Ελλάδα

Χιόνια και στην Αττική: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί αυτή την ώρα – Η κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα

Ακούστε το άρθρο

Η κακοκαιρία Λέανδρος σαρώνει όλη τη χώρα, ενώ χιόνια έχουμε και στην Αττική, όπου έκλεισε, πριν από λίγο, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, και η οδός Τατοϊου, δύο χιλιόμετρα μετά τα Ανάκτορα προς Κατσιμίδι.

Όπως αναφέρει το newsbeast, στα ορεινά της Αττικής, όπου χιονίζει από το πρωί, η Αστυνομία έκλεισε δρόμους και προχώρησε σε μερικές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, για την ασφάλεια των πολιτών, στο πλαίσιο του προγραμματισμού που σχεδιάστηκε κατά την χθεσινή μεγάλη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Πολιτική Προστασία.

Ειδικότερα, εκτός από την Τατοϊου, από νωρίς το πρωί, προκειμένου να μην υπάρξει κυκλοφοριακό πρόβλημα στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από τυχόν ακινητοποίηση αυτοκινήτων και να παραμείνει ο δρόμος ανοιχτός, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο τμήμα από τον κόμβο Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι το Σχηματάρι (67.655 χιλιομετρική θέση).

Εξαιρούνται μόνο τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, οδικής βοήθειας και τα φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι. Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Πάρνηθας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και για τα φορτηγά στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών, από το 4ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η κυκλοφορία των Ι.Χ. γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης, έκλεισε η κυκλοφορία και στον Υμηττό και συγκεκριμένα στην οδό Αναπαύσεως στου Παπάγου, στο ρεύμα προς το βουνό και η περιφερειακή οδός Αλίμου- Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από το ύψος του πυροφυλακίου Καισαριανής.

Τέλος, διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Νέας Μάκρης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πάνω, τη λεωφόρο Διονύσου από το ύψος της λεωφόρου Θησέως και στη λεωφόρο Φυλής, προς Μονή Κλειστών στην Πάρνηθα, από το ύψος τελευταίας ταβέρνας.

Χιονοπτώσεις και παγετός από τον Λέανδρο

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής 15/1 προς Σάββατο 16/1 στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από την κακοκαιρία «Λέανδρος». Παράλληλα, παγετός επικράτησε κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά, με την ελάχιστη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τους -5 βαθμούς σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωί του Σαββάτου 16/1. Σημειώνεται ότι σε σταθμούς που λειτουργούν σε χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά καταφύγια, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα, η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν ακόμη χαμηλότερη. Για παράδειγμα στο Χ.Κ. Καϊμακτσαλάν η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν ίση με -11.7 βαθμούς.

Καθόσον οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν σε αρκετές περιοχές έως και το πρωί της Κυριακής 17/1, οι συνθήκες στο οδικό δίκτυο αναμένεται να είναι κατά τόπους ιδιαίτερα δυσμενείς. Για το λόγο αυτό σας προτρέπουμε να συμβουλεύεστε την υπηρεσία μας «ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ»  για τον προγραμματισμό των οδικών σας μετακινήσεων. Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο της Αττικής και των όμορων περιοχών το βράδυ του Σαββάτου 16/1. Με μωβ αποχρώσεις φαίνονται οι οδικοί άξονες όπου αναμένεται χιονόπτωση και με ανοικτό γαλάζιο οι οδικοί άξονες όπου αναμένεται χιονόνερο.

Στα λευκά ντύθηκε η Θεσσαλονίκη – Δείτε τις φωτογραφίες

Στα λευκά έχει ντυθεί η Θεσσαλονίκη, με τον Λέανδρο να κάνει άκρως αισθητή την παρουσία του και στην πόλη.

Σύμφωνα με το thestival.gr, χιόνι πέφτει ακόμη και στο κέντρο της πόλης, με τον «Λέανδρο» να χαρίζει όμορφες εικόνες και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Στις ορεινότερες περιοχές μάλιστα, το έχει στρώσει για τα καλά, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης.

Σε επιφυλακή βρίσκονται εργαζόμενοι σε δήμους και Περιφέρεια προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα από την κακοκαιρία.

Φωτογραφίες από το πέρασμα του χιονιά από τη Στερεά

Άργησε να κατέβει στα πεδινά, γενικά όμως δεν χτύπησε με την ένταση που αναμενόταν η κακοκαιρία «Λέανδρος» που έθεσε από το απόγευμα της Πέμπτης (14/1) σε επιφυλακή ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr στη Στερεά Ελλάδα, τα φαινόμενα βράδυ Παρασκευής και ξημερώματα Σαββάτου, στις περισσότερες περιοχές περιορίστηκαν στα 500 μέτρα υψόμετρο και πάνω, ενώ και η χιονόστρωση δεν έφτασε σε πολλά εκατοστά.

