WEB tv Ηλεία

Άνοιξε η εστίαση μετά από 6 μήνες – Πλημμύρισαν οι πλατείες της Ηλείας από κόσμο (pics-vid)

Ακούστε το άρθρο

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 3 Μαΐου, οι πρώτοι πελάτες έκαναν την εμφάνισή τους στις καφετέριες και στα καφενεία της Ηλείας, που άνοιξαν μετά από 6 μήνες, λόγω της γνωστής απόφασης πού πήρε η πολιτεία προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού covid-19.

Σωστό ή λάθος μετρό θα το κρίνει η ιστορία!

Το θέμα είναι ότι οι πλατείες και τα σοκάκια του Πύργου, αλλά και όλων των πόλεων και των κοινοτήτων του νομού, όπως όλης της Ελλάδας, γέμισαν από ανθρώπους οι οποίοι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα μπόρεσαν να βρεθούν με τους φίλους τους και τους γνωστούς τους, να πιουν έναν καφέ, ένα χυμό ή ένα κοκτέιλ και να προσπαθήσουν όλοι να επιστρέψουν σιγά-σιγά στην καθημερινότητα.

Μία καθημερινότητα φυσικά που δεν έχει ακόμη καμία σχέση με την προ covid εποχή και που όλοι ελπίζουμε πολύ σύντομα αυτός ο ιός να πάψει να υπάρχει ή
τουλάχιστον να μην επιφέρει όλα αυτά τα προβλήματα και τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

Να τονιστεί ότι σε όλες τις καφετέριες, τα καφενεία και τα εστιατόρια πού άνοιξαν, θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που έχει επιβληθεί από την Πολιτεία, όπως αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, τοποθέτηση αντισηπτικών, μάσκες από το προσωπικό κ.α.

Ενώ και οι πελάτες μέχρι να βρουν να καθίσουν σε ένα τραπέζι, θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν τη μάσκα τους. Αυτά τα μέτρα είναι το ελάχιστο που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι, για να μην έχουμε και πάλι το κλείσιμο της εστίασης, που θα είναι σίγουρα καταστροφικό για την Ελληνική οικονομία, αλλά και την Ελληνική κοινωνία, που δεν αντέχει άλλο αυτό το lock down που της είχε επιβληθεί επί έξι ολόκληρους μήνες. Ένα lockdown πού σιγά-σιγά μπαίνει στην … άκρη, αλλά για να καταργηθεί τελείως θα πρέπει να έχει υπάρξει η τελική νίκη απέναντι σε αυτόν τον ύπουλο ιό.

Η εφημερίδα «Πατρίς» με το άνοιγμα της εστίασης, μίλησε με τους επιχειρηματίες της εστίασης, αλλά και κάποιους από τους πελάτες, οι οποίοι μπόρεσαν να ξεφύγουν για λίγο από τη ρουτίνα και να θυμηθούν τι γινόταν πριν από λίγους μήνες, όπου δεν υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του ιού.

Ιωάννης Τσόπελας, ιδιοκτήτης καφενείου στη Βαρβάσαινα

«Ευελπιστούμε να πάνε καλά τα πράγματα. Θέλει προσοχή μεγάλη, ο ιός κυκλοφορεί ακόμη. Έχουμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κοιτάμε να είμαστε σωστοί απέναντι στον πελάτη. Προς το παρόν μόνο έξω κάθονται οι πελάτες και είμαστε ανοιχτά συγκεκριμένες ώρες μέχρι τις 11:00 το βράδυ. Ήταν πάρα πολύ δύσκολος ο χειμώνας, ερχόμαστε μετά από πολλούς μήνες που ήμασταν κλειστοί. Πάντως το ξεπεράσαμε πλέον και πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα. Ο κόσμος σίγουρα ζητάει το παραδοσιακό καφενείο και εμείς θα πρέπει να προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

Σάκης Θεοδωρακόπουλος, επιχειρηματίας εστίασης στον Πύργο

«Είναι μία ευχάριστη έκπληξη σίγουρα σήμερα για τα μαγαζιά μας, επιτέλους έρχεται ο κόσμος να καθίσει και να πιει τον καφέ του και έτσι να γυρίσουμε όλοι πάλι πίσω στην καθημερινότητα και στην πραγματικότητα. Ο κόσμος ήθελε να βγει, τα μαγαζιά από τις 10:00 το πρωί έχουν γεμίσει, άρα υπάρχει μία πολύ μεγάλη θέληση από τον κόσμο να βγει και να απολαύσει ένα καφέ. Θεωρώ ότι του έχει λείψει, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό φαίνεται και από τις κρατήσεις που έχουν αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα περίπου. Έχουν άγχος μήπως δεν μπορέσουν όταν βγουν να καθίσουν για να πιουν ένα ποτό, ένα καφέ.

