Ηλεία Ποδόσφαιρο

Χρ. Κούλης για Κρίστιαν Έρικσεν: «Έχω επέµβει σε περισσότερα από 50 παρόμοια περιστατικά»

Με αφορμή το συμβάν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, που ζήσαμε άπαντες από τις τηλεοράσεις μας, και το οποίο συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, δηλ. την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για το Euro 2020, ανάμεσα στη Δανία και τη Φινλανδία, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια, το τεράστιο ζήτημα που απασχολεί κυρίως το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Δηλ. η ιατρική κάλυψη, η παρουσία γιατρού στα γήπεδα, αλλά και ο απαραίτητος εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να σώσει ζωές.

Η «Πατρίς της Δευτέρας» με αφορμή λοιπόν αυτό το συμβάν, ζήτησε τη γνώμη ενός ανθρώπου, ο οποίος εκτός από την προσφορά του στην κοινωνία ως διασώστης του ΕΚΑΒ, έχει φάει όλα τα γήπεδα της Ηλείας με το κουτάλι, και όχι μόνο. Έχει επέμβει έως τώρα τουλάχιστον σε 50 περιπτώσεις, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, αλλά γνωρίζει κιόλας από πρώτο χέρι, αυτά τα οποία χρειάζονται, προκειμένου οι αγώνες να διεξάγονται κάτω από όσο το δυνατόν ασφαλέστερες συνθήκες. Επίσης ως επαγγελματίας ναυαγοσώστης, εχει επέμβει πολλές φορές σε λουόμενους που εχουν κινδυνευσει! Προκειται φυσικά για τον Χρήστο Κούλη (Διασώστη ΕΚΑΒ, Εν ενεργεία Διαιτητή και Επαγγελματία Ναυαγοσώστη) ο οποίος μας τόνισε: «

Έως τώρα και με τις τρείς ιδιότητές μου, έχω επέμβει, σε περισσότερα από 50 περιστατικά με επιτυχία! Επειδή στην Ηλεία το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τα ερασιτεχνικά σωματεία, καλώ τους παράγοντες, οι οποίοι δίνουν αρκετά λεφτά, για ηχηρές μεταγραφές και «ονόματα» παικτών και προπονητών, να μην λυπηθούν να αφιερώσουν ένα μέρος των χρημάτων, για την όσο το δυνατόν καλύτερη παροχή εξοπλισμού στα γήπεδά τους. Να μιλήσω για φορεία, για άλλα απαραίτητα πράγματα; Να μιλήσω για παρουσία ιατρού; Να τους ζητήσω να μην λυπούνται να υποβάλλουν σε εξετάσεις τους παίκτες τους; Ακόμα και στα φιλικά παιχνίδια, πρέπει να υπάρχει ιατρική κάλυψη. Καλώ επίσης όλους τους Δημάρχους της Ηλείας, να φροντίσουν, να ενισχύσουν τον εξοπλισμό των γηπέδων τους, σε όσο περισσότερα γήπεδα μπορούν, με απινιδωτές. Θα ήταν ότι το καλύτερο να υπήρχε σε κάθε γήπεδο, έστω ένας μικρός απινιδωτής, καθώς το κόστος δεν είναι μεγάλο!

Τί είναι και πώς λειτουργεί ο αυτόματος απινιδωτής 

«Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED) είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του».
Δεν πρέπει λοιπόν ούτε να μεμψιμοιρούμε, αλλά ούτε και να υποβαθμίζουμε τη σημασία που έχει η όσο το δυνατόν καλύτερη ιατρική κάλυψη.. Επειδή έχω δει πολλά και δεν εύχομαι να τα δει κανείς από κοντά, θα επαναλάβω για άλλη μια φορά.

Να υπάρχει η όσο το δυνατόν καλύτερη ιατρική κάλυψη. Εάν συμβαίνουν σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αυτά που συνέβησαν στον Έρικσεν, ο οποίος έχει από πάνω του σε μόνιμη βάση ιατρικά επιτελεία, αντιλαμβάνεστε πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι κακό σε έναν ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή? Εδώ δε θα κάνω και μια πρόταση προς την ΕΠΣ Ηλείας με αφορμή αυτό που έγινε στο EURO!

Η ΕΠΣΗ να δώσει ιδιαίτερη έμφαση πριν την έναρξη της σεζόν, διοργανώνοντας ανάλογα σεμινάρια πρώτων βοηθειών, για διαιτητές, ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες! Πέρα βέβαια από την υποχρεωτική παρουσία του γιατρού σε κάθε αθλητικό χώρο, ακόμα και διασωστη, αν η γιατροί δεν επαρκούν!

Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, και ενέργειες δευτερολέπτων για να σωθεί ένας άνθρωπος, όταν συμβαίνει ένα γεγονός σαν του Δανού Ερικσεν».

Όλη η επικαιρότητα