Υγεία

Ψυχολογία: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός βιαστή

Ακούστε το άρθρο

O βιασμός και η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα από τα χειρότερα ψυχικά τραύματα που μπορεί να ζήσει μια γυναίκα ή ένας άνδρας. Η ψυχοσύνθεση του ατόμου καταστρέφεται και το θύμα φέρει για πολλά χρόνια συμπτώματα όπως χαμηλή αυτοπεποίθηση, θυμό ακόμα και ενοχές ενώ πολύ συχνά συναντάται και το μετατραυματικό στρες. Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει μελετήσει και τις προσωπικότητες που γίνονται βιαστές και διαπράττουν τα απεχθή αυτά εγκλήματα.

Ιδού μερικά από τα συμπεράσματα που αφορούν την περίπτωση που το θύμα είναι γυναίκα.

Ο κλινικός ψυχολόγος Dr. Samuel D. Smithyman από τις ΗΠΑ ήδη από το 1970 έχει πραγματοποιήσει έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει ποιο γίνονται θύτες. Προκειμένου για το επιστημονικό του πόρισμα, έκανε προσωπικές συνεντεύξεις σε 50 άνδρες που είχαν ομολογήσει βιασμό γυναικών. Οι άντρες αυτοί διέφεραν σημαντικά μεταξύ τους ως προς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, την καταγωγή, το κοινωνικό και οικονομικό στάτους αλλά είχαν κάποια κοινά στοιχεία.

Ήταν ναρκισσιστές.
-Δεν είχαν την ικανότητα να συναισθάνονται τον συνάνθρωπό τους.
-Είχαν μια έντονη εχθρότητα προς τις γυναίκες.
Αυτό που διαπίστωσε μεταξύ άλλων ήταν πως μιλούσαν τόσο αδιάφορα όταν περιέγραφαν την πράξη τους χωρίς να έχουν τύψεις για το κακό που είχαν προκαλέσει.

H Sherry Hamby, Καθηγήτρια ψυχολογίας στο “University of the South” των ΗΠΑ, σημειώνει πως πολύ συχνά το κίνητρο δεν είναι η σεξουαλική ικανοποίηση αλλά η κυριαρχία στο θύμα και ο βασανισμός. Τονίζει δε το ρόλο που έχει παίξει στις ημέρες μας η τοξική αρρενωπότητα: Πολλοί από τους βιαστές είναι νέοι σε ηλικία και από τις μελέτες προκύπτει μια ανικανότητα να έχουν φυσιολογικές σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκες. Θέλουν όμως εναγωνίως να δείξουν πως μπορούν να τα καταφέρουν και έτσι, καταλήγουν στο έγκλημα. Η σύγχρονη κουλτούρα μεταξύ άλλων θέλει τον άνδρα να κυριαρχεί πάνω στη γυναίκα και αυτό είναι μια στρέβλωση.

Το μυαλό των βιαστών είναι τόσο διεστραμμένο που μπορεί να ερμηνεύουν το “όχι” μιας γυναίκας σε “ναι” και να θέλουν να πιστεύουν πως η άρνηση είναι απλά ένα “παιχνίδι” επισημαίνουν πολλοί επιστήμονες, όχι για να δικαιολογήσουν τα κίνητρα των θυτών αλλά για να περιγράψουν το πόσο βαθιά εγκληματική είναι η δράση τους και να αποδείξουν πως οι μύθοι και οι πεποιθήσεις που θέλουν τη γυναίκα να προκαλεί με το ντύσιμο ή τη συμπεριφορά της δεν έχουν καμία βάση και είναι εντελώς λανθασμένες.

Η Antonia Abbey, κοινωνική ψυχολόγος στο “Wayne State University” του Detroit, έχει ακούσει κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, βιαστές να περιγράφουν το έγκλημά τους ως μια διαδικασία που τους γέμισε με ενθουσιασμό και δύναμη κυριαρχίας που απορρέει από το βασανισμό και… την τιμωρία του άλλου. Δεν είναι λίγες οι κοινωνίες εκείνες που ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουν τη γυναίκα ως κτήμα του άνδρα και μάλιστα έχουν περάσει και στο επόμενο στάδιο, εκείνο τoυ “απανθρωπισμού”, καθιστώντας την εύκολο στόχο για επίθεση…

Τα “είδη” των βιαστών δυστυχώς είναι πολλά. Υπάρχουν οι σαδιστές που απολαμβάνουν να βλέπουν το θύμα να υποφέρει, εκείνοι που θέλουν να παρασύρουν το θύμα με ουσίες και αλκοόλ, οι άντρες που έχουν συναισθήματα εκδικητικότητας προς τις γυναίκες. Ειδικά οι τελευταίοι, πιστεύουν πως έχουν το δικαίωμα να διαπράξουν έγκλημα επειδή έχουν απορριφθεί ερωτικά στο παρελθόν από το αντίθετο φύλο.

Στις απολογίες τους οι βιαστές πολύ συχνά, εμφανίζονται να θέλουν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους και να τις παρουσιάσουν ως κάτι φυσιολογικό όμως όπως και να έχει δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό γι΄ αυτού του είδους το έγκλημα.

Όλη η επικαιρότητα