Αλέκος Τομαρόπουλος, επιχειρηματίας εστίασης στον Πύργο

«Μας φαίνεται λίγο παράξενο και μας, είναι λες και δεν ζούσαμε την προηγούμενη ζωή μας. Έγινε συνήθεια αυτή η ζωή των 6 μηνών και δεν πιστεύω ότι θα μπούμε κατευθείαν στην κανονικότητα. Και εμείς τώρα νομίζουμε ότι όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν ξέρουμε πώς θα αντιμετωπίσει τα πράγματα ο κόσμος, θα βγει, πώς θα βγει… Ο κόσμος έχει βγει αλλά πιστεύω ότι το βράδυ θα έχει ακόμη περισσότερη κίνηση. Αυτή η κατάσταση που ήμασταν έξι μήνες μας έφερε πολύ πίσω ψυχολογικά, αφού δεν ξέραμε ποιο θα είναι το μετά και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό. Οικονομικά όσοι ήταν ανοιχτοί και υπολειτουργούσαν ήταν πολύ καλύτερα από αυτούς που ήταν κλειστοί. Υπήρχε θέμα επιβίωσης για αυτούς που ήταν κλειστοί. Η έναρξη λειτουργίας είχε πολλά έξοδα, αφού έπρεπε να γεμίσουμε τα μαγαζιά, πιο πολύ τα φαγάδικα. Μας έλειπαν πάρα πολλά πράγματα, υπάρχει μεγάλη ζημιά γενικά στον κλάδο, για άλλους μεγαλύτερη και για άλλους μικρότερη».

Γιώργος Δημητρακόπουλος, επιχειρηματίας εστίασης Πύργος

«Δόξα το Θεό, περιμέναμε αυτήν τη στιγμή πολύ καιρό. Υγεία να έχουμε και όλα καλά θα πάνε. Ο κόσμος ανταποκρίνεται στο άνοιγμα και μέρα με τη μέρα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Πάνω από όλα θα πρέπει να προσέξουμε όλοι εκεί την υγεία τη δική μας αλλά και των πελατών μας, οπότε δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στα τραπεζοκαθίσματα. Τα βάζουμε και λίγο παραπάνω αφού έχουμε αρκετό χώρο. Υπάρχουν αντισηπτικά σε όλα τα τραπεζάκια και γενικά ότι λέει ο νόμος, γιατί εκτός από το θέμα της υγείας που είναι το βασικό, είναι και το θέμα των προστίμων που είναι εξοντωτικά, συν ότι με το πρώτο πρόστιμο σε κλείνει για 15 μέρες, κάτι που καλά κάνει το κράτος, αφού είναι σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο και αυτοί που δεν το πιστεύουν πρέπει να το τηρούν».

Παναγιώτης Βασιλακόπουλος, πελάτης

«Ίδια κατάσταση επικρατεί μετά το άνοιγμα της εστίασης. Σαν πρώτη μέρα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Πάντως το καφενείο μας είχε λείψει. Με τα μέτρα που είχαν πάρει, δεν ξέραμε πώς να προφυλαχθούμε, πού να καθίσουμε. Ήμασταν στο πόδι όλη τη μέρα. Πάντως πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα έρθει το τέλος των καφενείων αν παραμείνουν αυτά τα ωράρια και το καλοκαίρι. Τι θα κάνουν τα καφενεία; Τι θα κάνουν ψησταριές; Τι θα κάνουν τα μαγαζιά;».

Νίκος Καρατουλιώτης, πελάτης

«Ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα, ήταν κάτι που το είχαμε συνηθίσει. Το καφενείο μας έλειψε, όπως το να βλέπουμε άλλους ανθρώπους και περιμέναμε πως και πως να ανοίξουν και πάλι, για να δούμε τους γνωστούς μας».

