Πολιτική

Χ. Μιχαλακόπουλος: Κλειστά αυτιά-σφραγισμένα μυαλά- και ανοιχτές τσέπες μας έφεραν σε αυτό το χάλι

Καλησπέρα σε όλες και όλους. Καλησπέρα συμπολίτες μου Πελοποννήσιοι (βαφτισμένοι και ως Δυτικο-Ελλαδίτες).

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα σε μια ιστορική στιγμή. Η ανάγκη το έκανε αυτό-μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Μαζευτήκαμε εδώ 2 κορυφαία Δημοτικά Συμβούλια με αφορμή ένα ακόμα απαξιωτικό χτύπημα του Κράτους, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Το ίδιο μπορούσε και έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Οι ήττες άλλωστε είναι πολλές και συνεχής. Θα μπορούσαμε στο παρελθόν να πολεμήσουμε μαζί για το δρόμο-φονιά, για το πολιτικό αεροδρόμιο, για την κατάργηση των σιδηροδρομικών γραμμών προς Πάτρα και Καλαμάτα, για την απαξίωση-αποψίλωση των Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων μας και άλλα πολλά.

Όμως δεν το κάναμε (η ανάλυση αυτή δεν είναι του παρόντος-αλλά είναι η ουσία και η αιτία των ηττών). Σήμερα όμως δεν ήρθαμε εδώ να κάνουμε ένα ακόμα μνημόσυνο. Ήρθαμε να προτείνουμε λύσεις για μια Ανάσταση του Νομού. Γιατί κάθε σταύρωση εάν δεν την ακολουθεί μια Ανάσταση, τότε επέρχεται και το οριστικό τέλος.

Όμως καμία λύση δεν θα υπάρξει εάν εδώ μέσα δεν κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και αυτοί που πρέπει, να ζητήσουν έστω και τώρα μια συγνώμη από τον Ηλειακό λαό.

Όσο καιρό πολιτεύομαι και ζητώ τη ψήφο των πολιτών, προτιμώ πάντα να είμαι ωφέλιμος παρά να είμαι αρεστός. Ξέρω ότι από μέσα σας μερικοί θέλετε να σταματήσω να μιλάω, αλλά θα προτιμούσα να κάνετε μια δεύτερη σκέψη και να ανοίξετε επιτέλους τα αυτιά σας και κυρίως τα μυαλά σας, μήπως τελικά σώσουμε κάτι σε αυτό τον έρημο τόπο, τον τόσο πλούσιο και τόσο αδικημένο.

Γιατί κλειστά αυτιά-σφραγισμένα μυαλά και ανοιχτές τσέπες μας έφεραν σε αυτό το χάλι σήμερα (και ποιος ξέρει ακόμα που είναι ο πάτος του βαρελιού)

Εφ’ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν.

(Ιωάννης Καποδίστριας αρνούμενος τον μισθό του Κυβερνήτου)

Νιώστε επιτέλους μέσα σας την ευθύνη.  Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω, λέει ο Νίκος Καζαντζάκης.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για ευθύνες:

Κυβέρνηση-Κοινοβούλιο-Βουλευτές:

Κοινή παραδοχή ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Υπουργός Κεραμέως μας έστησαν στα 3 μέτρα και μας εκτέλεσαν. Όπως έκαναν άλλωστε και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα η Κυβέρνηση-ο Πρωθυπουργός και οι συν-αρμόδιοι Υπουργοί.

Είναι χρήσιμο να μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη σφαγή στη Τριτοβάθμια εκπ/ση στην Ηλεία έγινε το 2013 με το σχέδιο «Αθηνά». Εκεί που το μεγαλύτερο-καλύτερο τμήμα (ΜΜΕ και Πληροφορικής) μας κούνησε μαντήλι, με τη σύμφωνη ψήφο ΚΑΙ ΗΛΕΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ και την ανοχή-σιωπή-συνενοχή τοπικών Κομματικών παραγόντων.

Στη σημερινή κατάσταση λοιπόν, αναμένουμε το τι θα πράξουν οι ΗΛΕΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. Φυσικά δεν πρέπει να μας αρκεί τίποτα λιγότερο από μια ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ του νόμου και όχι τριπλίτσες του τύπου- ψηφίζω επί της αρχής και όχι το άρθρο τάδε-. Προσωπικά θα ήμουν αφελής εάν πίστευα ότι θα ανεξαρτητοποιηθούν κιόλας!!..(που είναι και η πιο πρακτική πίεση ).

Ας μιλήσουμε λοιπόν για ευθύνες:

Αιρετοί α και β βαθμού αυτοδιοίκησης.

Ας αρχίσω από την Περιφέρεια:

Περιμένω έμπρακτη στήριξη. Τέλος τα λόγια-τέλος οι υποσχέσεις-τέλος οι συσκέψεις.

Τίποτα λιγότερο από άμεση παύση της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Πατρών (προσέξτε το όνομα του/ λέει πολλά- όχι Δυτικής Ελλάδος) έστω και τώρα με συνεχής αναμορφώσεις στον προϋπολογισμό της.

Τίποτα λιγότερο από συνεχής καταψηφίσεις στα πάντα από τους ΗΛΕΙΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ.

