Επιστήμη

Έκλειψη ηλίου: Έρχεται την Πέμπτη το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Πού θα είναι ορατό το φαινόμενο(Vid)

ΕΚΛΗΨΗ ΗΛΙΟΥ
Ακούστε το άρθρο

Ο ουρανός θα πάρει ένα βαθύ μπλε χρώμα και το φως θα μοιάζει απόκοσμο

Μπροστά σε ένα μοναδικό θέαμα θα βρεθούν οι κάτοικοι στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Βόρειας Αμερικής την ερχόμενη Πέμπτη 10 Ιουνίου, καθώς θα σημειωθεί δακτυλιοειδής έκλειψης Ηλίου, η οποία θα συμπέσει με την ανατολή του.

Η έκλειψη, σύμφωνα με το Space.com, θα είναι ορατή μόνο από ορισμένα μέρη της Γης, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.

Μάλιστα το μοναδικό φαινόμενο θα έχουν την ευκαιρία να το δουν όσοι ζουν βόρεια μιας γραμμής που εκτείνεται περίπου από το Τσώρτσιλ της Μανιτόμπα έως το Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας στον Καναδά, καθώς εκεί η έκλειψη θα είναι ορατή από την αρχή έως το τέλος και μετά την ανατολή του ηλίου.

Στον υπόλοιπο κόσμο, στις περιοχές όπου ο ουρανός θα είναι καθαρός στα ανατολικά-βορειοανατολικά, η έκλειψη θα είναι μερική με τον ανατέλλοντα ήλιο να έχει σχήμα ημισελήνου ή ακόμη και δακτυλιδιού.

Έκλειψη ηλίου: Γιατί ονομάζεται το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»

Η δακτυλιοειδής έκλειψη ονομάζεται Δαχτυλίδι της Φωτιάς γιατί η σελήνη δεν καλύπτει πλήρως τον Ήλιο, αλλά φήνει έναν φωτεινό στεφάνι γύρω της.

Καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται μόλις 57 ώρες μετά το απόγειο, το πιο απομακρυσμένο σημείο του από τη Γη κατά τη διάρκεια της τροχιάς του, θα φαίνεται πιο μικρό από το συνηθισμένο, επομένως οι περιοχές που θα βρίσκονται στο κέντρο της σκιάς θα έχουν μια δακτυλιοειδή και όχι ολική έκλειψη, με τον ήλιο να μετατρέπεται σε δακτυλίδι που περικυκλώνει τη σελήνη.

Μάλιστα οι τυχεροί παρατηρητές θα μπορούν να δουν τον ήλιο που ανατέλει να μεταμορφώνεται σε ένα «δαχτυλίδι φωτιάς» για περίπου 3,5 λεπτά, ενώ, όπως σημειώνεται στο άρθρο, τα καλύτερα μέρη για να δείτε την έκλειψη θα είναι στο βορειοδυτικό Οντάριο.

Εκεί το φως θα μοιάζει απόκοσμο, ο ουρανός θα πάρει ένα βαθύ μπλε χρώμα και το τοπίο μια παράξενη ασημένια απόχρωση.

Σημειώνεται πως η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα και όχι με γυμνά μάτια, καθώς το να κοιτάει κανείς τον ήλιο απευθείας εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Πηγή: newsbeast.gr

Όλη η επικαιρότητα