«Δίψα» για… έξοδο στην Αμαλιάδα!

Εικόνες που είχαν ξεχαστεί εδώ και μήνες… επανήλθαν στην Αμαλιάδα από την Δευτέρα του Πάσχα με το άνοιγμα της εστίασης!

«Τραπεζάκια έξω», αντισηπτικά, self test για το προσωπικό και συστάσεις «μετά μέτρων», αλλά κυρίως η λαχτάρα του κόσμου για έναν καφέ, για ένα ποτό, ήταν η χαρακτηριστική εικόνα στον πεζόδρομο, στην πλατεία Αμαλιάδας, αλλά και στην Κουρούτα.

Οι καταστηματάρχες είχαν ετοιμαστεί από Μ. Σάββατο και την Κυριακή ώστε να υποδεχτούν, σύμφωνα με όσα ορίζουν τα μέτρα τους πελάτες τους.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα το «σημείο αναφοράς», ο πεζόδρομος, άρχισε να γεμίζει από κόσμο, ενώ μεγάλη ήταν η κίνηση κατά τις απογευματινές ώρες, μέχρι να φτάσει 10:30 το βράδυ, όπου σιγά – σιγά άρχιζε η αποχώρηση για επιστροφή στο σπίτι!

Οι άνθρωποι της εστίασης εξέφρασαν την συγκρατημένη αισιοδοξία τους, δηλώνοντας ότι θα τηρούν τα μέτρα, ώστε όσο αυτό εξαρτάται από τους ίδιους να μην υπάρξουν προβλήματα σχετικά με την πανδημία.

Βασίλης Νιπεργιάλης, Central

Είμαστε και πάλι εδώ! Δουλεύουμε μετά από 6 μήνες. Είμαστε χαρούμενοι που επιστρέψαμε. Από την άλλη, υπάρχει προβληματισμός με τα περιοριστικά μέτρα του ωραρίου και της μουσικής. Βέβαια, έχει γίνει το μεγάλο βήμα που είναι η επανεκκίνηση και ελπίζουμε και με το άνοιγμα του τουρισμού να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, ώστε ο κλάδος της εστίασης, που είναι βιομηχανία για την Ελλάδα, να πάρει για τα καλά μπροστά, να επιστρέψουν οι νέοι στις δουλειές τους, να «πατήσουμε» καλά στα πόδια μας και να συνεχίσουμε.

Από την πλευρά μας, τηρούμε όλα τα μέτρα. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Εύχομαι στους συναδέλφους καλές δουλειές, στους εργαζόμενους με το καλό να επιστρέψουν στις δουλειές τους και όλοι οι πολίτες να ξέρουν ότι η εστίαση για άλλη μια φορά θα σταθεί στο ύψος της.

Ζαφείρης Ζαφειρόπουλος, Ρετρό

Όλα καλά. Τα μηνύματα είναι θετικά. Η ψυχολογία του κόσμου είναι σε καλύτερο επίπεδο, κάτι που μας ενδιαφέρει και προχωράμε και βλέπουμε. Το πρόσημο πάντως είναι θετικό. Το ‘χε ανάγκη ο κόσμος να βγει έξω.

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Lwston

Η πρώτη μέρα της εστίασης ξεκίνησε. Θετικό το ενδιαφέρον του κόσμου. Περίμενε να βγει έξω μετά από τόσο καιρό, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας. Ελπίζουμε το παρελθόν, να δώσει στο παρόν αυτό που γίνεται και σήμερα, την καλύτερη του πλευρά: την αισιοδοξία και την χαρά σε όλα τα πρόσωπα των ανθρώπων.

Γιώργος Σωτηρόπουλος, Avenue

Για αρχή πάμε καλά. Βοηθάει και ο καιρός. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Εμείς σαν μαγαζί έχουμε λάβει όλα τα μέτρα προστασίας. Θέλουμε καλή πίστη και διάθεση απ΄όλους, τηρώντας τα μέτρα για να καταφέρουμε να συνεχίσουμε και να ξεπεράσουμε την πανδημία. Να επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή και σε αυτή την κατεύθυνση βρισκόμαστε οι επαγγελματίες της εστίασης.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο μας, είναι πάρα πολλά και θέλουμε την συμπαράσταση όλων. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά.

