δεδομένο πρόβλημα του κορωνοϊού, που μάθαμε να ζούμε πλέον με αυτό, ξαφνικά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν ιδιαίτερα την περιοχή της Ολυμπίας. Αν δεν υπήρχαν οι πυρκαγιές ο Αύγουστος θα ήταν ένας καλός μήνας. Την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά εκκενώθηκαν όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής. Από 14 Αυγούστου είχαμε πάλι κάποια επισκεψιμότητα όμως η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και πολύ δυσάρεστη για τους τουρίστες. Το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μια κακή τουριστική σεζόν. Και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αφού δεν θα υπάρχουν οι επιστρεπτέες από το κράτος, που μας βοήθησαν πολύ την περασμένη χρονιά. Οι λίγες μέρες που δουλέψαμε μας τόνωσαν ψυχολογικά αλλά όχι οικονομικά. Περιμέναμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο όμως μέχρι στιγμής η πληρότητα είναι μόλις στο 5% ενώ υπάρχουν και πολλές ακυρώσεις. Άρα μιλάμε για ένα πρόωρο τέλος της σεζόν, αφού τουρίστες περιμένουμε πάλι από τον Απρίλιο, ανάλογα και με τις υγειονομικές εξελίξεις. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, από τη φετινή τουριστική σεζόν μας έμεινε μόνο η αισιοδοξία».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

 Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας

«Η τουριστική σεζόν είναι αισθητά βελτιωμένη σε σύγκριση με πέρυσι. Σταδιακά οι τουρίστες αυξάνονται, όσο περνούσαν οι μήνες. Βάσει των κρατήσεων ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μήνες της φετινής σεζόν. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες προτίμησαν την περιοχή μας λόγω της εύκολης οδικής προσβασιμότητας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το πρόγραμμα του ”Κοινωνικού Τουρισμού”, βοήθησε αρκετούς- κυρίως οικογένειες- να κάνουν διακοπές. Όσον αφορά τους επόμενους μήνες, οι κρατήσεις προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό, ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για τη συνέχεια, γιατί τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Το τελικό συμπέρασμα της φετινής σεζόν, είναι ικανοποιητικό. Όμως χρειάζεται δουλεία, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια ώστε να ανακάμψει ο κλάδος».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ

Ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού πρακτορείου

«Σε αυτήν την τουριστική σεζόν επικράτησε ο εσωτερικός τουρισμός, σε αντίθεση με τις κρουαζιέρες που μας απογοήτευσαν εντελώς. Ο εσωτερικός τουρισμός ‘’έπιασε’’ τα επίπεδα του 2019 σε ποσοστό 40%. Πολλοί Έλληνες έδειξαν διάθεση για διακοπές φέτος και μετά από δύο χρόνια είχαμε μεγάλη πληρότητα στις οδικές εκδρομές. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν σε αυτό και το γενικότερο κλίμα με τον κορωνοϊό. Οι περισσότεροι είχαν ως πρώτη επιλογή περιοχές που είναι προσβάσιμες οδικώς, όπως η Λευκάδα, γιατί στο καράβι υπάρχει ο φόβος του συνωστισμού, όμως σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με το 2020. Αντίθετα οι κρουαζιέρες φέτος ήταν ανύπαρκτες. Και για εμάς αλλά και για την τοπική αγορά γενικότερα, γιατί οι τουρίστες δεν κατέβαιναν από τα καράβια λόγω των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση αυτή μας δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα και ελπίζω τον επόμενο χρόνο να έχουν αλλάξει αυτά τα μέτρα.       Συμπερασματικά, για φέτος κρατάμε την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού και ευχαριστούμε τους Έλληνες που μας προτίμησαν».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

 Ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού πρακτορείου

«Το φετινό καλοκαίρι η κίνηση θα μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί στο μέτριο! Το γραφείο μας στήριξε τον εσωτερικό τουρισμό και πρότεινε και φέτος τα ελληνικά νησιά και ο κόσμος ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά! Επίσης με μεγάλη επιτυχία ανταποκρίθηκαν και οι ντόπιοι εκδρομείς, στα ταξίδια νεολαίας που πραγματοποιήσαμε σε Σαπιέντζα, Τριζόνια και έπεται στο Ναύπλιο και το Τολό με μεγάλη συμμετοχή. Μας προξένησε το ενδιαφέρον, το ότι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον για εκδρομές πριν τον κορωνοϊό, αν και πλήρως εμβολιασμένοι στην πλειονότητά τους, απείχαν από τις εκδρομές. Το κομμάτι της κρουαζιέρας ήταν μια ανάσα για τα τουριστικά λεωφορεία, όχι όμως και για τις τουριστικές επιχειρήσεις- καταστήματα, καθώς λόγω του covid-19, δεν προβλεπόταν shopping time. Από την άλλη δουλέψαμε και φέτος με ξένα γκρουπάκια -εκτός Κατακόλου, οι οποίοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, απολυμαίνοντας καθημερινά τα λεωφορεία μας από πιστοποιημένα συνεργία καθαρισμού. Καμία σχέση όμως αριθμητικά με τις αφίξεις προ κορωνοϊού».

Όλη η επικαιρότητα