Ηλεία

Χρ. Γιαννικούλης: «Να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας για να αντιμετωπίσει την πανδημία»

Να δοθεί άμεσα λύση στην υποστελέχωση των νοσοκομείων της Ηλείας, ζητά ο νέος πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας κ. Χρήστος Γιαννικούλης, τονίζοντας ότι εν μέσω αυτής της τεράστιας υγειονομικής κρίσης, θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να δείξει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά και να μην παραμείνει θεατής των εξελίξεων.

Ο κ. Γιαννικούλης για μία ακόμη φορά, στέκεται στην ανάγκη να ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό η μονάδα ΜΕΘ του Γενικού νοσοκομείου Πύργου, το οποίο πλέον καλείται να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του ιού, αφού με τη λειτουργία των νέων κλινών ΜΕΘ covid-19 και των νέων κλινών για τη νοσηλεία των ασθενών, μπαίνει και αυτό δυναμικά στο «οπλοστάσιο» του υπουργείου ενάντια στον ιό.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο νέος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας αναφέρεται και στα αίτια της αύξησης της επίπτωσης της νόσου στη Βόρεια Ελλάδα, στην αγωνία που θα υπάρχει μέχρι να βγουν στην κυκλοφορία τα εμβόλια, τα οποία θα είναι και το κύριο όπλο αντιμετώπισης του ιού, ενώ τονίζει ότι όλοι οι ιατροί μπορούν να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αρκεί το Υπουργείο Υγείας να χαράξει μία υπεύθυνη πολιτική, η οποία θα είναι προς όφελος της υγείας και των πολιτών και θα αγκαλιάσει όλους τους υγειονομικούς, που καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια αυτή την περίοδο της έξαρσης του covid-19.

«Πολυπαραγοντική η έξαρση του ιού στην Βόρεια Ελλάδα»

Ο κος Γιαννικούλης αναφέρθηκε στην αρχή της συνέντευξης στους λόγους που έχουν οδηγήσει στην έξαρση του ιού στη Βόρεια Ελλάδα.

– Πού οφείλεται το γεγονός ότι παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα; Είναι μήπως θέμα καιρικών συνθηκών ή έχουμε πάρει αψήφιστα το θέμα και θεωρούμε ότι αυτός ο ιός είναι απλά μία ενισχυμένη γρίπη;

«Είναι πολυπαραγοντική η αιτιολογία της αυξημένης επίπτωσης της νόσου στη Βόρεια Ελλάδα. Και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Είναι και ο βαλκάνιος τουρισμός, όπου πολλοί άνθρωποι ήρθαν από τις βαλκανικές χώρες και ήταν φορείς του ιού, ακόμη και πριν την καραντίνα μπορεί να υπήρχαν κάποιες μετακινήσεις. Είναι και ο καιρός, αφού οι καιρικές συνθήκες στη βόρεια Ελλάδα είναι διαφορετικές. Δηλαδή η θερμοκρασία πέφτει νωρίτερα, οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενέστερες, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναγκάζονται να κλείνονται σε κλειστούς χώρους, από τα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου. Άρα αυτό ευνοεί τη διασπορά του ιού, ενώ εμείς έχουμε την πολυτέλεια να κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, να έχουμε περισσότερο χρονικό διάστημα ανοιχτές πόρτες και παράθυρα. Ένας ακόμη παράγοντας είναι δυστυχώς ότι σε κάποιες περιοχές όπως στη Θεσσαλονίκη, υπήρχαν κάποιες αντιλήψεις, όχι από όλους τους ανθρώπους βεβαίως, αλλά δυστυχώς από μία κρίσιμη αλλά σημαντική μειοψηφία, οι οποίες έπαιξαν τον ρόλο τους στο να υπάρξει διασπορά του ιού. Αρνούνταν ότι υπάρχει νόσος, ότι υπάρχει κίνδυνος και βλέπουμε τώρα ότι η Θεσσαλονίκη πληρώνει το τίμημα. Παντού υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι απλά εκεί ίσως είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό. Και βέβαια ένας ακόμη παράγοντας που δεν αφορά όμως μόνο τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα είναι η είσοδος των φοιτητών. Οι πόλεις που έχουν πολλούς φοιτητές, αντιμετώπισαν ένα ανάλογο θέμα, γιατί ήρθαν οι φοιτητές από τις διακοπές, αισθάνονται ασφαλείς επειδή είναι νέα άτομα, έχουν μεγάλη κινητικότητα επειδή είναι νεαροί, συζητούν, βγαίνουν, έρχονται κοντά ο ένας στον άλλον, οπότε και αυτός ο παράγοντας ευνόησε τη διασπορά. Είδαμε ότι και τα Γιάννενα πιέστηκαν και στο Ηράκλειο είχαμε ένα θέμα, ακόμη και στην Πάτρα για κάποιο διάστημα».