Ανδρέας Φραγκούλης, Block 365

Για εμάς σήμερα, είναι μια όμορφη μέρα. Την περιμέναμε καιρό. Τηρούμε τα μέτρα και ελπίζουμε όλα τα μαγαζιά να δουλέψουν. Ο κόσμος ένοιωθε κλεισμένος και τώρα φαίνεται χαρούμενος και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να συνεχίσουμε, γιατί και ο κλάδος αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα, αλλά και ο κόσμος δεν αντέχει άλλο κλεισμένος.

Χρήστος Ντάβαρης, Καφέ «Ήλιδα»

Πρώτη μέρα με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ο κόσμος βγήκε έξω, νοιώθει καλύτερα, μετά από τόσο καιρό μέσα. Προχωράμε και περιμένουμε να δούμε πως θα πάμε. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλά. Ελπίζουμε».

Γιάννης Κανελλόπουλος, Sinner

Ξεκινήσαμε με μέτρα και χωρίς μουσική, η οποία σίγουρα θα έδινε μια διαφορετική νότα. Ελπίζουμε αυτό να τελειώσει γρήγορα. Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο είναι μεγάλες. Περιμένουμε τον κόσμο και ελπίζουμε.

Νίκος Λούντζης, Deko, L’noir

Ανοίξαμε με το 40% της δυναμικής μας. Τα προβλήματα είναι πολλά. Χωρίς μουσική, που είναι μεγάλο πρόβλημα. Η διάρκεια του ωραρίου είναι μικρή, γιατί η μέρα έχει μεγαλώσει. Και υπάρχουν και πολλοί περιορισμοί. Από σήμερα πρέπει να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό, δεν έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους 2 μήνες.

Ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον, το είχε ανάγκη. Μακάρι να πάνε καλά τα πράγματα.

Θανάσης Ζαφειρόπουλος, Πελάτης

Ήρθαμε να πιούμε το καφεδάκι μας, να περάσουμε όμορφα, μετά από τόσο καιρό σε μαγαζί που να μπορούμε να κάτσουμε και να επικοινωνήσουμε. Και σαν πρώτη μέρα, μας δημιουργείται μια μεγάλη διάθεση και χαρά.

Θεόδωρος Βασιλάτος, Πελάτης – Μικροβιολόγος

Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο. Περιμέναμε αυτήν την μέρα. Πάντα με προφύλαξη, πάντα τηρώντας τα μέτρα και με σύμμαχο την αισιοδοξία θα πάμε όλο και καλύτερα.

Θετικά τα μηνύματα από τον Κάμπο

Δεύτερη μέρα λειτουργίας της εστίασης και στον Κάμπο μετά 6 μήνες και τα μηνύματα που έρχονται είναι θετικά αφού τα καταστήματα που τηρούν τα μέτρα κατά covid-19 γεμίζουν από πελάτες.

Ο κ. Νίκος Γιαννακόπουλος ιδιοκτήτης καφέ στη Γαστούνη δήλωσε προχθές στην «Πατρίς»:

«Ημέρα γιορτής η χθεσινή για την εστίαση. Επιτέλους μετά από 6 μήνες ανοίγουν και πάλι τα καταστήματά μας. Να δούμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος γιατί υπάρχει η ανησυχία αλλά και ο φόβος. Εμείς ως καταστηματάρχες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε κατά γράμμα όλα όσα προβλέπονται για την προστασία των πελατών μας αλλά και την δική μας. Μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις και όχι συνωστισμός. Είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και σύντομα χωρίς να κλείσουμε πάλι, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. »

Ο κ. Παυλίτος Ψυχογιός ιδιοκτήτης δύο καταστημάτων καφέ στο Νιοχώρι και την ΕΟ Πατρών Πύργου δήλωσε στην «Πατρίς»:

«Η επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης είναι γεγονός. Έγινε το πρώτο βήμα για επιστροφή στην καθημερινότητα. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας ανοίξαμε τα καταστήματα και υποδεχόμαστε τον κόσμο. Μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις είναι το σημαντικότερο για την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων. Ο κόσμος δείχνει ότι του έχει λείψει το καφέ στο μαγαζί. Είμαστε σίγουροι ότι όλα θα συνεχίσουν να κυλούν ομαλά και από την δική μας πλευρά τηρούμε όλα τα μέτρα»

Όλη η επικαιρότητα