Δικαιολογίες του τύπου – πρέπει να συνεχιστεί η ζωή και η διοίκηση- δεν χωρούν, εφόσον ο Νομός μας- ο Νομός Ηλείας έχει ουσιαστικά πεθάνει και απλά δεν είδαμε το κηδειόχαρτο στις κολόνες. Ή με την ΗΛΕΙΑ  ή με την παράταξη κυρίες και κύριοι εκλεγμένοι….

Ας μιλήσουμε λοιπόν για ευθύνες:

Στους Δήμους τώρα:

Υπάρχει πολιτικό προσωπικό που επί δεκαετίες ανακυκλώνεται σε θέσεις ευθύνης. Άρα έχει τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ για όσα συμβαίνουν.

Υπάρχει  πολιτικό προσωπικό που έδινε και δίνει ¨λευκή επιταγή¨ στους ασκούντες διοίκηση, άρα έχει ΕΥΘΥΝΗ.

Υπάρχουμε και εμείς. Πολιτικό προσωπικό που ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ από ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.  Που βάζουμε πρώτα το κοινό καλό και μετά τις ¨καλές σχέσεις¨ και δεν θέλω εδώ και τώρα να το προχωρήσω άλλο.

Άρα λοιπόν ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ….Δεν θα δεχτούμε κανενός είδους σαλαμοποίηση.

Υπάρχουν τα ξερά-υπάρχουν και τα χλωρά.

Το ότι θα καούμε μαζί, είναι νομοτελειακό και ένας από τους λόγους που είμαστε εδώ τώρα.

Ζητήστε λοιπόν συγνώμη ειλικρινά, γιατί ο Νομός υποβαθμίστηκε εδώ και δεκαετίες και «κατόπιν ενεργειών σας»

και αλλάξτε τρόπο αγώνα και διεκδίκησης.

Να μας πείσετε έμπρακτα. Η Ιστορία λένε γράφεται από τους παρόντες. Οι  περιβόητοι ¨παρόντες¨  εδώ και χρόνια απέτυχαν, αλλιώς δεν θα είμαστε εδώ τώρα. Οι συνολικές παραιτήσεις πρέπει να ξεκινήσουν από ψηλά και στο τέλος να έρθουν να συμπληρωθούν από αυτούς που ΔΕΝ έχουν καμία (ή απειροελάχιστη) ευθύνη, ως ένδειξη κοινού αγώνα.

Α) Συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει να αντιδράσουμε ομαδικά- δυναμικά και με διάρκεια

Β) Διαφωνούμε με ήπιες αντιδράσεις και απλά ψηφίσματα ή ολιγόωρες διαμαρτυρίες.

Κλείνω με τις προτάσεις μας, που εάν τις είχαν ακούσει κάποιοι εδώ και μήνες (όχι δεν πήραμε χρησμό από την Πυθεία , απλή κοινή λογική έχουμε πέρα από δεύτερες σκέψεις για φίλους-κόμματα και ψήφους) ίσως τώρα να είχαμε καλύτερη αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση.

Α) Κλείσιμο επ αορίστο σε Εφορία και οποιαδήποτε άλλη Κρατική δομή φέρνει έσοδα στο Κράτος.

Β) Κλείσιμο επ αορίστο στις εισόδους του Νομού (Μανωλάδα- Γιαννιτσοχώρι-Γέφυρα Ερυμάνθου- Κάτω Παναγιά-Κατάκολο- δρόμος 111 κλπ)

Γ) Κλείσιμο όλων των γραφείων κομμάτων και βουλευτών, που θα στηρίξουν το νομοσχέδιο Παιδείας στη Βουλή, εφόσον αυτό δεν θα αναφέρει ρητά και δικαιωματικά τα υπάρχοντα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Νομού (και υπό ίδρυση τα υπόλοιπα που δικαιούμαστε). Δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης στο μοναδικό Νομό που ΔΕΝ θα έχει Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Δ) Ρητή δέσμευση Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και Αντιπεριφερειάρχη-Περιφερειακών Συμβούλων Ηλείας, ότι θα αναμορφώσουν ΑΜΕΣΑ το προϋπολογισμό της Περιφέρειας, εφόσον αυτός δεν έχει ρητή δέσμευση ότι η ενίσχυση του Πανεπιστημίου Πατρών θα δοθεί (στο κομμάτι που δικαιούμαστε) για την απρόσκοπτη συνέχιση των τμημάτων της Ηλείας. Αλλιώς να μην δοθεί ΚΑΘΟΛΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ….

Ε) ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ πλέον όλοι οι Κυβερνητικοί παράγοντες (από τον Πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο κομματικό στέλεχος) και όσοι ακόμα ψηφίσουν-στηρίξουν ή δεν καταδικάσουν δημόσια  το νομοσχέδιο (από άλλα κόμματα), στο Νομό μας.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι όποιες άλλες ουσιαστικές διεκδικήσεις είναι καλοδεχούμενες από εμάς και θα στηριχθούν….

Ευτυχώς αυτές τις ημέρες –  και κυρίως από νέους ανθρώπους-  έχουμε ακούσει και δυνατές κραυγές διαμαρτυρίας. Ελπίζουμε να είναι μόνιμες και μη ανταλλάξιμες με μελλοντική σιωπή τους….

Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία κυρίες και κύριοι….Ή με το κόμμα σας ή με τον τόπο σας….Εμείς  αυτό το έχουμε αποφασίσει από την πρώτη στιγμή-καιρός να αλλάξετε και εσείς

Όλη η επικαιρότητα