Categories: Πολιτική

Άδ. Γεωργιάδης: Συστήνεται Επιτροπή Συντονισμού Βιομηχανικής Πολιτικής

Share

Τη σημασία του συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής Βιομηχανίας.

Ο κ. Γεωργιάδης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, παρουσίασε την πρότασή του για ένα μηχανισμό διακυβέρνησης, ο οποίος, με τη συντονισμένη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με βάση μια νέα εταιρική σχέση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου δράσης στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία. Κομβικό ρόλο στον μηχανισμό αυτό, όπως είπε, θα έχει η Επιτροπή Συντονισμού Βιομηχανικής Πολιτικής, που θα συσταθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, θα αποτελείται από γενικούς γραμματείς των εμπλεκόμενων υπουργείων και, σε συνεργασία με τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα αναλάβει την επιχειρησιακή μέριμνα για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης και τη συστηματική παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και η εκπρόσωπος της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, Δέσποινα Μακρή.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής με αντικείμενο την διαμόρφωση, υλοποίηση, εποπτεία και αξιολόγηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία, εκπροσώπησαν τους παραγωγικούς εταίρους, οι Μιχαήλ Σιαμίδης, Γ΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ευθύμιος Βιδάλης, πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθηγητής Νίκος Βέττας, καθώς και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε τον εξέχοντα ρόλο της βιομηχανίας για τη στήριξη της οικονομίας, τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, την καινοτομία και την εξωστρέφεια στο πλαίσιο του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας και εξήρε την ανθεκτικότητά της, θέτοντας ως κύριο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και την αύξηση της συμβολής της στο εθνικό ΑΕΠ, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωπαϊκών στρατηγικών προκλήσεων της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι με την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και του Εθνικού Σχεδίου για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα, καθώς και την αξιοποίηση της ευρύτερης ευρωπαϊκής δυναμικής, θα επιδιωχθεί η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που θα σηματοδοτούν την ανάκαμψη της ελληνικής βιομηχανίας:

– περιβαλλοντική αναβάθμιση και κλιματική ουδετερότητα με προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της βιομηχανικής συμβίωσης, συμπόρευση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και μετάβαση σε βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα,
– ψηφιακή και τεχνολογική αναβάθμιση με εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής στην παραγωγή, ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας, αυτοματοποίηση γραμμών παραγωγής και υποστηρικτικών διαδικασιών,
– προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων, ανάπτυξη συνεργασιών και οικονομιών κλίμακας που θα ενισχύσουν την “ραχοκοκαλιά” της βιομηχανίας στη χώρα, θα δημιουργήσουν νέα οικοσυστήματα και θα στηρίξουν τη βιομηχανική μετάβαση τομέων και περιφερειών,
– προϊοντική αναβάθμιση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας με δυνατότητα συμμετοχής στις διεθνείς αλυσίδες αξίας,
– μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του τοπικού/εγχώριου παραγωγικού συστήματος προϊόντων και υπηρεσιών στην υλοποίηση έργων,
– νέες δεξιότητες και προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού για τον ψηφιακό, πράσινο μετασχηματισμό και την τεχνική/ τεχνολογική εξειδίκευση της βιομηχανίας,
– ριζική αναμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με προσφορά σύγχρονων λύσεων στις ανάγκες των επενδυτών στη βιομηχανία.

Οι συμμετέχοντες υπουργοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξέφρασαν τη συμφωνία τους, τόσο ως προς το ρόλο της βιομηχανίας όσο και ως προς τη στόχευση του πλαισίου πολιτικής, κάνοντας μία κατ’ αρχήν αναφορά στις πολιτικές και δράσεις που συνεργούν στο στόχο ενίσχυσης της βιομηχανίας και ήδη υλοποιούνται, ή δρομολογούνται στους τομείς αρμοδιότητάς τους. Στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων δεσμεύτηκαν ότι θα συνδράμουν την κοινή προσπάθεια, συμμετέχοντας στους μηχανισμούς σχεδιασμού και υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία.

Μιχ. Στασινόπουλος: Ικανοποίηση για την έναρξη των εργασιών της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας

Την ικανοποίηση της μεταποιητικής βιομηχανίας, για την έναρξη των εργασιών της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας, αλλά και για τον στόχο αλλαγής του αναπτυξιακού υποδείγματος, με αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο ΑΕΠ, εξέφρασε Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος της «Ελληνικής Παραγωγής» κατά τη διάρκεια της σημερινής 1ης συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας.

«Η εισήγηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και περιλαμβάνει πολλές από τις επισημάνσεις της Ελληνικής Παραγωγής, για την ιδιαίτερη συμβολή της μεταποίησης στον εθνικό πλούτο και την ποιοτική απασχόληση, χωρίς μάλιστα να έχει τύχει, διαχρονικά, κάποιας στήριξης ή ιδιαίτερης προσοχής από την Πολιτεία», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στασινόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να συμβάλλει η Κυβερνητική Επιτροπή στον αναγκαίο συντονισμό μεταξύ διαφορετικών τομέων πολιτικής, «γιατί ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και η απουσία υπουργείου Βιομηχανίας δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τομέα της μεταποίησης».

Τα σημεία καθοριστικής σημασίας, όπως υποστήριξε, για την επίτευξη των στόχων, είναι:

1.        Η ξεκάθαρη αναγνώριση των βασικών στοιχείων που λειτουργούν ανασταλτικά για την ελληνική μεταποίηση και τη φέρνουν σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της, όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος και το αποθαρρυντικό για επενδύσεις καθεστώς αποσβέσεων.
2.        Την ταχύτητα δράσης, γιατί «εκτός από το χαμένο έδαφος πρέπει να μπούμε δυναμικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».
3.        Οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των φορέων των επιχειρήσεων και της Πολιτείας.
4.        Την παραδοχή πως η ελληνική μεταποίηση παρά τη, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μικρή συμμετοχή της στο ΑΕΠ, συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και των εξαγωγών, τόσο κατά τη διάρκεια της 2ης φάσης της δεκαετούς κρίσης 2009-2019 αλλά και τώρα, με την πανδημική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