Ηλεία Συνεντεύξεις

Καλλιόπη Ι. Δημητροπούλου: Η ποίηση είναι η εξύψωση, είναι η αλήθεια και ταυτόχρονα η εσωτερική τιμιότητα

Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη  στη Νάντια Μανιάτη

Η Καλλιόπη Ι. Δημητροπούλου γεννήθηκε στον Γρύλλο Ηλείας, τελείωσε το Λύκειο στην Κρέστενα και ήρθε σε επαφή από μικρή ηλικία με την κοιλάδα των θεών εξερευνώντας την ιστορία και τα μυστικά της. Αυτές οι εικόνες, σε συνδυασμό με την αύρα του Ιονίου στιγματίσουν την παιδική και αργότερα εφηβική ψυχή της και την οδήγησαν σε πελάγη αναζήτησης και δημιουργίας. Η πορεία της εξελίχθηκε μέσα από τη γνώση και την τέχνη με σημείο αναφοράς την Ηλεία. Άλλωστε και οι σπουδές που επέλεξε στη Φιλοσοφία, την Παιδαγωγική, την Ψυχολογία και τη Θεολογία φανερώνουν το ανήσυχο πνεύμα της που αναζητά διεξόδους έκφρασης και η ποίηση ως άλυτος γρίφος, να είναι ο βασικότερος.

Είναι από τις γυναίκες που θα μπορούσα να γράψω πολλά, διαθέτει ένα ξεχωριστό τρόπο στην έκφραση, στο λόγο και την αισθητική. Στοιχεία που συνθέτουν τον χαρακτήρα της και παρά τα βραβεία και τις διακρίσεις που έχει αποσπάσει σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς, η Καλλιόπη Δημητροπούλου παραμένει μια όμορφη, ευγενική και παιδική ψυχή..

                            Ηλεία και Ολυμπία.. αφετηρία και επιστροφή μου

Κυρία Δημητροπούλου η ψυχοσύνθεσή σας αποτυπώνεται στη γραφή σας, τί ρόλο έπαιξε η καταγωγή σας;
«Είμαστε οι ρίζες μας και οι χυμοί τους, που μας γουρμαίνουν», αναφέρω στo τέλος του βιβλίου. Γεννημένη στην ευλογημένη γη της Ολυμπίας, με την εύνοια της φύσης, του πνεύματος και της Ιστορίας, νιώθω πάντα στον ουρανίσκο μου εκείνους τους κόκκους της άμμου από το Ιόνιο, τις μυρωδιές του πεύκου από τα κορφοβούνια του Λαπίθα και τις καυτές ανάσες από τους ιερούς κίονες της Αρχαίας Ολυμπίας. Καταβολές ανεξίτηλες που καθόρισαν στην πορεία μου τις πνευματικές και κοινωνικές μου αναζητήσεις.

Αλήθεια, πείτε μου, τι σημαίνει για εσάς Ηλεία και Ολυμπία;
Η αφετηρία μου και η επιστροφή μου. Το γενεσιουργό βίωμα και η εντολοδόχος μνήμη. O τόπος που σόδευα τις οπλές μου. Στάθηκαν το εφαλτήριο ταξίδι μου στη γνωστική και ανθρώπινη αρματωσιά μου, που καθόρισε το πνευματικό μου άγος, έτσι όπως απαιτεί η ζωή και η τέχνη της ποίησης. Είναι τα φτερά μου στα ύψη μου αλλά και οι άγκυρες στα λιμάνια μου.

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο, με τον τίτλο «Της Ηλειόπετρας».
Πρόκειται για την τρίτη ποιητική συλλογή. Η θεματολογία της από την Ηλεία της καρδιάς μου. Στις 80 σελίδες του βιβλίου, με ποιητική καταγραφή, μιλώ για την τέχνη, τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, το φυσικό κάλλος, την Ιστορία, τη λαογραφία, τα μουσεία, τις προσωπικότητες αλλά και τους καθημερινούς ανθρώπους της βιοπάλης της Ηλειακής γης.