«Δεν μπορείς να συμβιβάσεις δύο πράγματα που δεν συμβιβάζονται»

Τόνισε ακόμη ότι δεν μπορείς να έχεις και ανάπτυξη αλλά και προστασία της Δημόσιας Υγείας σε μία τέτοια δύσκολη υγειονομική κατάσταση.

– Την έξαρση του covid-19 πιστεύετε ότι η πολιτεία την αντιμετωπίζει σωστά; Ή θα έπρεπε να έχει κάνει κάποια πράγματα παραπάνω έτσι ώστε να μην έχουμε έρθει σε αυτή την δύσκολη κατάσταση;

«Στην κατάσταση που είμαστε τα μέτρα είναι αναγκαία, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Θα μπορούσανε βέβαια να είχαν ληφθεί κάπως νωρίτερα. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς προσπαθεί κάποιος να συμβιβάσει δύο πράγματα που δεν συμβιβάζονται. Το ένα είναι η οικονομία και το άλλο είναι η υγεία. Στην περίπτωση όμως αυτή δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Όποιος αφήνει ελεύθερη την οικονομία για να μην υποστεί ύφεση, το πληρώνει με τη διασπορά της νόσου. Όποιος βάζει σκληρή καραντίνα για να περιορίσει τη νόσο, έχει μεγαλύτερη ύφεση. Από την άλλη βέβαια αν εξαπλωθεί πολύ η νόσος και νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πάλι θα οδηγηθείς σε αυτό που ήθελες να αποφύγεις και πάλι θα έχεις ύφεση. Είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση και είναι δύσκολο να βρεθεί το ακριβές σημείο ισορροπίας».

«Προσοχή μέχρι να έχουμε τα εμβόλια»

Χαρακτήρισε δε σημαντική μέρα την έλευση των εμβολίων αφού μόνο τότε θα μπει «φρένο» στον ιό.

– Οπότε θα έχουμε τον ιό σε έξαρση τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα εμβόλια και να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού;

«Αυτό πιστεύω. Μέχρι τότε θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Πρέπει να έχουμε όσο δυνατόν μικρότερες απώλειες».

– Πιστεύετε αυτό που λένε ότι στις αρχές του έτους θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια; Ή μπορεί να πάμε ακόμη αργότερα και να φτάσουμε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός το καλοκαίρι;

«Αυτές είναι κάποιες εκτιμήσεις με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά. Αλλά επειδή πάντα στην έρευνα, όταν γίνεται με τόσο ταχείς ρυθμούς μπορούν να συμβούν κάποια απρόοπτα – θυμίζω με το άλλο εμβόλιο που είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το έχουμε ως το τέλος του έτους, είχαμε τρία σοβαρά συμβάντα που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν ήταν οι παρενέργειες του εμβολίου – θα πρέπει να περιμένουμε. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ότι δεν θα συμβεί κάτι ανάλογο. Αν δεν συμβεί και πάνε όλα καλά πιστεύω να έχουμε το εμβόλιο στις αρχές του νέου έτους. Αν συμβεί κάτι απρόοπτο μπορεί να καθυστερήσει. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί».

«Να μην γίνουμε Ιταλία»

Με αγωνία ο κος Γιαννικούλης εύχεται η Ελλάδα να μην γίνει Ιταλία λόγω πολλών κρουσμάτων και πολλών εισαγωγών στις ΜΕΘ.

