Ένθετα Σπίτι & Διακόσμηση

Χωριάτικη διακόσμηση – Τα παλιά σπίτια της Ηλείας και της Πελοποννήσου

Η Ηλεία και η Πελοπόννησος εν γένει είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά γνωρίσματα. Ένας τύπος σπιτιών που συναντάται πολύ συχνά στην περιοχή μας είναι εκείνος που άρχισε να καθιερώνεται κατά το πρώτο ήμισυ του εικοστού αιώνα και περιλαμβάνει πολλά δίπατα σπίτια.

Τα περισσότερα από αυτά είναι χτισμένα με πέτρα και πωρόλιθους με γερή λάσπη έχουν δυνατές ξυλοδεσιές, και φυσικά σκεπές από κεραμίδια. Η ομορφιά τους είναι απαράμιλλη και από νωρίς άρχισαν να ανακαινίζονται από τους ιδιοκτήτες τους ή από τους κληρονόμους που θέλησαν να τα μετατρέψουν σε εξοχικές κατοικίες για να περνούν τα καλοκαίρια τους.

Φυσικά, υπήρξαν ενισχύσεις από μπετόν και επεκτάσεις μιας και οι τουαλέτες κατά παράδοση βρίσκονταν εκτός του εσωτερικού χώρου και τα υπνοδωμάτια δεν ήταν πολλά. ‘Ενα τέτοιο παραδοσιακό σπίτι μπορεί πολύ εύκολα να ανακαινιστεί και να αποκτήσει νέα όψη. Οι αποθήκες που τα περισσότερα διαθέτουν στο κατώι τους μπορούν να γίνουν υπνοδωμάτια και με την κατάλληλη διακόσμηση να μετατραπούν σε πολύ cosy χώρους.

Χωριάτικη διακόσμηση – Ιδέες 

Εδώ μπορείτε να παίξετε με το φως ανοίγοντας τα παράθυρα και επιλέγοντας τα κατάλληλα κουφώματα. Μια ανακαίνιση δίνει την ευκαιρία να παίξετε με τη διάταξη των παραθύρων σας. Μπορείτε για παράδειγμα να έχετε δυο παράθυρα το ένα δίπλα στο άλλο για περισσότερο φως! Οι επιφάνειες με πολλά ανοίγματα στον τοίχο θεωρούνται ιδανικές για την μετατροπή των παλιών αποθηκών σε δωμάτια διαβίωσης.

Σήμερα, τα παράθυρα είναι διαθέσιμα σε πολλά χρώματα, λευκό, καφέ ακόμα και πράσινο η μπλε που είναι πιο παραδοσιακά και ταιριάζουν σε παλαιά κτίσματα. Υπάρχουν ακόμα πολλές επιλογές για διαφορετικές υφές ώστε να δώσετε ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο στιλ στο παλιό σπίτι.

Τα κουφώματα μπορεί να είναι ακόμα και συρόμενα, αν οι χώροι στο εσωτερικό δεν είναι πολύ μεγάλοι και θέλετε να τον αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα παλιά πελοποννησιακά σπίτια είναι συνήθως δροσερά, και διαθέτουν τζάκι. Οι περισσότεροι όμως πλέον, επιθυμούν άλλους τρόπους θέρμανσης, όπως καλοριφέρ με πετρέλαιο θέρμανσης και λέβητα μιας και είναι κουραστική η συγκομιδή και η μεταφορά των ξύλων. Η αλλαγή σε πόρτες και παράθυρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να διατηρείται το σπίτι ζεστό και να αποφεύγεται η διαρροή της θερμότητας.

Ο κανόνας που πρέπει να έχετε στον νου σας πριν ξεκινήσετε την όποια ανακαίνιση είναι πως πρέπει να διατηρήσετε τον χαρακτήρα αυτής της μοναδικής αρχιτεκτονικής που σπάνια συναντάται σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Όλη η επικαιρότητα