Τι σας έκανε να διαθέσετε τα έσοδα στον Νομαρχιακό σύλλογο ΑμεΑ «Ήλις»;
Η κοινωνική αλληλεγγύη και η ανάγκη να μετουσιωθεί σε πράξη, είναι περισσότερο από αδιαμφισβήτητη για την εποχή στην οποία ζούμε. Η έμπρακτη αρωγή μου σε αλληλέγγυες δράσεις αποτελεί για εμένα άποψη και πηγή έμπνευσης και δύναμης. Η μαχητικότητα και το σθένος της προέδρου του συλλόγου κ. Αγαθής Ρηγοπούλου με κινητοποίησε. Έχουν ήδη δρομολογηθεί δύο παρουσιάσεις του βιβλίου. Η πρώτη χρονικά στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηλείας, στις 26/9/20, στην οποία μάλιστα θα μας τιμήσει ως ομιλητής και ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, κ. Κώστας Καρούσος. Η επόμενη στην Αθήνα, στις 31/10/20, στην Αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Το βιβλίο εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, στην οποία εκφράζουμε τις θερμές μας
ευχαριστίες.

Τι σας εμπνέει ;
Η ίδια η ζωή με τις υπερβάσεις της και τις ανεπάρκειές της. Ο άνθρωπος στις κραυγές του και στα πετάγματά του, οι ιστορικές παρακαταθήκες μας, οι ομορφιές της φύσης, η τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις. Η καθημερινή μας αναμέτρηση με τη χαρμολύπη, με τα πυρίμαχα και τα απωλεσθέντα.

Ποια ώρα γράφετε;
Στις μεταμεσονύχτιες ώρες, συνήθως, όταν το ακυβέρνητο σκοτάδι ζυγιάζεται με το πνευματικό φως και αυτή η αναμέτρηση καθρεφτίζεται στο μύχιο βλέμμα και την ψυχή των ποιητών. Άλλωστε, από την έσω νύχτα μας ανιχνεύουμε τα αστέρια για να διαβούμε το ποτάμι της ποίησης.

Ως εκπαιδευτικός θεωρείτε ότι το σχολείο προσφέρει λογοτεχνικές ανησυχίες;
Ευτυχώς, υπάρχουν και εκείνοι οι αθεράπευτα ρομαντικοί δάσκαλοι, που βάζουν ποιητική χροιά σε κάθε βήμα της σχολικής τάξης. Από την εθελοντική λειτουργία λογοτεχνικών εργαστηρίων και τις ερευνητικές εργασίες με θεματική από την Λογοτεχνία ώς την αισθητική ποιητική απεικόνιση στους τοίχους της σχολικής αίθουσας και τις παιδαγωγικές επισκέψεις σε χώρους όπου γεννιέται, εκτίθεται και ευωδιάζει το λογοτεχνικό βιβλίο.

Συμφωνείτε η Γλώσσα, η Έκθεση και η Λογοτεχνία να διδάσκονται ενιαία;
Η Λογοτεχνία χρειάζεται τον δικό της χώρο και χρόνο για να κυοφορήσει. Στην εποχή της πολυεπίπεδης κρίσης, των ραγδαίων εξελίξεων και της εικόνας, μαζί με την πνευματική ατονία, βάλλεται και η Λογοτεχνία με τη συρρίκνωσή της στο σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Ο ρόλος της ποίησης και της λογοτεχνίας δεν είναι συμπληρωματικός ή περιθωριακός. Η Λογοτεχνία διδάσκεται για χάρη κάποιων πνευματικών αναγκών, για πνευματική και κοινωνική εγρήγορση και ο μαθητής χρειάζεται διδακτικό χρόνο για να εγκυμονήσει, μελετώντας την.

Στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου υπάρχει χώρος για τη λογοτεχνία ή η τεχνολογία δεν το επιτρέπει;
Η Λογοτεχνία και δη η ποίηση δεν κινδυνεύει από τίποτε, νομίζω. Η τεχνολογία και ιδιαίτερα το διαδίκτυο, έχουν διαφοροποιήσει τη λογοτεχνική δημιουργία αλλά δεν την έχουν εκτοπίσει. Η πληθώρα λογοτεχνικών ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών βιβλίων μάς προσφέρει τη δυνατότητα της ενασχόλησης με το αντικείμενο.

Τι σημαίνει για εσάς η ποίηση;
Άλυτος γρίφος. Υπαρξιακή ανάγκη. Είναι εκείνο το ελάχιστο γύρω μας, που αναζητά να υπάρξει. Κάθε ποίημα είναι ένα σημαινόμενο, είναι αυτό που μεταφέρει. Η ποίηση είναι η εξύψωση και η αλήθεια ταυτόχρονα, είναι η εσωτερική τιμιότητα.

Όλη η επικαιρότητα