– Πάντως πολλοί φοβούνται μήπως σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας έχουμε τα ανάλογα φαινόμενα της Ιταλίας, δηλαδή να διαλέγουν οι ιατροί ποιους ασθενείς θα σώσουν.

«Δυστυχώς υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπως περιέγραψε την κατάσταση και ο πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου. Τα πράγματα εκεί είναι κοντά στο να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Δεν έχουν φτάσει ακόμη, αλλά δυστυχώς είναι κοντά».

«Να στελεχωθούν με προσωπικό τα νοσοκομεία της Ηλείας»

Προτρέπει δε την κυβέρνηση να ενισχύσει άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας με Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

– Τώρα όσον αφορά την Ηλεία πιστεύετε ότι υπάρχει η υποδομή στα νοσοκομεία μας και αναφέρομαι κυρίως στα τρία μεγάλα του Πύργου, της Αμαλιάδας και της Κρέστενας αν έχουμε αυξημένα κρούσματα να φιλοξενηθούν σε αυτά;


«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Τα νοσοκομεία της Ηλείας και ειδικά η νοσηλευτική μονάδα Πύργου που είναι και το μεγαλύτερο, οριακά καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού υπό ομαλές συνθήκες. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν επιδεινωθεί η κατάσταση στο ζήτημα της πανδημίας, πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα».

«Να δοθούν κίνητρα στους ιατρούς»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας ζητά να δοθούν και τα απαραίτητα κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς έτσι ώστε και αυτοί να βοηθήσουν σε αυτή την δύσκολη κατάσταση.

– Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει αργήσει να κάνει προσλήψεις σε Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Και μήπως υπάρχει και πρόβλημα με το ότι δεν βρίσκεται εύκολα ιατρικό προσωπικό αυτή τη στιγμή να στελεχώσει τα νοσοκομεία μας;


«Και τα δύο πιστεύω. Πολλοί γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό δυστυχώς και δεν τους βρίσκεις εύκολα, από την άλλη κάποιες κινήσεις θα μπορούσαν να έχουν γίνει νωρίτερα. Δυστυχώς ξέρουμε ότι το ΕΣΥ έχει κάποια δομικά προβλήματα, τα οποία δεν λύνονται ριζικά μέσα σε λίγους μήνες, από την έναρξη δηλαδή της καραντίνας έως τώρα. Πάνε δεκαετίες πίσω. Πάντως κάποιες κινήσεις θα μπορούσαν να έχουν γίνει νωρίτερα. Κάτι γίνεται τώρα, γίνονται κάποιες ενέργειες που είναι σωστές, αλλά θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα».

– Υπάρχει και μία πρόταση από τον Υπουργό για να μπουν ιδιώτες ιατροί στο ΕΣΥ με έναν καλό μισθό έτσι ώστε να ενισχύσουν ειδικά αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο τα νοσοκομεία μας;

«Υπάρχει από τον Υπουργό μία τέτοια πρόταση στο τραπέζι που είναι υπό συζήτηση, που έχει κάποια θετικά στοιχεία, κάποια στοιχεία που δημιουργούν προβληματισμούς, ειδικά προς τον τρόπο εφαρμογής τους. Την εξετάζουμε αυτή την πρόταση και θα επαναληφθεί η τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό πιθανότατα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας».

– Ένα άλλο θέμα το οποίο έχει τεθεί πολλές φορές είναι και το πρόβλημα πού μπορεί να υπάρξει με τη συνύπαρξη της γρίπης και του νέου ιού. Σας φοβίζει αυτό το γεγονός;

«Μπορεί να συμβεί και αυτό. Καλό θα ήταν από τη στιγμή που έχουμε εμβόλιο για τη γρίπη όσοι πρέπει να εμβολιαστούν, να το πράξουν. Δηλαδή αυτοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι για παράδειγμα αυτοί που είναι άνω των 60. Αυτοί θα πρέπει να εμβολιαστούν».

«Να ενισχυθούν οι δομές της Ηλείας»

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην πρόταση που μπορεί να θέσει ο Ιατρικός σύλλογος για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα αλλά και στο νομό Ηλείας.

