Υγεία

Άγχος: 3 απλοί τρόποι για να το ελαττώσεις

Ακούστε το άρθρο

Είναι κοινό μυστικό ότι το άγχος έχει γίνει μόνιμος σύντροφος της καθημερινότητάς μας.

Από την εργασία μας μέχρι τις οικογενειακές υποχρεώσεις, είναι σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και η πανδημία να προσθέσει κι αυτή ένα επιπλέον βάρος. Το άγχος για τον κίνδυνο του φονικού ιού, η εργασιακή επισφάλεια και η διακοπή της κοινωνικής ζωής μετέτρεψε το άγχος στη σημαντικότερη μάχη που έχει να δώσει κάθε μέρα ο σύγχρονος άντρας. Είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να μάθεις να αναγνωρίζεις τα σημάδια του, τους παράγοντες που το προκαλούν και πως θα το αντιμετωπίζεις. Στη συνέχεια θα περιηγηθούμε στις πιο δημοφιλείς τεχνικές χαλάρωσης.

Τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία είναι γνωστά από την αρχαιότητα με το γνωστό ρητό. Πέρα από οφέλη στην υγεία, τη δύναμη και την αντοχή, η άσκηση μπορεί να γίνει εκκινητής παραγωγής ουσιών οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εγκεφάλου. Ενδορφίνες, σεροτονίνη και ντοπαμίνη αυξάνουν τα επίπεδά τους μετά την άσκηση. Το αποτέλεσμα είναι ένα φυσικό αίσθημα ευφορίας το οποίο σε κάνει να γεμίζεις θετικότητα και ενέργεια. Άσκηση δεν σημαίνει μόνο να σηκώνεις βάρη στο γυμναστήριο ή να τρέχεις χιλιόμετρα στον δρόμο. Υπάρχουν δεκάδες είδη άσκησης τα οποία μπορούν να μειώσουν το άγχος σου και να βελτιώσουν τη διάθεσή σου.

H γυμναστική μπορεί να αποσπάσει για λίγο την προσοχή σου από τις δυσκολίες της δουλείας απενεργοποιώντας προσωρινά το κομμάτι αυτό του εγκεφάλου σου που ασχολείται με αυτά. Παράλληλα σε βοηθάει να επεξεργαστείς και να ελέγξεις τα συναισθήματά σου. Κάθε είδος άσκησης μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε συναίσθημα που θες να χαλιναγωγήσεις. Για παράδειγμα το τρέξιμο και οι πολεμικές τέχνες είναι ιδανικές για να κάνεις διαχείριση θυμού. Το περπάτημα και το κολύμπι θα σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο ήρεμος. Ακόμα και το να περνάς χρόνο σε εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να σου τονώσει το αίσθημα της ενέργειας και να μειώσει το stress.

Τα φυσικά φάρμακα στη μορφή βοτάνων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν τη δράση των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Όμως στην περίπτωση του άγχους και των προβλημάτων που το συνοδεύουν όπως οι αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου, μπορούν να βοηθήσουν. Η λεβάντα και το χαμομήλι είναι μόνο μερικά από αυτά. Επίσης η χρήση αιθέριων ελαίων στο σπίτι μπορεί να συμβάλλει σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως sticks αρωματικά χώρου, σε κεριά καθώς και σε σπρέι για τα λευκά είδη.

Ο διαλογισμός είναι μια παρεξηγημένη έννοια όπως κάθε τι καινούργιο που εισάγεται. Μέχρι να μάθουμε τα πάντα γι’αυτόν θα υποφέρει κι άλλο από τσαρλατάνους, αλλά και από θεωρίες συνωμοσίας. Ο διαλογισμός είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο και έχει να κάνει κυρίως με την αποβολή κάθε αρνητικής σκέψης. Αν έχεις δυσκολία να κάνεις “log out” από τα θέματα του γραφείου, ακόμα κι όταν κλείνεις τον υπολογιστή, ο διαλογισμός μπορεί να αποτελέσει λύση. Μέσω αυτού θα βρεις ηρεμία και καθαρότητα στις σκέψεις σου και θα βρεις διέξοδο διαφυγής από τις σκοτούρες. Αν είσαι αρχάριος μπορείς να κατεβάσεις κάποιο app που θα σε καθοδηγήσει στα πρώτα σου βήματα. Το καλό με τον διαλογισμό είναι ότι μπορείς να τον κάνεις παντού, αρκεί να βρεις λίγη ησυχία, και να διαρκέσει όσο μπορείς. Ακόμα και 5 λεπτά μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα.

Τα παραπάνω δεν θα εξαφανίσουν το άγχος από τη ζωή σου, θα το κάνουν όμως πολύ πιο διαχειρίσιμο. Η άσκηση, η διατροφή και ο διαλογισμός θα σε βοηθήσουν στο μέτρο που μπορούν. Αν παρόλα αυτά πιστεύεις πως το άγχος σου φτάνει σε επίπεδα που δεν είναι διαχειρίσιμο και δυσχεραίνει σημαντικά την καθημερινότητά σου, ίσως πρέπει να αποτανθείς σε κάποιον ειδικό.
Πηγή: ratpack.gr

Όλη η επικαιρότητα