Μεσσηνία

Έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού για να αναδειχθούν τα αρχαία της Υπαπαντής

Ακούστε το άρθρο

Η ανασκαφική έρευνα θα επεκταθεί και επί της Χρυσοστόμου Θέμελη

Την πρόταση του Δήμου Καλαμάτας για ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πλατείας του Ιερού Ναού Υπαπαντής ενέκρινε με απόφασή του το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία υπεγράφη ανήμερα της εορτής της απελευθέρωσης της πόλης.

Η απόφαση περιλαμβάνει όρους για την ανασκαφή και, μεταξύ άλλων, ορίζει να επεκταθεί η ανασκαφική έρευνα και επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη.

Εκδόθηκε, δε, από το Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Έργων, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Έρευνα για αρχαία

Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει ότι η ανάδειξη των αρχαιοτήτων εντάσσεται στο έργο «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Γ΄ φάση (Πλατεία Υπαπαντής)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος 2014-2020».

Το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου ενέκρινε, από πλευράς αρχαιολογικού νόμου, την πρόταση του Δήμου Καλαμάτας για διενέργεια έρευνας στη νότια/νοτιοανατολική περιοχή της πλατείας του Ιερού Ναού της Υπαπαντής για την αποκάλυψη και –εφόσον κριθεί εφικτή- την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Φεβρουαρίου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Ανασκαφή και στη Χρυσ. Θέμελη

Στην απόφαση του υπουργείου περιλαμβάνονται οι εξής όροι για την ανάδειξη των αρχαίων:

-Οι εργασίες για την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων και η διαχείρισή τους να αποτελέσουν αντικείμενα ενός διακριτού, αρχαιολογικού υποέργου, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Γ΄ φάση (Πλατεία Υπαπαντής)», με δικαιούχο της Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

-Να υποβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στον κύριο του έργου πρόταση προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος του αρχαιολογικού υποέργου, το οποίο να λαμβάνει υπόψη το βαθμό ωριμότητας του τεχνικού σκέλους και να εναρμονίζεται, κατά το δυνατόν, με αυτό.

-Οι ανασκαφικές εργασίες να περιοριστούν στα σημεία που έχουν ήδη ανασκαφεί κατά το παρελθόν και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να επεκταθούν πέριξ αυτών, προκειμένου να εξακριβωθεί η κατάσταση διατήρησης των αρχαίων λειψάνων και η έκταση των ήδη αποκαλυφθέντων οικοδομημάτων.

-Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, να υποβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στις συναρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. πρόταση διαχείρισης των αποκαλυφθεισών αρχαιοτήτων.

-Να επεκταθεί η ανασκαφική έρευνα επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, όπου είχαν κατά το παρελθόν αποκαλυφθεί οικοδομικά λείψανα, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Πηγή: Εφ.Ελευθερία Μεσσηνίας

Όλη η επικαιρότητα