– Τι  πρόταση μπορεί να κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Ολυμπίας προς τον Υπουργό για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα αλλά κυρίως για τον νόμο;


«Τοπικά για την περιοχή μας πρέπει να ενισχυθούν οι Δημόσιες δομές. Με κάθε τρόπο. Γιατί σας είπα ότι οριακά καλύπτουν τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού υπό ομαλές συνθήκες. Υπό συνθήκες μαζικής εξάπλωσης της πανδημίας πιστεύω ότι θα καταρρεύσουν, δεν υπάρχει δυνατότητα να τις αντιμετωπίσουν. Τώρα γενικότερα κάποιες ενέργειες που γίνονται ήδη είναι στη θετική κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να γίνουν κι άλλες, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να εξεταστεί η πρόσληψη ιατρών οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για προκηρύξεις που ήδη έχουν γίνει. Είναι γύρω στους 500 αυτοί. Δεν μιλάω μόνο για αναισθησιολόγους, αλλά για γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Αυτή η πρόσληψη θα πρέπει να επιταχυνθεί. Υπάρχουν ακόμη στο ΕΣΥ γιατροί, συνάδελφοι, που έχουν τελειώσει την εξειδίκευση, έχουν κάνει δύο χρόνια εξειδίκευση σε μονάδα εντατικής θεραπείας, που θεωρείται εξειδίκευση της Ιατρικής, οι οποίοι είναι σε άλλες ειδικότητες του Εθνικού συστήματος υγείας και θα μπορούσαν αυτοί να μεταφερθούν προς τις μονάδες. Γενικά θα πρέπει να εξεταστεί που υπάρχουν εφεδρείες στο ΕΣΥ, γιατί η επέλαση του ιού πίεσε ορισμένους τομείς του Εθνικού συστήματος υγείας και υπάρχουν αυτή τη στιγμή συνάδελφοί μας οι οποίοι κουράζονται υπερβολικά, κινδυνεύουν και τους θαυμάζουμε και τους σεβόμαστε όλοι. Υπάρχουν και κάποιοι τομείς που μπορεί να υπολειτουργούν, όχι με ευθύνη των συναδέλφων, οπότε όπου υπάρχουν γιατροί που πλεονάζουν λόγω των συνθηκών, αυτοί θα μπορούσαν να μεταφερθούν και να ενισχύσουν τους τομείς που πάσχουν. Επίσης τα κίνητρα που δίνονται προς τους ιδιώτες είναι ένα σημαντικό βήμα και επειδή έχει ακουστεί και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των ιδιωτών ιατρών, δηλαδή της υποχρεωτικής τοποθέτησής τους για ένα διάστημα στο ΕΣΥ, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ως έσχατο μέσο μόνο θα μπορούσε να γίνει και αυτό, αν απειλείται με μαζική υγειονομική καταστροφή η κοινωνία. Πρώτα θα πρέπει όμως να κινητοποιηθεί όλο το ΕΣΥ, να γίνει η ανακατανομή του προσωπικού που θα βοηθήσει στην βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς του απέναντι στην πανδημία και αν εξαντλούνται τα όρια πανελλαδικά μπορούν να εξεταστούν και άλλα ενδεχόμενα».

«Δεν μπορεί να κλείσει η ΜΕΘ του Πύργου»

Και φυσικά ζητά από την πολιτεία να βοηθήσει έτσι ώστε να μην κλείσει η ΜΕΘ του Πύργου ιδίως αυτή τη δύσκολη Υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

Τέλος για τις ελλείψεις στη ΜΕΘ του Πύργου ποια είναι η άποψή σας; 


«Όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει με τη ΜΕΘ του Πύργου, μετά την παραίτηση των δύο συναδέλφων, της οποίας η λειτουργία απειλείται με παύση πλέον. Θεωρούμε αδιανόητο υπό τέτοιες συνθήκες, που ψάχνουμε να βρούμε καινούργια κρεβάτια να πάψει να λειτουργεί μία ΜΕΘ. Οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες έτσι ώστε η ΜΕΘ του Πύργου να μείνει ζωντανή, να συνεχίσει να υπάρχει και να στελεχωθεί και αν είναι δυνατόν να αποκτήσει και άλλες κλίνες».

Όλη η επικαιρότητα