Περιβάλλον

Χιλιάδες στρέμματα στάχτη

Το 2007 η Ελλάδα είχε βρεθεί αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην Ιστορία της.

Αμέτρητες περιοχές που μετρούν τις πληγές τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα.

Οι πρόσφατες εστίες – όπως συμβαίνει κάθε φορά άλλωστε – ξύπνησαν τις μνήμες από τις τεράστιες πυρκαγιές του 2007, τότε που είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές και είχαν γίνει στάχτη χιλιάδες εκτάρια γης.

Το 2007 η Ελλάδα είχε βρεθεί αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην Ιστορία της.

Δύο χρόνια μετά, το 2009, η μεγάλη πυρκαγιά της 21ης Αυγούστου στην Ανατολική Αττική μαινόταν επί τέσσερις ημέρες, καίγοντας περισσότερα από 200.000 στρέμματα πευκοδάσους.

Μπορεί το ζήτημα των πυρκαγιών να χρησιμοποιείται ως παιχνίδι επίρριψης πολιτικών ευθυνών, η ουσία όμως είναι ότι στην Ελλάδα οι φωτιές αποτελούν μόνιμο φαινόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η επιστημονική εξήγηση περί κλιματικής αλλαγής αποτελεί ισχυρό επιχείρημα, που επιβεβαιώνεται και από τα παραδείγματα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Τα στατιστικά δείχνουν ρεκόρ πυρκαγιών, όχι μόνο στη γηραιά ήπειρο, αλλά και παγκοσμίως και σε περιοχές όπου κάποτε ήταν αδιανόητο να ξεσπάσουν φωτιές, όπως η Γροιλανδία ή ο Καναδάς.

Στην Ελλάδα, όμως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι, που όλοι γνωρίζουμε, συζητούμε και καταδικάζουμε.

Μόνο που σε ένα κράτος όπου βασιλεύει η ατιμωρησία θα συνεχίσουν να υφίστανται. Κάθε φορά που καίγονται δάση, καταστρέφονται περιουσίες και χάνονται ανθρώπινες ζωές φουντώνει η συζήτηση περί οικοπεδοφάγων, αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων και οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών.

Σε μια χώρα, όμως, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η σύσταση εθνικού κτηματολογίου, σε μια χώρα όπου δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες, είναι λογικό να επικρατεί η λογική του παραλόγου και το δίκαιο να χάνεται στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.

Μέχρις ότου διορθωθούν όλες οι στρεβλώσεις, μένει μόνο η ελπίδα να σβήσουν οι πυρκαγιές με τα πρωτοβρόχια.

Όλη η επικαιρότητα