Εντούτοις χιόνι έπεσε αρκετό ξεκινώντας από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής στην Ευρυτανία και κατεβαίνοντας σταδιακά πιο κάτω στη βόρεια και ανατολική Φωκίδα, αλλά και στη δυτική και βόρεια Φθιώτιδα, συμπεριλαμβανομένου της δυτικής Λοκρίδας όπου γύρω από τον Παρνασσό άσπρισαν τα πάντα.

Δερβενάκια
Δυτική Φθιώτιδα
Ελάτεια
Γιαννιτσού
Μπράλος
Γραβιά

Γενικά όλη η ορεινή και ημιορεινή χώρα ντύθηκε στα λευκά με θερμοκρασίας κάτω από το μηδέν, χωρίς πάντως να δημιουργηθούν προβλήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο όπου ενήργησαν δεκάδες μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων. Για προληπτικούς καθαρά λόγους απαγορεύτηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στις παρακάτω περιοχές:

Διεύθυνση Αστυνομίας Βοιωτίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων, στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, από την 93,000η χ/θ έως την 121,250η χ/θ (Α/Κ Μαρτίνου).

Διεύθυνση Αστυνομίας Ευβοίας

Η Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων, στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχηματάρι, ισχύει από την Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας προς Ν.Ε.Ο. Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

Επιπλέον, απαγόρευση υφίσταται και στην Εθνική Οδός Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 25η χ/θ έως την 42η χ/θ, με την κίνηση των λοιπών οχημάτων να πραγματοποιείται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Διεύθυνση Αστυνομίας Φωκίδας

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και στην:

Επαρχιακή οδό Λιδωρικίου – Πενταγιούς – Αρτοτίνας,

Επαρχιακή οδό Λιδωρικίου – Συκιάς – Αθανασίου Διάκου και

Επαρχιακή οδό Μαλανδρίνου – Αμυγδαλιάς – Σώταινας – Μηλιάς – Μακρινής

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, τα ξημερώματα του Σαββάτου, ανακοινώθηκε ότι η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Επταλόφου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού από τη 18η χ/θ, καθώς και στην επαρχιακή οδό Άνω Πολυδρόσου από τη 5η χ/θ έως το ΧΚ Πατνασσού διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης αλυσίδες χρειάζονται στην εθνική οδό Καρπενησίου – Λαμίας από το 5ο έως το 8ο χλμ και στην εθνική οδό Καρπενησίου – Αγρινίου από το 2ο έως το 18ο χλμ και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Καρπενησίου.

Χιόνι στα ορεινά και πεδινά στα Τρίκαλα – Ανοικτοί οι δρόμοι

Με χιόνι έχει σκεπαστεί τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Σε αυτή την προσπάθεια συνδράμουν 32 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, ρίχνοντας αλάτι στους δρόμους, οι οποίοι σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, είναι ανοικτοί και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις.

Το ύψος του χιονιού ποικίλλει ανά περιοχή. Στο Δήμο Πύλης και προς Μεσοχώρα αυτό κυμαίνεται από 25-30 εκατοστά, στα ορεινά της Καλαμπάκας από 5-10 εκατοστά και στις υπόλοιπες περιοχές από 2-5 εκατοστά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων εφιστά επίσης την προσοχή στους οδηγούς κατά τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αστυνομικών αρχών.

Πηγή φωτογραφιών: trikalavoice.gr

Λάρισα: Χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα

Χιονόπτωση σημειώθηκε στην πόλη της Λάρισας σήμερα τα ξημερώματα κυρίως στις συνοικίες της περιοχής αλλά και στο κέντρο της πόλης, ενώ αυτή την ώρα το φαινόμενο έχει εξασθενήσει.

Μηχανήματα του Δήμου Λαρισαίων επιχείρησαν κάνοντας τον αναγκαίο αποχιονισμό στους κεντρικούς δρόμους αλλά και ρίχνοντας αλάτι στις κεντρικές αρτηρίες και στις εισόδους της πόλης για την προστασία από τον παγετό.

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων βρίσκεται σε ετοιμότητα, για το ενδεχόμενο το φαινόμενο να ενταθεί τις επόμενες ώρες. Παράληλλα η υπηρεσία του δήμου έχει προχωρήσει και σε ενημέρωση των διευθυντών των σχολείων ώστε να προμηθευτούν τις απαραιτητες ποσότητες αλατιού.

Καρδίτσα: Ανοικτοί οι δρόμοι – Μέχρι 40 εκατοστά το ύψος του χιονιού στην περιοχή της Αργιθέας

Ανοικτοί είναι οι δρόμοι στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας από την χιονόπτωση των τελευταίων ωρών, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος. Στους δρόμους βρίσκονται 58 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας, τα οποία καθαρίζουν και ρίχνουν αλάτι στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο. Το ύψος του χιονιού, σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αργιθέας φτάνει τα 40 εκατοστά, στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα τα 20 περίπου εκατοστά και στο υπόλοιπο κομμάτι της Περιφερειακής Ενότητας τα τρία περίπου εκατοστά.

Όλη η επικαιρότητα