Ελλάδα Πολιτική

Άννα Στρατινάκη στην ΕΡΤ για self test σε εργαζόμενους: Αυτή την εβδομάδα περίοδος χάριτος – Κυρώσεις από Μεγάλη Δευτέρα

Ακούστε το άρθρο

Για «πρόβα» του τρόπου εφαρμογής του μέτρου των αυτοδιαγνωστικών τεστ σε εργαζόμενους επτά κλάδων του ιδιωτικού τομέα και σε κάποιους κλάδους του Δημοσίου αυτήν την εβδομάδα έκανε λόγο η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «…από τις 6».

Όπως διευκρίνισε οι έλεγχοι για την υποβολή του τεστ ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα. «Είναι μία περίοδος χάριτος να το προμηθευτούν οι εργαζόμενοι και να κάνουν τη διαδικασία χωρίς άγχος» είπε και εξήγησε πως την ερχόμενη εβδομάδα, 24 ώρες πριν την προσέλευση στην εργασία, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την υποβολή».

«Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση που περιλαμβάνει πάρα πολύ κόσμο. Δόθηκε η δυνατότητα την πρώτη εβδομάδα, που δεν θα επιβληθούν κυρώσεις, οι εργαζόμενοι να προμηθευτούν τα self tests με την ησυχία τους να κάνουν τη διαδικασία και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις μέσω της πλατφόρμας. Αυτό ξεκινά από σήμερα, οι διαδικασίες ελέγχου και κυρωτικών κανόνων ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα. Δηλαδή εάν κάποιος προμηθευτεί το self test μπορεί να το κάνει, σήμερα Δευτέρα και να πάει στη δουλειά του, αλλά τη δήλωση μπορεί να την ανεβάσει και την Τετάρτη, όμως από την ερχόμενη εβδομάδα, 24 ώρες πριν την προσέλευση στην εργασία, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής. Πρόκειται για με περίοδο χάριτος. Η αυστηρή διαδικασία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Αυτήν την εβδομάδα το τεστ γίνεται, αλλά χωρίς τον περιορισμό της αποκλειστικής προθεσμίας του 24ωρου πριν την προσέλευση», είπε η Άννα Στρατινάκη.

Η ίδια σημείωσε ότι από την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά η προμήθεια του 2ου τεστ  ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην προμήθεια τους από τους εργαζόμενους.

Διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, η ημέρα που ο εργαζόμενος κάνει τον επαναληπτικό έλεγχο είναι πληρωτέα από τον εργοδότη. Στην περίπτωση που βγει ξανά θετικό το τεστ υπάρχει διάταξη ώστε στις 14 ημέρες καραντίνας να πληρώνεται κανονικά κι επανέλαβε ότι ο εργαζόμενος που δεν θα υποβάλει το τεστ δεν θα έχει δικαίωμα να προσέλθει στην εργασία του.

Για τον εργοδότη προβλέπονται πρόστιμα σε περίπτωση που δεχτεί χωρίς δήλωση εργαζόμενο, 500 ανά άτομο και 1500 σε περίπτωση που δεχθεί εργαζόμενο που είναι θετικός.

Όλη η επικαιρότητα